Εκδηλώσεις

Επέτειοι

35 Χρόνια Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

1978 - 2013

Τον εορτασμό των 35 χρόνων λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων και προσφοράς τους στην παιδεία και στον πολιτισμό λάμπρυνε με την παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Οι μαθητές, οι γονείς, οι φίλοι και οι συνεργάτες των Εκπαιδευτηρίων είχαν την τιμή και τη χαρά να δεχθούν την ευλογία του Παναγιότατου στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου - Λυκείου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Παναγιότατος φύτεψε ένα μικρό δενδρύλλιο ελιάς στον κήπο του προαύλιου χώρου του Γυμνασίου - Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων. Ήταν μία συμβολική κίνηση «Ως Ενθύμιον της Επίσκεψης της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη».

Στη συνέχεια παρακολούθησε τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μια Πόλη μαγική», βασισμένη στο παραμύθι της Ελένης Πριοβόλου, που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση αυτή, στην οποία πρωταγωνίστησαν μαθητές του Ζωγραφείου Γυμνασίου - Λυκείου και του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων.


Δελτίο
Τύπου

Πρόσκληση
Εκδήλωσης

Προβολή
Εκδήλωσης

30 Χρόνια Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

1978 - 2008

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων δημιουργίας και προσφοράς στην εκπαίδευση των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις: συναυλία - αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009 με τη συμμετοχή της χορωδίας και της ορχήστρας των Εκπαιδευτηρίων και διήμερο συνέδριο υπό τον γενικό τίτλο Σχολείο 2009, με θέμα: Παιδεία και Γλώσσα - Στη μνήμη του Ευάγγελου Μαντουλίδη, στις 15 και 16 Μαΐου 2009.

Εις μνήμην Ευάγγελου Μαντουλίδη

Με μία εκδήλωση - αφιέρωμα στον ιδρυτή Ευάγγελο Μαντουλίδη ξεκίνησε το Συνέδριο Σχολείο 2009, με θέμα: Παιδεία και Γλώσσα - Στη μνήμη του Ευάγγελου Μαντουλίδη, την Παρασκευή 15 Μαΐου. Για τον βίο και το έργο του Ευάγγελου Μαντουλίδη μίλησαν συνάδελφοί του, φίλοι, συνεργάτες και μαθητές. Ο Σάββας Αναστασιάδης, Νομαρχιακός Σύμβουλος - Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης - πολιτευτής μίλησε για τον άνθρωπο Ευάγγελο Μαντουλίδη. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Καρατάσιος αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική προσφορά του Ευάγγελου Μαντουλίδη. Για τον «φίλο του, Βαγγέλη Μαντουλίδη» μίλησε ο Νίκος Καρατζάς, Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος της Ιανός ΑΕ ενώ ο Σαράντος Καργάκος Ιστορικός - Συγγραφέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πνευματικό και παιδαγωγικό έργο του Ευάγγελου Μαντουλίδη. Ο Αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια - Μαθηματικός Γεώργιος Λυσαρίδης μίλησε για τον «άνθρωπο και φίλο Ευάγγελο Μαντουλίδη» ενώ η Εύα Τσουκαλίδου, Οικονομολόγος - Απόφοιτη Πανεπιστημίου Harvard και Νομικής Σχολής ΑΠΘ, η οποία τον γνώρισε ως μαθήτρια των Εκπαιδευτηρίων, ανέπτυξε το θέμα «Ο σηματωρός μας Ευάγγελος Μαντουλίδης». Τέλος ο Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ Ιωάννης Χασιώτης αναφέρθηκε στην «Ιδεολογία και πράξη στην εκπαιδευτική πορεία του Βαγγέλη Μαντουλίδη».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης και η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου. Η εκδήλωση έκλεισε σε συγκινητική ατμόσφαιρα με τη συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, τον οποίο ο Ευάγγελος Μαντουλίδης εκτιμούσε ιδιαίτερα και ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.


Αφίσα
Εκδήλωσης

Παιδεία και Γλώσσα

Το Σάββατο, 16 Μαΐου ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα: «Παιδεία και γλώσσα», με εισηγητές κορυφαίους επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων και με τη συμμετοχή, υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων της πολιτείας και της εκπαίδευσης, πανεπιστημιακών και εκατοντάδων εκπαιδευτικών και φίλων των Εκπαιδευτηρίων.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της ελληνικής γλώσσας.

Ο Ιωάννης Καζάζης, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ - Αν. Πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ανέπτυξε το θέμα «Οι δρόμοι των λέξεων: φιλολογία και πολιτισμός στη σχολική πράξη». Ακολούθησε η εισήγηση του Γεώργιου Παπαναστασίου, Επίκουρου Καθηγητή του τομέα Γλωσσολογίας του ΑΠΘ - Διευθυντή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη), με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της: εκπαιδευτικοί προβληματισμοί». Στη Β΄ τακτική συνεδρία μίλησαν ο Χρίστος Τσολάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας στο ΑΠΘ με θέμα «Γλώσσα και παιδεία» και ο Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: Γλώσσα: ο «τόπος» του Έλληνα. Στην Γ΄ τακτική συνεδρία ομιλητές ήταν ο Θεόδωρος Ζιάκας, συγγραφέας ο οποίο ανέπτυξε το θέμα «Σύγχρονος μηδενισμός και Παιδεία» και ο Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Απόστολος Αποστολίδης με θέμα «Σιωπής εγκώμιον». Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ρόλο της διδασκαλίας των αρχαίων και των νέων ελληνικών στη νεοελληνική εκπαίδευση.

Στο Συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.


Πρόγραμμα
Εκδήλωσης

Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων δημιουργίας και προσφοράς στην εκπαίδευση των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη πραγματοποιήθηκε συναυλία - αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009 με τη συμμετοχή της χορωδίας και της ορχήστρας των Εκπαιδευτηρίων. Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη μνήμες, νοσταλγία, συγκίνηση, ενθουσιασμό, τραγούδι και ευχές για τη συνέχιση του σημαντικού έργου των Εκπαιδευτηρίων.

Ενθουσιασμένος με τη συνύπαρξή του με την ορχήστρα και τη χορωδία των Εκπαιδευτηρίων και μελών της ξεχωριστής χορωδίας «Εν δυνάμει», δήλωσε ο κορυφαίος τροβαδούρος Διονύσης Σαββόπουλος ότι ήταν παιδικό του όνειρο να παίξει με ένα τόσο καλό μαθητικό σύνολο και ευχήθηκε στα Εκπαιδευτήρια άλλα τριάντα χρόνια δημιουργικά και φωτισμένα. Επίσης συνεχάρη τον διευθυντή της ορχήστρας Γιάννη Πολυμενέρη και τη διευθύντρια της χορωδίας Ελένη Θεοδωρίδου, για τη σημαντική τους δουλειά.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου η οποία βεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η ίδια, η οικογένειά της και οι συνεργάτες των Εκπαιδευτηρίων το σημαντικό έργο που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια με επικεφαλής τον σύντροφό της και ιδρυτή των Εκπαιδευτηρίων Ευάγγελο Μαντουλίδη.

Για την ιστορία των Εκπαιδευτηρίων, για τον δάσκαλο και οραματιστή, Ευάγγελο Μαντουλίδη καθώς και για τον επίσημο προσκεκλημένο Διονύση Σαββόπουλο, μίλησαν η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων κ. 'Aσπα Χασιώτη, που είχε και τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης, κι ο Δημοσιογράφος - Συγγραφέας Κώστας Μπλιάτκας.


Πρόσκληση
Εκδήλωσης

20 Χρόνια Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

1978 - 1998

Τα Εκπαιδευτήρια γιόρτασαν με μια ξεχωριστή εκδήλωση τα 20 χρόνια δημιουργικής τους παρουσίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης. Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, θέλοντας  να συνδέσουν στενότερα το όνομά τους με την πόλη μας, με την ευκαιρία του εορτασμού των 20 χρόνων, προχώρησαν στην ειδική έκδοση του βιβλίου: «Η Θεσσαλονίκη των παλαιότερων συγγραφέων» των εκδόσεων Ιανός. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Συγγραφέας Νίκος Μπακόλας, ο Καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Αναστασιάδης και ο Εκδότης Νίκος Καρατζάς, ενώ αποσπάσματα διάβασε ο κ. Αλέξης Κωστάλας.

Για τον παιδαγωγικό ρόλο των Εκπαιδευτηρίων μίλησαν ο Υπουργός πολιτισμού, ο ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων Ευάγγελος Μαντουλίδης, ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Χασιώτης, ως εκπρόσωπος των γονέων των πρώτων μαθητών, και η φιλόλογος των Εκπαιδευτηρίων Άσπα Χασιώτη.


Πρόσκληση
Εκδήλωσης

Η Θεσσαλονίκη των
Παλαιότερων Συγγραφέων

Τιμητικές Εκδηλώσεις

Ευεργέτες του Έθνους

08/02/2015, Θεσσαλονίκη

Σε μία συγκινητική εκδήλωση τιμής το Καππαδοκικό Σωματείο «Άγιος Βασίλειος - Βασιλειάδα» και τα Εκπαιδευτήρια βράβευσαν τέσσερις σημαντικούς Έλληνες για την ευποιία και την ξεχωριστή προσφορά στη Θεσσαλονίκη και τον Ελληνισμό: τον κ. Ιωάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντή Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως, Άρχοντα Μ. Ρεφερενδάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, τον κ. Αναστάσιο και την κ. Ιουλία Μπίλλη, Μεγάλους Ευεργέτες και τον κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, Μεγάλο Ευεργέτη, Επίτιμο Πρόεδρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Προέδρο του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Άρχοντα Ρεφερενδάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Για τη διαχρονική παρουσία, το έργο και την προσφορά των Ελλήνων ευεργετών μίλησαν ο κ. Ιωάννης Τσουκαλάς, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, τ. Ευρωβουλευτής και ο κ. Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας.


Δελτίο
Τύπου

Αφίσα
Εκδήλωσης

Θεσσαλονίκη, η πόλη των μεγάλων δασκάλων

05/12/2012, Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για τους μεγάλους δασκάλους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τα Εκπαιδευτήρια, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, υπό τον γενικό τίτλο «Θεσσαλονίκη, η πόλη των μεγάλων δασκάλων».

Βιογραφικά στοιχεία αλλά και το έργο και η προσφορά «των μεγάλων δασκάλων» που επηρέασαν την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων.

Ομιλητές της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν εγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, καθηγητές και συγγραφείς, όπως ο Γιώργος Αναστασιάδης, Γιώργος Παπαναστασίου, Κώστας Μπλιάτκας, Γιώργος Δέλλιος και Θωμάς Κοροβίνης.

Μέσα από εργασίες, βίντεο και φωτογραφικό υλικό, που ετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων έγινε εκτενής αναφορά στην εργογραφία και τη βιογραφία των Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Γληνού, Αλέξανδρου Δελμούζου, Γιάννη Κακριδή, Λίνου Πολίτη, Εμμανουήλ Κριαρά, Χρίστου Τσολάκη και Ευάγγελου Μαντουλίδη.


Δελτίο
Τύπου

Αφίσα
Εκδήλωσης

Προγράμματα Λόγου

Τα προγράμματα λόγου που πραγματοποιούν κάθε χρόνο τα Εκπαιδευτήρια έχουν ως στόχο να διευρύνουν τους ορίζοντες των μαθητών, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να καλλιεργήσουν το ομαδικό πνεύμα, να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες και να τους προετοιμάσουν για τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Βιβλιοπαρέες και άλλα λογοτεχνικά

Στο πλαίσιο του προγράμματος Βιβλιοπαρέες οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού - Νηπιαγωγείου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς, τα βιβλία, τους συγγραφείς και τους εικονογράφους ενός εκδοτικού οίκου. Έτσι το βιβλίο γίνεται παιχνίδι, χαρά, γνώση, επικοινωνία, δημιουργία.

Τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν από το 1994 έως το 2006 είναι πολλά και πρωτοποριακά και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία Ιανός: Ράλι ανάγνωσης, Η λογοτεχνία στην εκπαίδευση, Δώσε μου το βιβλίο σου, Παγκόσμιες ημέρες και λογοτεχνία, Η λογοτεχνία γράφει ιστορία, Η λογοτεχνία γράφει για την κοινωνία, Η λογοτεχνία  γράφει για την Ολυμπιάδα, Μαθήματα Θεσσαλονίκης, Η λογοτεχνία στη μεγάλη οθόνη, Η ιστορία στη μεγάλη οθόνη, Στην αρχή ήταν ο Αίσωπος, Ξαναδιαβάζουμε Έλληνες κλασικούς. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων το σχολείο επισκέφτηκαν οι συγγραφείς: Α. Βαρελά, Ν. Δημόπουλος, Σ. Ζαραμπούκα, Α. Ζέη, Μ. Κοντολέων, Ν. Μπακόλας, Λ. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Ε. Πριοβόλου, Ζ. Σαρή, Γ. Σκαμπαρδώνης, Γ. Σουρέλη, Π. Σφυρίδης, Ε. Τριβιζάς, Ε. Φακίνου, Θ. Χορτιάτη, Β. Χίσλοπ κ.ά.

Βooktime

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές του English Garden διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία, όχι μόνο για να ασκηθούν στην αγγλική γλώσσα, αλλά κυρίως για να απολαύσουν την ανάγνωση και να μοιραστούν τη χαρά με τους συμμαθητές τους, τους δασκάλους και τους γονείς τους.

Επιπλέον γίνονται συζητήσεις και διαθεματική προσέγγιση των βιβλίων με εικαστικές εργασίες, γλωσσικές ασκήσεις, παιχνίδια και δραματοποιήσεις.

Μαθήματα ορθογραφίας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης και στοχεύει:

  • Στην ανάπτυξη των ορθογραφικών δυνατοτήτων τους με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.
  • Στην καλλιέργεια του ενδιαφέροντος και της αγάπης για την ελληνική γλώσσα.
Οι λέξεις γράφουν τη δική τους ιστορία - Μαθήματα ετυμολογίας

«Οι λέξεις γράφουν… ιστορία», αλλά και η ιστορία έχει να μας διηγηθεί πολλά και ενδιαφέροντα για την εξελικτική πορεία των λέξεων μέσα στον χρόνο, επιβεβαιώνοντας τον πλούτο και το τεράστιο εύρος της γλώσσας μας.

Μιλάμε για μας

Οι μαθητές των μεγάλων τάξεων έχουν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ειδικούς για θέματα που αφορούν άμεσα τα ενδιαφέροντά τους, τις ανησυχίες τους, τους στόχους και τις επιδιώξεις τους.

Βιβλιοπαρέες και άλλα λογοτεχνικά

Στο πλαίσιο του προγράμματος Βιβλιοπαρέες οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς, τα βιβλία, τους συγγραφείς και τους εικονογράφους ενός εκδοτικού οίκου. Έτσι το βιβλίο γίνεται παιχνίδι, χαρά, γνώση, επικοινωνία, δημιουργία.

Τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν από το 1994 έως το 2006 είναι πολλά και πρωτοποριακά και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία Ιανός: Ράλι ανάγνωσης, Η λογοτεχνία στην εκπαίδευση, Δώσε μου το βιβλίο σου, Παγκόσμιες ημέρες και λογοτεχνία, Η λογοτεχνία γράφει ιστορία, Η λογοτεχνία γράφει για την κοινωνία, Η λογοτεχνία  γράφει για την Ολυμπιάδα, Μαθήματα Θεσσαλονίκης, Η λογοτεχνία στη μεγάλη οθόνη, Η ιστορία στη μεγάλη οθόνη, Στην αρχή ήταν ο Αίσωπος, Ξαναδιαβάζουμε Έλληνες κλασικούς. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων το σχολείο επισκέφτηκαν οι συγγραφείς: Α. Βαρελά, Ν. Δημόπουλος, Σ. Ζαραμπούκα, Α. Ζέη, Μ. Κοντολέων, Ν. Μπακόλας, Λ. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Ε. Πριοβόλου, Ζ. Σαρή, Γ. Σκαμπαρδώνης, Γ. Σουρέλη, Π. Σφυρίδης, Ε. Τριβιζάς, Ε. Φακίνου, Θ. Χορτιάτη, Β. Χίσλοπ κ.ά.

Βooktime

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία, όχι μόνο για να ασκηθούν στην αγγλική γλώσσα, αλλά κυρίως για να απολαύσουν την ανάγνωση και να μοιραστούν τη χαρά με τους συμμαθητές τους, τους δασκάλους και τους γονείς τους.

Επίκαιρος λόγος

Σειρά διαλέξεων - συζητήσεων για θέματα επίκαιρα από ειδικούς όπως οι: Α. Αντωνόπουλος, Χ. Γιανναράς, Σ. Θεοδωράκης, Σ. Κούλογλου, Θ. Λάλας, Λ. Λαζόπουλος, Ι. Μανωλεδάκης, Π. Νούτσος, Γ. Σουφλιάς, Μ. Σφακιανάκης, Π. Τσίμας, Χ. Τσολάκης, Β. Τσουδερού.

Ευγένιος, ο Γραμματικός

Διαγωνισμός - παιχνίδι ορθογραφίας μεταξύ των τάξεων του Γυμνασίου που καλλιεργεί την άμιλλα και δημιουργεί προβληματισμό στους μαθητές για την ορθή γραφή, ετυμολογία και σημασία των ελληνικών λέξεων. Ο Ευγένιος ο Γραμματικός ήταν ο πρώτος που δημιούργησε λεξικό, στο οποίο οι λέξεις ήταν ταξινομημένες κατά αλφαβητική σειρά και αναγράφονταν ορθογραφικοί κανόνες των ελληνικών λέξεων.

Πολύβιος, ο Ανιστόρητος

Παιχνίδι ιστορικών γνώσεων με στόχο μέσα από τη διασκέδαση να αγαπήσουν οι μαθητές την ιστορία ακόμα περισσότερο και να αποκομίσουν εμπειρίες που σίγουρα θα τους χρησιμεύσουν στη μελλοντική τους πορεία, αφού... κι η ιστορία, όπως και η ζωή μας, κύκλους κάνει.

Βιβλιοπαρέες και άλλα λογοτεχνικά

Στο πλαίσιο του προγράμματος Βιβλιοπαρέες οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς, τα βιβλία, τους συγγραφείς και τους εικονογράφους ενός εκδοτικού οίκου. Έτσι το βιβλίο γίνεται παιχνίδι, χαρά, γνώση, επικοινωνία, δημιουργία. Γίνεται η καλύτερη παρέα.

Τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν από το 1994 έως το 2006 είναι πολλά και πρωτοποριακά και πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία Ιανός: Ράλι ανάγνωσης, Η λογοτεχνία στην εκπαίδευση, Δώσε μου το βιβλίο σου, Παγκόσμιες ημέρες και λογοτεχνία, Η λογοτεχνία γράφει ιστορία, Η λογοτεχνία γράφει για την κοινωνία, Η λογοτεχνία  γράφει για την Ολυμπιάδα, Μαθήματα Θεσσαλονίκης, Η λογοτεχνία στη μεγάλη οθόνη, Η ιστορία στη μεγάλη οθόνη, Στην αρχή ήταν ο Αίσωπος, Ξαναδιαβάζουμε Έλληνες κλασικούς. Στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων το σχολείο επισκέφτηκαν οι συγγραφείς: Α. Βαρελά, Ν. Δημόπουλος, Σ. Ζαραμπούκα, Α. Ζέη, Μ. Κοντολέων, Ν. Μπακόλας, Λ. Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Ε. Πριοβόλου, Ζ. Σαρή, Γ. Σκαμπαρδώνης, Γ. Σουρέλη, Π. Σφυρίδης, Ε. Τριβιζάς, Ε. Φακίνου, Θ. Χορτιάτη, Β. Χίσλοπ κ.ά.

Επίκαιρος Λόγος

Α. Αντωνόπουλος, Ηθοποιός

Χ. Γιανναράς, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας

Σ. Θεοδωράκης, Δημοσιογράφος

Σ. Κούλογλου, Δημοσιογράφος

Λ. Λαζόπουλος, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

Θ. Λάλας, Δημοσιογράφος

Ι. Μανωλεδάκης, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου

Π. Νούτσος, Καθηγητής Πολιτικής και Φιλοσοφίας

Γ. Σουφλιάς, Υπουργός Παιδείας

Ε. Σφακιανάκης, Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Μ. Αλικάκη, Ηθοποιός - Θ. Τριαρίδης, Συγγραφέας

Π. Τσίμας, Δημοσιογράφος

Χ. Τσολάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας

Β. Τσουδερού, Υφυπουργός Εξωτερικών

Γιάννης Τσουκαλάς, Καθηγητής Πληροφορικής, Ευρωβουλευτής

Meredith O'Connor, Μουσικός καλλιτέχνης

Βιβλιοπαρέες

Ν. Ανδρικόπουλος, Συγγραφέας

Ν. Δημόπουλος, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης

Σ. Ζαραμπούκα, Συγγραφέας

A. Ζέη, Συγγραφέας

Β. Ηλιόπουλος, Συγγραφέας

Μ. Κοντολέων, Συγγραφέας

Ν. Μπακόλας, Συγγραφέας

Χ. Μπουλώτης, Συγγραφέας

Ε. Πριοβόλου, Συγγραφέας

E. Ρίτσου, Συγγραφέας

Ζ. Σαρή, Συγγραφέας

Γ. Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος

Ε. Τριβιζάς, Συγγραφέας

Ε. Φακίνου, Συγγραφέας

Α. Χατζημανώλη, Συγγραφέας

Φ. Μανδηλαράς, Συγγραφέας

Α. Μητσιάλη, Συγγραφέας

Θ. Κοροβίνης, Συγγραφέας

Κινηματογράφος στα Εκπαιδευτήρια

Τα Εκπαιδευτήρια προάγουν την επαφή των μαθητών με την Έβδομη Τέχνη και υποδέχονται τα κινηματογραφικά προγράμματα «Movie Camp», «Cine Club» και «Frame Rate» για τους μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου αντίστοιχα. Στα προγράμματα αυτά, πέρα από την παρουσίαση της ταινίας, εισάγεται και καθιερώνεται το μέρος του διαλόγου αμέσως μετά την προβολή της. Μια σύντομη συζήτηση δηλαδή από τις θεματικές του σεναρίου, τη σκηνοθετική ματιά αλλά και τις εντυπώσεις που προκάλεσε στους μαθητές η ταινία. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Παναγιώτης Κουντουράς, με τη βοήθεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, με σκοπό την αναζήτηση των νοημάτων που κρύβονται μέσα σε κάθε ταινία.

Το «Movie Camp», είναι, ένα κινηματογραφικό ταξίδι που αναμένεται να συναρπάσει τους θεατές του. Πρόκειται για μια επιλογή ταινιών από διαφορετικά είδη, αλλά με κοινό παρονομαστή το εσωτερικό ταξίδι ενός ήρωα, ταινίες που χαρακτηρίζονται από σκηνοθετική αρτιότητα και ξεχωρίζουν για την τολμηρή καλλιτεχνική προσέγγιση της ιδέας. Πρόγραμμα προβολών: «The Truman Show» (1998, σκηνοθεσία: Πίτερ Βάιρ), «The Secret Life of Walter Mitty» (2013, σκηνοθεσία: Ben Stiller) και «Inside Out» (2015, σκηνοθεσία: Pit Doker).

Το «Cine Club» φωτίζει με τις ταινίες του συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες που διδάσκουν την αγάπη μέσα από ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρίσμα. Πρόγραμμα προβολών: «Σινεμά ο Παράδεισος» (1988, σκηνοθεσία: Τζιουζέπε Τορνατόρε) και «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» (1989, σκηνοθεσία: Peter Weir).

Το «Frame Rate» αναζητεί ιδέες ανθρώπων και στάσεις ζωής, αληθινές ιστορίες αλλά και πορτρέτα τόπων που χάρη στον κινηματογραφικό φακό θα μείνουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Πρόγραμμα προβολών: «Το κύμα» (2008, σκηνοθεσία: Dennis Gansel) και «Slumdog Millionaire» (2008, σκηνοθεσία: Danny Boyle).

Κυριακή στα Εκπαιδευτήρια

Το πρόγραμμα «Κυριακή στα Εκπαιδευτήρια» δίνει τη δυνατότητα τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους να παρακολουθήσουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων, αλλά και να συμμετέχουν σε αυτές.

Βιωματικά εργαστήρια, πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες και παρουσιάσεις βιβλίων είναι μόνο λίγες από τις δραστηριότητες που γεμίζουν δημιουργικά τα κυριακάτικα πρωινά!


inside_outΤο να μεγαλώνεις δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για τη Riley, η οποία αφήνει την ήσυχη ζωή της σε μια κωμόπολη της κεντροδυτικής Αμερικής, για να εγκατασταθεί στο Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκεται η καινούρια δουλειά του πατέρα της. Όπως όλοι μας, έτσι και η Riley κατευθύνεται από τα συναισθήματά της: τη Χαρά, τον Φόβο, τον Θυμό, την Αηδία και τη Θλίψη. Τα συναισθήματα ζουν στα «Αρχηγεία», το κέντρο ελέγχου μέσα στο μυαλό της, απ’ όπου τη συμβουλεύουν στην καθημερινότητά της. Καθώς, λοιπόν, η Riley και τα συναισθήματά της αγωνίζονται να προσαρμοστούν στη νέα ζωή, στα «Αρχηγεία» επικρατεί μεγάλη αναστάτωση…

Το Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 γονείς και μαθητές, από όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το πρωτοποριακό πρόγραμμα αρχιτεκτονικής για παιδιά «Arkki, The School of Architecture for Children and Youth», μια παιδαγωγική καινοτομία της Φινλανδίας. Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη εντάσσουν, κατά αποκλειστικότητα για τη Θεσσαλονίκη, το Arkki στα Ειδικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα και δίνουν τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά της πόλης από 4 έως 13 ετών να γίνουν μικροί «αρχιτέκτονες».

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μικροί «αρχιτέκτονες» θα πειραματιστούν, θα σχεδιάσουν, θα δουν τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Επίσης θα ενισχύσουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη συστηματική σκέψη, τη λεπτή κινητικότητα και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά θα γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του δικού τους μέλλοντος, με ευθύνη για τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους.

frozen

Η θαρραλέα και υπεραισιόδοξη πριγκίπισσα Άννα πρέπει να συνεργαστεί με τον Κριστόφ, έναν απότομο, βουνίσιο τύπο, για να ξεκινήσουν μαζί ένα μεγάλο ταξίδι. Σκοπός τους είναι να βρουν την Παγωμένη Βασίλισσα Έλσα, που δεν είναι άλλη από την αδελφή της Άννας και να λύσουν επιτέλους τα παγωμένα μάγια που ταλαιπωρούν ένα ολόκληρο βασίλειο. Η Άννα και ο Κριστόφ θα έρθουν αντιμέτωποι με οριακές συνθήκες, θα συναντήσουν μυθικά πλάσματα και μαγικά φαινόμενα σε κάθε γωνιά. Πολύτιμοι σύμμαχοι τους στον αγώνα θα είναι ο ξεκαρδιστικός χιονάνθρωπος Όλαφ και ένας ψωριάρικος τάρανδος που ακούει στο όνομα Σβεν.

101-dalmatiansΗ Ανίτα και ο Ρότζερ είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι που παντρεύονται, ενώ έχουν και ένα ζευγάρι σκυλιά Δαλματίας, την Περντίτα και τον Πόνγκο! Η αδίστακτη Κρουέλα Ντε Βιλ, το αφεντικό της Ανίτα, απαγάγει τα κουτάβια τους με σκοπό να φτιάξει το παλτό των ονείρων της. Έτσι τώρα όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να σώσουν και τα 99 ακόμα σκυλάκια από τα χέρια της κακιάς Κρουέλα…

nemoΟ Νέμο, ένα τροπικό ψαράκι, ξεφεύγει από τον υπερπροστατευτικό πατέρα του για να καταλήξει στο ενυδρείο ενός οδοντίατρου. Ο πατέρας του, παρέα μα την Ντόρι, ένα ψάρι με κενά μνήμης, διασχίζουν όλο τον ωκεανό προς αναζήτησή του…

 

RatatouilleO Remy είναι ένας νεαρός αρουραίος παγιδευμένος ανάμεσα στον κόσμο των υπονόμων του Παρισιού και στην λατρεία του για την gourmet κουζίνα των ανθρώπων. Η απροσδόκητη φιλία του με τον αδέξιο chef Linguini, θα του δώσει τα χέρια που χρειάζεται για να κάνει το περίφημο πιάτο Ratatuille πραγματικότητα.

Nimiki_VivliothikiHμερίδα της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης «Μικροί Πολίτες εν Δράσει», για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και των Α' - Ε' Δημοτικού. Οι μαθητές, μετέχοντας σε βιωματικά εργαστήρια είχαν την ευκαιρία μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες να γνωρίσουν τι σημαίνει Ενεργός Πολίτης και ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του. Παράλληλα οι γονείς τους ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα καλλιέργειας Ενεργών πολιτών μέσα από την Παιδική Λογοτεχνία.

Toy_StoryΜια υφασμάτινη κούκλα, ο σερίφης Woody είναι το αγαπημένο παιχνίδι του μικρού Andy. Όταν στα γενέθλιά του λάβει δώρο ένα διαστημικό κούκλο, τον αστροναύτη Buzz Lightyear όλα θα αλλάξουν. Ο μικρός Andy θα λατρέψει τον κούκλο αστροναύτη και έτσι ο Buzz θα ανακηρυχτεί αρχηγός των παιχνιδιών παραγκωνίζοντας έτσι τον Woody.

The_Lion_KingΟ Σίμπα είναι ένα θαρραλέο, ανέμελο λιονταράκι που ανυπομονεί να γίνει βασιλιάς, ακολουθώντας τις διδαχές του πατέρα του, βασιλιά Μουφάσα, σχετικά με τον «Κύκλο της Ζωής». Όμως, ο Σκαρ, ο δολοπλόκος θείος του, έχει τα δικά του σατανικά σχέδια. Προκειμένου να ανέβει ο ίδιος στον θρόνο, αποφασίζει να προκαλέσει τον θάνατο του Μουφάσα, οδηγώντας παράλληλα στην εξορία τον Σίμπα, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για τον χαμό του πατέρα του. Ολομόναχος και γεμάτος ενοχές ο Σίμπα σύντομα βρίσκει συντροφιά στις αναζητήσεις του τον Τιμόν και τον καλόκαρδο φίλο του, Πούμπα. Ο ελεύθερος και περιπετειώδης χαρακτήρας τους, παρασέρνει τον Σίμπα σε μια καθημερινότητα με στιλ «HakunaMatata», ως τη στιγμή που η Νάλα, η παιδική του φίλη, επανεμφανίζεται στη ζωή του, υπενθυμίζοντάς του την πραγματική του αποστολή και το πεπρωμένο του...

AristogatesH 20ή κλασική ταινία μεγάλου μήκους της Disney, Οι Αριστόγατες, είναι ένα απαράμιλλο μείγμα έντονης περιπέτειας, ζωντανών χαρακτήρων και εύθυμης μουσικής που θα σας συναρπάσει. Η χαριτωμένη ιστορία μας ξεκινάει στο Παρίσι, όταν μια ιδιόρρυθμη πολυεκατομμυριούχος πεθαίνοντας αφήνει όλη την περιουσία της στις αγαπημένες της γάτες! Ο σατανικός υπηρέτης της όταν μαθαίνει το σχέδιο της, αποφασίζει να τις εξαφανίσει στη μέση του πουθενά... Εκεί συναντάνε το γοητευτικό κεραμιδόγατο Ο' Μάλλεϊ που προσφέρεται να τις συνοδεύσει πίσω στο σπίτι. Όλοι μαζί θα μπουν σε αστείες περιπέτειες, θα αλητέψουν και θα γνωρίσουν τη  νυχτερινή ζωή του Παρισιού!


Πρόγραμμα
2015 - 2016

CINEKID: «Αεροπλάνα».

aeroplanakiΣτο πλαίσιο του προγράμματος «Κυριακή στα Εκπαιδευτήρια», το πρόγραμμα Cinekid συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία και τον Μάρτιο θα προβάλλει την ταινία «Αεροπλάνα» (Planes) για τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων. Οι μικροί μας μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τη μεταγλωττισμένη ταινία συνοδευόμενοι από τους γονείς τους.

Παρουσίαση του βιβλίου: «Το αλογάκι, η τυχερή πασχαλίτσα, μια αρκούδα κι εμείς» της Ελένης Δικαίου (Εκδόσεις Πατάκη).

alogakiΗ συγγραφέας Ελένη Δικαίου καλεί τους μικρούς φίλους για να τους γνωρίσει τον Πολύκαρπο, τη μικρή πασχαλίτσα εξολοθρευτή, και να τους διηγηθεί τις περιπέτειές του. Οι πασχαλίτσες είναι οι φρουροί του κάθε κήπου, εξολοθρευτές της μελίγκρας, των πράσινων ζουζουνιών που κολλάνε πάνω στα φυτά και τα ξεραίνουν ρουφώντας τους χυμούς τους. Τι θα γίνει όμως όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να ψεκάζουν τα περιβόλια τους με φυτοφάρμακα; Πού θα πάνε άραγε οι κόκκινοι φτερωτοί μας φίλοι; Ελάτε να τους ακολουθήσουμε και μέσα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι κρυμμένου ζουζουνιού να περάσουμε ένα υπέροχο πρωινό.

Παρουσίαση του βιβλίου: «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω!» από τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη (Εκδόσεις Πατάκη).

xristougenaΑυτά τα Χριστούγεννα θα φέρουμε τα κάτω πάνω στo Χριστουγεννιάτικο Bazzar των Eκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη μαζί με τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη, τον παιδαγωγό Δικαίο Χατζηπλή και τον Νέιθαν, τον μικρό καλικάντζαρο που διαφέρει από όλους τους άλλους. Δεν του αρέσει καθόλου να πηδάει, να κλοτσάει, να κάνει σκανταλιές, αλλά λατρεύει τις ιστορίες και πιο πολύ εκείνη για το δέντρο της ζωής που στηρίζει τη γη. Στο τελευταίο του ταξίδι ξέμεινε στην Πάνω Γη για έναν χρόνο και τώρα μας περιμένει, για να παίξουμε και να μας εξιστορήσει όλες του τις περιπέτειες.

Παρουσίαση του βιβλίου: «Στο πανηγύρι των πουλιών» από τη συγγραφέα Αθηνά Μπίνιου (Εκδόσεις Πατάκη).

panigyri pouliwnΗ συγγραφέας Αθηνά Μπίνιου με την παραμυθένια της αφήγηση, με παιχνίδι, τραγούδι και χορό καλεί τα μικρά παιδιά… Στο πανηγύρι των πουλιών: Η περιπέτεια μιας σαύρας που λαχταράει ν’ ακούσει και να δει από κοντά τον αγαπημένο της τραγουδιστή. Ψάχνει τρόπο να βρει φτερά, για να βρεθεί στην πίστα του ουρανού μαζί με τα πουλιά. Αυτό όμως οι σαύρες μόνο στα όνειρά τους μπορούν να το κάνουν. Αλλιώς πώς; Πάνω στον ενθουσιασμό της, βρίσκει λύση για να απολαύσει τη χαρά της γιορτής, έστω και με απρόβλεπτες συνέπειες…

CINEKID: «Μπαμπούλες Πανεπιστημίου».

mpampoulesΣτο πλαίσιο του προγράμματος «Κυριακή στα Εκπαιδευτήρια», το πρόγραμμα Cinekid συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία και για τον μήνα Νοέμβριο θα προβάλλει την ταινία «Μπαμπούλες Πανεπιστημίου» (Monsters University) για τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων. Οι μικροί μας μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τη μεταγλωττισμένη ταινία συνοδευόμενοι από τους γονείς τους.

Bιωματικό εργαστήρι «Από Λευκό Χαρτί» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Άννας Μπονάρου.

apo leuko xartiΑλήθεια μπορείτε να φανταστείτε τι μπορεί να φτιάξει κανείς από ένα κομμάτι λευκό χαρτί; Στην κυριακάτικη αυτή συνάντηση θα ανακαλύψουμε πόσα πολλά πράγματα μπορούν να δημιουργηθούν με απλά υλικά. Βάλτε όλη σας τη φαντασία και ελάτε να δημιουργήσουμε ξεχωριστές κατασκευές.


Πρόγραμμα
2014 - 2015

Εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο της Εύας Ιεροπούλου «Το παγκάκι που ήθελε να γίνει βάρκα» (εκδόσεις Μεταίχμιο), με τη συγγραφέα.

pagkakiΥπάρχουν πολλών ειδών παγκάκια: κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, ξύλινα, σιδερένια, πλαστικά... Κάτω στην παραλία όμως, είναι ένα παγκάκι αλλιώτικο. Ένα παγκάκι που δεν του αρέσει να είναι παγκάκι και που... θέλει να γίνει βάρκα! Περίεργο πράγμα, σκεφτήκαμε. Γιατί ένα παγκάκι να θέλει να γίνει βάρκα; Ψάξαμε λοιπόν αυτό το παγκάκι, το βρήκαμε και το φέραμε στο σχολείο για να μας διηγηθεί την ιστορία του με λόγια και με τραγούδια!

CINEKID: «Εγώ, ο απαισιότατος»

apaisiotatosΣτο πλαίσιο του προγράμματος «Κυριακή στα Εκπαιδευτήρια», το πρόγραμμα Cinekid συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία και για τον μήνα Μάρτιο θα προβάλει την ταινία Εγώ, ο Απαισιότατος (Despicable Me) για τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες, συνοδευόμενα από τους γονείς τους.

«Γνωρίζοντας τη Θεσσαλονίκη μέσα από τις τέχνες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1922 - 2012). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιάσει η μουσικός - θεατροπαιδαγωγός Ρένα Αθανασοπούλου και το πραγματοποιεί η εκπαιδευτικός Μαρία Σταυρίδου.

gnorizontas thessalonikiΤα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες ζωντανεύουν πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα και τραγούδια με θέμα τη Θεσσαλονίκη. Μέσα από θεατρικές τεχνικές, οι μικροί μας φίλοι δίνουν ζωή στα παλιά μαγαζάκια της Θεσσαλονίκης, διασχίζουν τα σοκάκια της, ταξιδεύουν με το τρένο στην ιστορία της και γεμίζουν με χρώματα τη μοναδική της παραλία. Συνοδοιπόροι στην ξεχωριστή αυτή καλλιτεχνική προσπάθεια είναι η ποίηση και οι μαγικές νότες αγαπημένων κομματιών που παίρνουν τα παιδιά από το χέρι και τα καλούν να δημιουργήσουν τη Θεσσαλονίκη των ονείρων τους.

«Το παιχνίδι της καλής συμπεριφοράς: Μαθαίνω να αγαπώ και να κερδίζω φίλους»: Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί η εκπαιδευτικός Μαρία Σταυρίδου.

ta xeria den einaiΤο εργαστήρι βασίζεται στα βιβλία της Ελίζαμπεθ Βέρντικ «Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε, Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε, Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μέσα από βιωματικά - διαδραστικά παιχνίδια, θεατρική έκφραση, μουσικό αυτοσχεδιασμό και εικαστικές δημιουργίες, τα παιδιά αναγνωρίζουν συναισθήματα, έρχονται σε επαφή με θετικές συμπεριφορές, τρόπους προσέγγισης και επικοινωνίας. Κατανοούν πως όλα τα πλάσματα - άνθρωποι και ζώα - μας επιστρέφουν αγάπη και φροντίδα, όταν τους τη χαρίζουμε. Οι λέξεις εκφράζουν συναισθήματα αγάπης και φιλίας. Τα χέρια απλώνουν για βοήθεια, επικοινωνία και συνεργασία. Ο σεβασμός στον διπλανό μας γίνεται στάση ζωής και η αξία της λέξης «συγγνώμη» αποκτά τη δύναμη που της αξίζει.

CINEKID: «Ένα δέντρο μια φορά»

Ένα δέντρο μια φοράΤο παραμύθι «Ένα δέντρο, μια φορά» του πολυαγαπημένου συγγραφέα των παιδιών Ευγένιου Τριβιζά μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη και έρχεται να μας συγκινήσει και να μας αποδείξει πως πολλές φορές συμβαίνουν και θαύματα!
Ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, στο ζοφερό πεζοδρόμιο μιας πόλης συναντιούνται ένα παραμελημένο δέντρο κι ένα φτωχό αγόρι. Το δέντρο βλέπει από τα παράθυρα των σπιτιών τα καταστόλιστα έλατα και ζηλεύει. Ζητά από το αγόρι να το στολίσει. Εκείνο όμως, ούτε στολίδια έχει, ούτε χρήματα. Πώς είναι δυνατόν να στολίσει ένα μίζερο δέντρο στη μέση ενός παγωμένου πεζοδρομίου; Κι όμως… Εκείνη η νύχτα είναι μια νύχτα ονείρων, μια νύχτα μαγική…
Σε µια ατμόσφαιρα που ανακαλεί το Κοριτσάκι µε τα σπίρτα, ο ιδιοφυής Τριβιζάς στήνει µια συγκινητική, ονειρική ιστορία, που αποδίδει το πραγματικό περιεχόμενο των Χριστουγέννων.

«Η κόρη του ήλιου»: Παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών με την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη.

Η κόρη του ήλιουΠαραμύθια της προφορικής παράδοσης ξετυλίγουν το κουβάρι και μας μιλούν για του ήλιου την κόρη, για χελώνες σοφές, δέντρα μαγικά, κοκόρια άμυαλα, κορίτσια ροδομάγουλα και ένα ύφασμα κόκκινο που συνεχώς αλλάζει μορφή και στο τέλος γίνεται…
Αρχή του παραμυθιού καλησπέρα της αφεντιάς σας!!!
Η Ανθή Θάνου με τον Παναγιώτη Κούλελη ακολουθώντας το δρόμο των παλιών παραμυθάδων, αφηγούνται λαϊκά παραμύθια θέλοντας να ψυχαγωγήσουν και να δώσουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

CINEKID: «Ο Ρατατούης»

ΡατατούηςΈνας ποντικός με το όνομα Ρέμυ ονειρεύεται να γίνει ένας σπουδαίος Γάλλος σεφ, παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του και το προφανές γεγονός ότι είναι... ποντικός σε ένα καθαρά «αντι - τρωκτικό» επάγγελμα! Ξαφνικά, η μοίρα επεμβαίνει και τοποθετεί τον Ρέμυ σε ένα εστιατόριο διάσημο, χάρη στον σεφ του, Αύγουστο Γκουστό. Παρά τους ολοφάνερους κινδύνους που προκύπτουν από το να είναι ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης στην κουζίνα ενός τόσο εκλεπτυσμένου γαλλικού εστιατορίου, το πάθος του Ρέμυ για τη μαγειρική αρχίζει να κινεί μια τρελή αλυσίδα γεγονότων, που αναστατώνει την υψηλή γαστρονομία όλου του Παρισιού! Ο Ρέμυ θα βρεθεί διχασμένος ανάμεσα στο χάρισμά του και την παρότρυνση των άλλων να ξαναγυρίσει στις συνήθειες του... είδους του. Θα μάθει την αλήθεια για τη φιλία, την οικογένεια και το τι σημαίνει να μην έχει άλλη επιλογή από το να γίνει... αυτό που είναι: ένας ποντικός που θέλει να γίνει σεφ!

«Φτιάξε το δικό σου βιβλίο!»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με την αφορμή του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας των εκδόσεων Μεταίχμιο
Φτιάξε το δικό σου βιβλίο• Από τι είναι φτιαγμένο ένα βιβλίο;
• Πώς ήταν τα βιβλία παλιά και πώς είναι σήμερα;
• Πόσα διαφορετικά βιβλία μπορούν να υπάρξουν;
• Πώς μπορώ να φτιάξω το δικό μου βιβλίο;
Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, τα παιδιά παρατηρούν εικόνες βιβλίων διαφορετικών εποχών από διάφορα μέρη του κόσμου και εξετάζουν επιλεγμένα αντικείμενα από το αρχείο του εκδοτικού οίκου. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν τα δικά τους βιβλία: αποφασίζουν τη θεματολογία των βιβλίων τους, εφαρμόζουν απλή μέθοδο βιβλιοδεσίας με λευκές σελίδες και χρησιμοποιούν, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους, ποικιλία υλικών για να εικονογραφήσουν τα εξώφυλλα των βιβλίων τους.


Πρόγραμμα
2013 - 2014

Παραστάσεις

Η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων, στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων Τέχνης που διεξήχθησαν στο σχολείο μας,  παρουσίασε το μυθιστόρημα του Γεωργίου Θεοτοκά, «ο Λεωνής»,  παράσταση με την οποία η θεατρική ομάδα του σχολείου μας, κατέκτησε την τρίτη τιμητική θέση στους Αγώνες.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα του Θεοτοκά,  ο «Λεωνής» είναι ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά και γενικότερα ο ευαίσθητος έφηβος που έζησε και αναπτύχθηκε κάτω από τη σκιά και τον ήχο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στον «Λεωνή», που γράφτηκε το 1940, ο συγγραφέας περιγράφει την Κωνσταντινούπολη, τα παιδικά του χρόνια και την αναγκαστική φυγή του μετά το 1922. Πρόκειται για αναμνήσεις από τον παράδεισο, έναν ύμνο στον χαμένο αυτόν παράδεισο. Τα πάντα είναι μαγικά. Άνθρωποι, γεγονότα, μέρη. Ολα παιδικά και παραμυθένια. Το ένα κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου είναι ο Λεωνής (περσόνα του συγγραφέα), που περιγράφει τη γενέθλια πόλη και την αναπολεί όταν αναγκάζεται να την εγκαταλείψει το 1922. Ο άλλος ήρωας του βιβλίου είναι η Κωνσταντινούπολη. Η Πόλη, όπως περιγράφεται στο βιβλίο, έχει άμεση σχέση με τον Λεωνή. Είναι η Πόλη μέσα από τα μάτια του ήρωα και της υψηλής κοινωνίας, της οικογένειας του συγγραφέα που φαίνεται να υποστηρίζει τον Βενιζέλο. Είναι η Πόλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της περιόδου 1919 - 1922 που θα διαμορφώσει τη ζωή του μικρού μας ήρωα. Το καινούργιο που έφερε ο «Λεωνής» στο μυθιστόρημα της εφηβικής ηλικίας, υπάρχει σ' αυτήν την θαυμάσια ανάπλαση και αναπαράσταση του πνεύματος και του κλίματος μιας συνταρακτικής εποχής όπου πρωταγωνιστούσε η...Ιστορία.

Υιοί και κόρες

2015 - 2016

O Θεατρικός Όμιλος Γυμνασίου-Λυκείου  των Εκπαιδευτηρίων συμμετείχαν στο Φεστιβάλ «Ημέρες Τέχνης» που διοργανώνει το Pierce - Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, 11 - 14 Απριλίου 2016, στην Αθήνα. Το θέμα του Φεστιβάλ «Νερό, πηγή ζωής ή αιτία πολέμου;»  ενέπνευσε 14 σχολεία από την Ελλάδα και ένα σχολείο από τη Σμύρνη να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε κάποιο καλλιτεχνικό τομέα: ζωγραφική, φωτογραφία, θέατρο, μουσική.

Τόσο το Μουσικό μας Σύνολο «Ηχοχρώματα» με την μουσική παράσταση «Κύλα, νερό, και πάρε με..» όσο και η Θεατρική μας Ομάδα με το έργο του Γιάννη Καλαβριανού «Γιοι και κόρες» ξεχώρισαν με την άρτια προετοιμασία τους και την άψογη παρουσίαση της δουλειάς τους! Η συμμετοχή των καλλιτεχνικών σχημάτων των Εκπαιδευτηρίων μας ήταν αξιοπρόσεκτη, απέσπασε ιδιαιτέρως επαινετικά και ενθουσιώδη σχόλια από τους διοργανωτές και παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό!

Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον

2014 - 2015

Η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων στο πλαίσιο του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου «Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν» που διεξήχθη στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου, παρουσίασε το αριστούργημα του Γεώργιου Βιζυηνού: «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον». Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και γοητευτικά διηγήματα του συγγραφέα, με έντονη την παρουσία του χιούμορ και της ειρωνείας. Ο Βιζυηνός ξαναγυρνά στην παιδική του ηλικία και το διήγημα κυριαρχείται από έντονα βιωματικά στοιχεία, περιγράφοντας τον άκακο αλλά και άβουλο χαρακτήρα του παππού του και την αυταρχική και καταπιεστική γιαγιά του. Το έργο έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό, καθώς οι μαθητές μας καταχειροκροτήθηκαν τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στους πρώτους Πανελλήνιους Αγώνες Τέχνης που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια, στους οποίους η παράσταση του σχολείου μας κατέκτησε το πρώτο βραβείο, ανάμεσα σε άλλες σχολικές παραστάσεις, συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή.

Στης Λησμονιάς τα Μέρη...

2013 - 2014

Τα καλλιτεχνικά σχήματα των Εκπαιδευτηρίων παρουσίασαν τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Στης λησμονιάς τα μέρη…», σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου. Η παράσταση τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μετά τα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασε στο μαθητικό φεστιβάλ «Ημέρες Τέχνης - Άνοιξη 2014», στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας - Pierce, στην Αθήνα.

Στου Έρωτος το 'Ακουσμα: πάνω σ' ένα ξένο στίχο

2012 - 2013

Η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων στο πλαίσιο του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου «150 χρόνια Κ. Π. Καβάφης», παρουσίασε δραματοποιημένο το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή με τίτλο «Στου έρωτος το άκουσμα: πάνω σ' ένα ξένο στίχο...». Η θεατρικότητα είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει συχνά τα ποιήματα του Καβάφη, και γίνεται αντιληπτή όχι μόνο ως ένα εξωτερικό στοιχείο σκηνοθεσίας όσων διαδραματίζονται, αλλά εντοπίζεται και στην ουσία του ποιήματος, χρωματίζοντας τις σκέψεις και τις πράξεις των προσώπων του. Ο Καβάφης επιτυγχάνει έτσι να δώσει ζωντάνια και παραστατικότητα στα ποιήματά του, προσελκύοντας ακόμη περισσότερο τον αναγνώστη.

Φόνισσα: ο Πρώτος Φόνος

2011 - 2012

Η Θεατρική Ομάδα των Εκπαιδευτηρίων παρουσίασε την παράσταση «Φόνισσα: Ο πρώτος φόνος», που βασίστηκε στη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου. Πρόκειται για τη θεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο «100 + 1 Χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», τον Μάρτιο του 2012.

Για να Γίνει ο Χρόνος Καινούριος

2010 - 2011

Σ’ ένα θέατρο τραγουδιών και ζωγραφιστών ονείρων που τιτλοφορείται «Για να γίνει ο χρόνος καινούριος», μαζί με μουσικούς, τραγουδιστές, χορευτές και ξυλοπόδαρους ο σπουδαίος τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος κάλεσε όλους όσοι νιώθουν παιδιά να «πάψουν να είναι απλοί θεατές και να μπουν στην ιστορία να την κάνουν καινούρια». Την σκηνοθετική επιμέλεια είχε η Σοφία Σπυράτου.

Στις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 09 - 10/04 και 16 - 17/04/2011 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πήραν μέρος και παιδιά - εθελοντές των Εκπαιδευτηρίων.

Τρελαντώνης

2010 - 2011

Η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων παρουσίασε ένα από τα κλασσικά δημιουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, το έργο της Πηνελόπης Δέλτα «Τρελαντώνης». Πρόκειται για μια ευχάριστη παράσταση με αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα, πολύ επίκαιρη στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Το αριστούργημα της Δέλτα επιχειρεί να μας κάνει όλους κοινωνούς σε μια εποχή αθωότητας και αγνότητας. Την παράσταση ανέβασε η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου - Λυκείου, σε σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου και μουσική του Κώστα Βόμβολου.

Παραμύθι Χωρίς Όνομα

2009 - 2010

Τη θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» παρουσίασε η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων με τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2009 - 2010. Την παράσταση σκηνοθέτησε η Ελένη Δημοπούλου και τις χορογραφίες έκανε η Μέλπω Βασιλικού. Στην παράσταση συμμετείχε και η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων, που ερμήνευσε τραγούδια του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι, υπό τη διεύθυνση της Ελένης Θεοδωρίδου. Στην παράσταση πήραν μέρος και μέλη της ομάδας «Εν δυνάμει», στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με την ομάδα Εθελοντισμού των Εκπαιδευτηρίων. Οι φερέλπιδες ηθοποιοί πέρασαν μηνύματα ιδιαίτερα επίκαιρα στους θεατές και καταχειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Η παράσταση παρουσιάστηκε επίσης στις 01 - 05 Νοεμβρίου 2010, στο πλαίσιο των 45ων Δημητρίων στα Σχολεία που πραγματοποίησε η Αντιδημαρχία του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και στο Ζωγράφειο Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική σχολή.

Η Τραπεζαρία

2008 - 2009

Τη θεατρική παράσταση «Η Τραπεζαρία» του Γκέρνυ παρουσίασαν σε πολυπληθές κοινό τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας, με πρωταγωνιστές μαθητές, απόφοιτους, γονείς και προσωπικό, σε σκηνοθεσία της Ελένης Δημοπούλου.

Εκδηλώσεις με το Ζωγράφειο

Μία μοναδική εμπειρία έζησαν οι μαθητές του Γυμνασίου του Ζωγραφείου Κωνσταντινούπολης και της ΣΤ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη,  καθώς μοιράστηκαν με τον διακεκριμένο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο τη σκηνή του  Φιλολογικού  Συλλόγου  «Παρνασσός», για να παρουσιάσουν την παράσταση «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο…», τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017. Το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την παράσταση ενθουσιάστηκε από τους μαθητές,  οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και στάθηκαν άξια δίπλα στον κορυφαίο δημιουργό. Ευχάριστη έκπληξη για μικρούς και μεγάλους η τιμητική παρουσία του μεγάλου ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, ο οποίος τραγούδησε αγαπημένα τραγούδια με τον μουσικοσυνθέτη και τα παιδιά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμπαράσταση της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» (Παράρτημα Ν. Ψυχικού) και υπό την αιγίδα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».


Φωτογραφίες
Εκδήλωσης

Δελτίο
Τύπου

Τα Παιδιά Ζωγραφίζουν στον Τοίχο...με τον Γιώργο Χατζηνάσιο

20/11/2015, Κωνσταντινούπολη

Μία μοναδική εμπειρία έζησε το πολυπληθές κοινό, από ομογενείς και ελλαδίτες, που παρακολούθησε την επετειακή εκδήλωση «Τα Παιδιά Ζωγραφίζουν στον Τοίχο… με τον Γιώργο Χατζηνάσιο» για τον εορτασμό της Παναγίας του Πέρα και των 122 ετών από την ίδρυση του Ζωγραφείου. Μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησαν τους φίλους τους μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης και όλοι μαζί μοιράστηκαν τη σκηνή με τον κορυφαίο δημιουργό Γιώργο Χατζηνάσιο σε μία εκδήλωση, με «πολύχρωμες πινελιές», ενθουσιασμό και φυσικά πολλή και καλή μουσική. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης όπου ο Γιώργος Χατζηνάσιος πριν ανέβει στη σκηνή και καθίσει στο πιάνο, πρόσθεσε τη δική του πινελιά στον καμβά που ζωγράφισαν τα παιδιά, για να δώσουν ένα μήνυμα αγάπης και δημιουργικής συνύπαρξης, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακηρύχθηκε από τον Διευθυντή του Ζωγραφείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου «Επίτιμος Ζωγραφειώτης» για την πολυετή προσφορά του στον ελληνικό τραγούδι.


Φωτογραφικό
Υλικό

Δελτίο
Τύπου

Στα Εκπαιδευτήρια οι μαθητές του Ζωγραφείου

22 - 26/09/2015, Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα φιλοξενίας μαθητών του Ζωγραφείου Γυμνασίου - Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, από οικογένειες μαθητών των Εκπαιδευτηρίων. Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές από την Κωνσταντινούπολη να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό τρόπο ζωής, να ασκηθούν περισσότερο στην ελληνική γλώσσα, να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς φιλίας με συνομήλικούς τους από την Ελλάδα.

Στη διάρκεια του πενθήμερου ταξιδιού τους οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα στα Εκπαιδευτήρια, γνώρισαν την ελληνική φιλοξενία και τις καθημερινές συνήθειες της ελληνικής οικογένειας.  Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή τους κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου, την Πρόεδρο των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου και τη Γενική Διευθύντρια κ. Άσπα Χασιώτη, έγιναν δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και αφού προσκύνησαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρακάθισαν σε γεύμα.

O Διευθυντής του Ζωγραφείου Γυμνασίου - Λυκείου της Κωνσταντινούπολης Γιάννης Δεμιρτζόγλου αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επισημαίνει: « Είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές μας να αποκτούν δεσμούς με την Ελλάδα, να γνωρίζουν τον ελληνικό τρόπο ζωής και κυρίως να αποκτούν φιλίες με συνομηλίκους τους, φιλίες που ευχόμαστε να νικήσουν την απόσταση και να αντέξουν στον χρόνο.» Λίγες ώρες πριν την αναχώρησή τους οι μαθητές έκαναν τη βόλτα τους στην Παραλία του Λευκού Πύργου με ποδήλατα, γευμάτισαν στην Πλατεία Αριστοτέλους, παρακολούθησαν ταινία σε κεντρικό κινηματογράφο και έδωσαν την υπόσχεση ότι θα ξανασυναντηθούν με τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο αγάπη και συγκίνηση.

Στα Εκπαιδευτήρια οι μαθητές του Ζωγραφείου

31/01 - 04/02/2017, Θεσσαλονίκη

Μαθητές του Ζωγραφείου Γυμνασίου Κωνσταντινούπολης φιλοξενήθηκαν και φέτος από τις οικογένειες μαθητών των Εκπαιδευτηρίων. Στόχος της φιλοξενίας των μαθητών του Ζωγραφείου ήταν να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό τρόπο ζωής, να ασκηθούν περισσότερο στην ελληνική γλώσσα και να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς φιλίας με συνομήλικούς τους από την Ελλάδα.

Οι μαθητές ακολούθησαν το καθημερινό πρόγραμμα των μαθητών που τους φιλοξένησαν και παρακολούθησαν κανονικά το σχολικό πρόγραμμα των Εκπαιδευτηρίων. Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, οι μαθητές του Ζωγραφείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη: Τραγουδάμε μαζί… με τον Διονύση Σαββόπουλο

20/11/2014, Κωνσταντινούπολη

Σε μία εκδήλωση που κυριάρχησε ο ενθουσιασμός και η μουσική, εκατοντάδες ομογενείς και Eλλαδίτες χειροκρότησαν στη σκηνή του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης τον Διονύση Σαββόπουλο, τον οποίο πλαισίωσαν οι μαθητές του Ζωγραφείου και της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων. Οι μαθητές με ένα πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο υποδέχτηκαν τον Θεσσαλονικιό τραγουδοποιό, Κωνσταντινουπολίτη στην καταγωγή, Διονύση Σαββόπουλο, τραγούδησαν τραγούδια βγαλμένα από την κοινή παράδοση των δύο πόλεων αλλά και τραγούδια του αγαπημένου τραγουδοποιού. Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγούδησε μαζί τους και μοιράστηκε μνήμες αγαπημένες και ιστορίες του Κωνσταντινουπολίτη πατέρα του, Γεώργιου Σαββόπουλου. Η ιστορία του «Ψωμαθιανού», λαϊκού τραγουδιστή που μαγεύτηκε από τις νεράιδες και έχασε τη φωνή του κυριολεκτικά, έκλεψε την παράσταση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διονύσης Σαββόπουλος ανακηρύχθηκε από τον Διευθυντή του Ζωγραφείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου «Επίτιμος Ζωγραφειώτης» για την 50ετή προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι. Την τιμητική πλακέτα απένειμε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.


Δελτίο
Τύπου

120 Χρόνια Ζωγράφειο με την Ευανθία Ρεμπούτσικα

20/11/2013, Κωνσταντινούπολη

Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως γιόρτασε τα 120 χρόνια λειτουργίας του και προσφοράς στην παιδεία και τον πολιτισμό με συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Στη συναυλία συμμετείχε η χορωδία του Ζωγραφείου, η χορωδία και η ορχήστρα των Εκπαιδευτηρίων και η χορωδία «Εν Δυνάμει».


Δελτίο
Τύπου

Μια Πόλη Μαγική...

21/03/2013, Κωνσταντινούπολη

Μια ξεχωριστή εμπειρία έζησαν οι 16 μαθητές του Ζωγραφείου Γυμνασίου και οι 71 μαθητές της Ε΄ τάξης του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων, που παρουσίασαν μαζί την εκπληκτική μουσικοθεατρική παράσταση «Μια Πόλη Μαγική», βασισμένη στο παραμύθι της Ελένης Πριοβόλου, που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση για τους μαθητές του Ζωγραφείου και των Εκπαιδευτηρίων.


Δελτίο
Τύπου

Παραμύθι χωρίς όνομα

19/11/2010, Κωνσταντινούπολη

Πλήθος ομογενών αλλά και Ελλαδιτών, επισκεπτών της Κωνσταντινούπολης, παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα» από τη θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων, στην αίθουσα τελετών του ιστορικού Ζωγραφείου Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που πραγματοποιήθηκαν στην ιστορική σχολή.


Δελτίο
Τύπου

Ο Διονύσης Σαββόπουλος με την ορχήστρα και τη χορωδία στο Ζωγράφειο

11/04/2010, Κωνσταντινούπολη

Τα Εκπαιδευτήρια και το ιστορικό Σχολείο της Κωνσταντινούπολης Ζωγράφειο, διοργάνωσαν μία μοναδική συναυλία με τη συμμετοχή του τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου, τον οποίο συνόδευσε η ορχήστρα και η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων, καθώς και η χορωδία του Ζωγράφειου, στην αίθουσα τελετών του ιστορικού σχολείου Ζωγράφειο στην Κωνσταντινούπολη. Την εκδήλωση τίμησε με την υψηλή παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. 


Δελτίο
Τύπου