Κοινωνική Προσφορά

Κοινωνική Προσφορά

Ο εθελοντισμός δεν είναι μόνο κοινωνική προσφορά σε ώρα κρίσης ούτε είναι ένα έθιμο και συνήθεια, μία καραμέλα που πιπιλίζουμε μόνο τις γιορτινές ημέρες ή όταν το επιτάσσει η μόδα. Ο εθελοντισμός είναι ένας δυναμικός τρόπος κοινωνικής συμμετοχής και παρέμβασης όλων μας με στόχο την εξέλιξη και την καλυτέρευση της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός αφορά πράξεις και όχι λόγια. Αναπτύσσει τη φιλία, την κατανόηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας των προσώπων.

Σχολές Γονέων

Τα Εκπαιδευτήρια, προκειμένου να ενδυναμώσουν τους γονείς στον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο τους όχι μόνο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους αλλά και να προετοιμάσουν τους αυριανούς πολίτες, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε τις Σχολές Γονέων με τον γενικό τίτλο «Μεγαλώνουμε πολίτες;».

Στο πλαίσιο του προγράμματος ειδικοί επιστήμονες και συνεργάτες των Εκπαιδευτηρίων θα συζητήσουν με τους γονείς θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, την αποτελεσματική διαχείριση της ακατάλληλης συμπεριφοράς, τις σχέσεις και την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, αλλά και ιδιαίτερα θέματα, όπως η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση δύσκολων συμπεριφορών καθώς και του άγχους, η κοινωνικοποίηση, η ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων με αξίες και αγαθά που θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και τον κόσμο.

Οι Σχολές Γονέων θα πραγματοποιούνται Τετάρτη και ώρα 18.00 - 20.00, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου - Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων (κτίριο Β). Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το θέμα που τους ενδιαφέρει ανάλογα με το πρόγραμμα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 • Παίζω με το παιδί - Επικοινωνώ μέσα από τον δικό του κόσμο.
  Όλγα Ζηκοπούλου, Ψυχολόγος
 • Εμπιστοσύνη, όρια και ανάληψη ευθυνών.
  Δημήτρης Γεροθανάσης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
 • Άγχος στην εφηβική ηλικία. Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση.
  Μυρτώ Μαρίνου, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
 • Μαθησιακές δυσκολίες - Δυσλεξία: Αντιμετώπιση στο σπίτι και στο σχολείο.
  Γεώργιος Θ. Παυλίδης, τ. Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Fellow της Διεθνούς Ακαδημίας Ερευνών Μαθησιακών Δυσκολιών
 • Η προσωπικότητα του παιδιού. Πότε διαμορφώνεται, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν.
  Όλγα Ζηκοπούλου, Ψυχολόγος
 • Εξαρτήσεις από ουσίες. Πώς θα ξέρω αν ο έφηβος μου έχει πρόβλημα;
  Δημήτρης Γεροθανάσης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
 • Τεχνολογία και εξάρτηση.
  Mυρτώ Μαρίνου, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
 • Διατροφή σε παιδιά και εφήβους: Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά φύλο, ηλικία και βαθμό δραστηριότητας; Ποιος ο ρόλος της οικογένειας, ποιος τον γονιδίων;
  Μιχάλης Χουρδάκης, MD RD MPH PhD, Επικ. Καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ
 • Το παιδί μου και τα συναισθήματά του. Πώς το υποστηρίζουμε στο να τα διαχειρίζεται;
  Όλγα Ζηκοπούλου, Ψυχολόγος
 • Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Ισορροπία και ακρότητες.
  Δημήτρης Γεροθανάσης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
 • Σχολική και μαθησιακή άρνηση.
  Mυρτώ Μαρίνου, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
 • Διάσπαση Προσοχής, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) - Προβλήματα συμπεριφοράς: Αντιμετώπιση στο σπίτι και στο σχολείο.
  Γεώργιος Θ. Παυλίδης, τ. Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Fellow της Διεθνούς Ακαδημίας Ερευνών Μαθησιακών Δυσκολιών.
 • Μαμά... φοβάμαι!!! Ο φόβος και το άγχος του παιδιού.
  Όλγα Ζηκοπούλου, Ψυχολόγος
 • Κατάθλιψη στην εφηβική ηλικία. Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση.
  Δημήτρης Γεροθανάσης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
 • Δύσκολες ερωτήσεις και αμήχανες αντιδράσεις.
  Mυρτώ Μαρίνου, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
 • Χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων: Ποια τα αποτελέσματα στην ικανότητα άσκησης-προπόνησης ή/και μνήμης; Πότε, ποια και για ποιους είναι αναγκαία;
  Μιχάλης Χουρδάκης, MD RD MPH PhD, Επικ. Καθηγητής Ιατρικής Διατροφολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ
 • Μεγαλώνω μαζί με τους άλλους. Πώς το παιδί κοινωνικοποιείται; Πώς μαθαίνει να διεκδικεί και να συνεργάζεται;
  Όλγα Ζηκοπούλου, Ψυχολόγος
 • Σωματική εικόνα και διαταραχές.
  Δημήτρης Γεροθανάσης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής
 • Ο ρόλος της παρέας και η επίδραση των συνομιλήκων στην ψυχή του εφήβου.
  Mυρτώ Μαρίνου, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
 • Εγώ στα μάτια του παιδιού μου. Πώς μας βλέπουν τα παιδιά; Πώς αποδέχομαι τις αδυναμίες μου ως γονιός;
  Όλγα Ζηκοπούλου, Ψυχολόγος
 • Διαχείριση του εφηβικού θυμού, της επιθετικότητας και άλλων δύσκολων συμπεριφορών.
  Mυρτώ Μαρίνου, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπεύτρια
 • Συγκρούσεις και κρίση στην οικογένεια.
  Δημήτρης Γεροθανάσης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής

 
Δήλωση
Συμμετοχής

Ιατρική Παρακολούθηση και Στήριξη

Τα Εκπαιδευτήρια συνεργάζονται με ένα εξειδικευμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό για την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων των μαθητών και την αρτιότερη ενημέρωση των γονέων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση:

• Ανδρολόγος
• Γυναικολόγος
• Ενδοκρινολόγος
• Λογοθεραπευτής
• Οδοντίατρος
• Ορθοδοντικός
• Ουρολόγος
• Οφθαλμίατρος
• Παιδίατροι
• Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής
• Ψυχολόγος
• Ω.Ρ.Λ.

Οι ειδικοί εξετάζουν τους μαθητές στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων ή στο ιατρείο τους και αποστέλλεται στους γονείς γραπτή ενημέρωση για τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Τα Εκπαιδευτήρια στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τον δύσκολο και απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό γονεϊκό ρόλο διοργανώνουν κάθε χρόνο ημερίδες, σεμινάρια και συναντήσεις γονέων.

Στο πλαίσιο αυτών των ενημερωτικών εκδηλώσεων και συναντήσεων αναπτύσσονται θέματα από ειδικούς επιστήμονες, απαντιούνται ερωτήματα και πραγματοποιούνται εποικοδομητικές συζητήσεις που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, την αποτελεσματική διαχείριση της ακατάλληλης συμπεριφοράς, τις σχέσεις και την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, αλλά και ιδιαίτερα θέματα, όπως η αυτοεκτίμηση, η κοινωνικοποίηση, οι μαθησιακές δυσκολίες και η ενδυνάμωση των παιδιών και των εφήβων.

Θεωρώντας ότι οι ανάγκες και οι ανησυχίες του κάθε μαθητή είναι μοναδικές, τα Εκπαιδευτήρια υποστηρίζουν το πρόγραμμα συνεργασίας ψυχολόγου με τους μαθητές και τους γονείς τους.

Εθελοντικές Δράσεις

Συνεργασία με τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων επισκέπτονται κάθε εβδομάδα το Παιδοογκολογικό Τμήμα των παιδιατρικών κλινικών και απασχολούν με ψυχαγωγικό τρόπο τους μικρούς ασθενείς. Παίζουν μαζί τους επιτραπέζια παιχνίδια, τραγουδούν και δραστηριοποιούνται δημιουργικά.

Με τον σύλλογο «Δράση για το κάτι άλλο»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης του συλλόγου «Δράση για το κάτι άλλο» και συναντούν πρόσωπα με αναπηρία. Οι νέοι εθελοντές εντάσσονται στη λειτουργία του συλλόγου με τη βοήθεια και την υποστήριξη όλων των μελών, έτσι ώστε σταδιακά να αναλαμβάνουν εξειδικευμένους ρόλους.

Συνεργασία με τον οίκο ευγηρίας «Μυρτιά»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τον οίκο ευγηρίας «Μυρτιά» και συμπαρίστανται στους τρόφιμους του γηροκομείου μέσω της συζήτησης, της ψυχαγωγίας και του παιχνιδιού.

Ζωγραφίζουμε για «Το χαμόγελο του παιδιού»

Οι λιλιπούτειοι καλλιτέχνες του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων δημιουργούν έργα ζωγραφικής που διατίθενται προς πώληση, βαδίζοντας στον δρόμο της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Συμμετοχή στον ημιμαραθώνιο δρόμο για την ελπίδα και την υγεία

Μαθητές και απόφοιτοι των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν κάθε χρόνο στον νυχτερινό ημιμαραθώνιο δρόμο για την ελπίδα και την υγεία.

Μαθαίνουμε βοηθώντας

Ο όμιλος αποτελεί μια πρώτη γνωριμία των μαθητών του Δημοτικού σχολείου με τις έννοιες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες επιδιώκει την ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικής προσφοράς.

Εθελοντική διδασκαλία - Peer Tutoring

Πραγματοποιείται από άριστους μαθητές του Λυκείου στους μαθητές του Γυμνασίου υπό την εποπτεία πάντα των αντίστοιχων καθηγητών.

Συνεργασία με τον σύλλογο «Αμυμώνη»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν στους ημιμαραθώνιους δρόμους για την ελπίδα και την υγεία, στηρίζοντας την προσπάθεια της «Αμυμώνης» (Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες). Παράλληλα στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο Bazaar των Εκπαιδευτηρίων διατίθεται χώρος έκθεσης και πώλησης δημιουργιών και προϊόντων μελών του συλλόγου.

Συνεργασία με τους «Εν δυνάμει»

Μαθητές και απόφοιτοι των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν σε δράσεις και θεατρικές παραστάσεις των «Εν δυνάμει» (Ομάδα Παιδιών με ξεχωριστές ικανότητες). Παράλληλα στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο Bazaar των Εκπαιδευτηρίων διατίθεται χώρος έκθεσης και πώλησης δημιουργιών και προϊόντων μελών της ομάδας.

Συνεργασία με την «Ανοιχτή Αγκαλιά»

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων συμμετέχουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες του συλλόγου. Παράλληλα στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο Bazaar των Εκπαιδευτηρίων διατίθεται χώρος έκθεσης και πώλησης δημιουργιών και προϊόντων μελών του συλλόγου «Ανοιχτή Αγκαλιά» (Φίλοι Κοινωνικής Ιατρικής και Παιδιατρικής - Παράρτημα Θεσσαλονίκης).

Σκοράρουμε για «Το Χαμόγελο»

Τα Εκπαιδευτήρια πιστά στο γνήσιο αθλητικό πνεύμα αλλά και εφαρμόζοντας έμπρακτα την αξία της αλληλεγγύης και της προσφοράς στον συνάνθρωπο, συμμετέχουν με την ομάδα του Δημοτικού και της Ακαδημίας ποδοσφαίρου στο τουρνουά που διοργανώνει κάθε χρόνο «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Τα ζώα χαρίζουν τα μάτια τους (Σχολή Σκύλων - Οδηγών τυφλών «Λάρα»)

Οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και του English Garden ενώνουν τις δυνάμεις τους με τη Σχολή Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα», για να συμβάλουν στο πολύτιμο έργο της σχολής που υλοποιούν με περισσή αγάπη και επιστημονικότητα οι άνθρωποί της. Στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Τα ζώα χαρίζουν τα μάτια τους», τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και παράλληλα ενημερώνονται γι' αυτούς τους μοναδικούς σκύλους - οδηγούς που χαρίζουν τα μάτια τους σε συμπολίτες μας με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Bazaar

Με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και φίλων των Εκπαιδευτηρίων πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό Bazaar με τίτλο «Τρίγωνα και ευχές, αγάπη και λιχουδιές» των Εκπαιδευτηρίων και του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Ευάγγελος Μαντουλίδης σε γιορτινή ατμόσφαιρα και με διάθεση προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Με τα έσοδα από τη φιλανθρωπική αγορά ενισχύονται σωματεία, σύλλογοι και άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα.


Αφίσα
Εκδήλωσης

Τράπεζα Αίματος

Τα Εκπαιδευτήρια, πιστεύοντας ότι η αιμοδοσία αποτελεί ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά και γνωρίζοντας ότι οι ανάγκες του αίματος είναι διαρκώς αυξανόμενες, ίδρυσαν τράπεζα αίματος, στην οποία αιμοδότες είναι εθελοντές τόσο από το διδακτικό, το διοικητικό και το βοηθητικό προσωπικό των Εκπαιδευτηρίων όσο και από τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας. Η αγάπη αποτελεί την αρχή, τη μεσότητα και την ολοκλήρωση των χαρισμάτων και επομένως το μοναδικό θείο δώρημα. Έμπρακτη απόδειξη αυτής της αγάπης αποτέλεσε η πραγματοποίηση της εθελοντικής αιμοδοσίας των Εκπαιδευτηρίων. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι η σημαντικότερη ένδειξη αυθεντικής ανθρωπιάς. Η διάθεση για προσφορά χωρίς ανταμοιβή είναι μια έμφυτη καταβολή του ανθρώπου με απόθεμα ηθικών αξιών και συναισθημάτων. Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, ας μην προσπεράσουμε ο ένας τον άλλον με αδιαφορία. Ας δείξουμε την αγάπη μας, ας φωτίσουμε με ελπίδα το πρόσωπο ενός συνανθρώπου μας!