Ταυτότητα

Ευάγγελος Μαντουλίδης -
Ο Ιδρυτής

Μετά από 25 χρόνια δεν είμαι ακόμη σίγουρος αν το «κάθε εμπόδιο σε καλό» επιβεβαιώνεται ή όχι στην περίπτωσή μου. Και αυτό γιατί, όταν αναγκάστηκα να φύγω από ένα ιδιωτικό σχολείο, όπου εργαζόμουν επί 12 χρόνια, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έμπλεκα με την επιχείρηση «σχολείο» και με όλα τα συνεπακόλουθά της.

Ίσως τα Εκπαιδευτήρια να πέτυχαν να αποτελούν σήμερα μια σύγχρονη και δυναμική κοινότητα παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, αναγνωρισμένη σε όλη την Ελλάδα.

Απ’ ό,τι φαίνεται η φήμη τους ξεπέρασε μάλλον τα ελληνικά κι ευρωπαϊκά σύνορα, αφού μαθητές μας σπουδάζουν με υποτροφία στα καλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής: Harvard, Princeton, Yale, Stanford, Caltech, Mit, Duke, Dartmouth, Cornell, Carnegie Mellon, και της Μ. Βρετανίας: Cambridge, Oxford, Imperial κ.ά, ενώ κάποιοι άλλοι πήραν μέρος σε Ολυμπιάδες Πληροφορικής και Φυσικής, όπου απέσπασαν σε παγκόσμιο πια επίπεδο υψηλές διακρίσεις.

Μπορεί οι συνεχείς πρωτιές σε ΑΕΙ, σε τοπικούς και πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς, όπως έντεχνου αγγλικού ρητορικού λόγου, μαθηματικής εταιρείας, χημείας, πληροφορικής, αρχαίων ελληνικών, ρητορικών λόγων, ορχήστρας, θεάτρου κτλ. να τα καταξιώνουν στη συνείδηση των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων της Ελληνικής Επικράτειας. Πιθανόν τα παραπάνω να ολοκληρώθηκαν με τον αθλητισμό, όπου έχουμε κατακτήσει μέχρι τώρα ένα παγκόσμιο και δύο πανελλήνια πρωταθλήματα μπάσκετ Λυκείων.

Άραγε αξίζει τον κόπο να θυσιάσει κανείς τη δική του ζωή και της οικογένειάς του, για να παράσχει κάποιο επίπεδο σπουδών; Όπως καταλαβαίνετε, η απάντηση με ένα ναι ή ένα όχι είναι δύσκολη. Ναι, σίγουρα αξίζει να αγωνίζεται κανείς, όταν:

Κάνει κάτι που τον γεμίζει.
Πιστεύει πως, παράλληλα με τις γνώσεις, διαπλάθει και χαρακτήρες,
εμφυσώντας τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη σε νεανικές ψυχές.
Συνδυάζει παράδοση και πρόοδο, δύο έννοιες πολύ συνεκτικές για την ύπαρξη οποιουδήποτε λαού.
Πραγματοποιεί, κατά το δυνατόν καλύτερα, το «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Και όλα αυτά, εγώ τουλάχιστον δεν θα τα πετύχαινα, αν δεν πλαισιωνόμουν από ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό, εργατοτεχνικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και από την οικογένειά μου που με αυταπάρνηση, εδώ και πολλά χρόνια, στέκεται δίπλα μου, βοηθώντας με τα μέγιστα, με διορατικότητα και πρωτοπόρες ιδέες, γνωρίσματα απαραίτητα για την ευόδωση των υψηλών στόχων ενός σχολείου, όπως θέλουμε όχι μόνο να θεωρούμαστε, αλλά και να είμαστε κι εμείς, δηλαδή τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη.

Ευάγγελος Μαντουλίδης,
Ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη,
Καθηγητής Φιλόλογος

Το κείμενο του Ευάγγελου Μαντουλίδη γράφτηκε με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων.


Βιογραφικό
Ευάγγελου Μαντουλίδη

Τα Σχολεία

Τα Εκπαιδευτήρια αποτελούν σήμερα μια σύγχρονη και δυναμική κοινότητα παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, αναγνωρισμένη σε όλη την Ελλάδα.

Τα Εκπαιδευτήρια περιλαμβάνουν:
Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, κέντρο συμβουλευτικής και τμήματα προετοιμασίας για σπουδές στο εξωτερικό.

Σημαντικοί σταθμοί:

 • 1978: Ιδρύεται το Νηπιαγωγείο - Δημοτικό.
 • 1991: Ιδρύεται το Γυμνάσιο - Λύκειο.
 • 2002: Ιδρύεται το 2ο Νηπιαγωγείο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο.
 • 2002: Ιδρύεται το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο.
 • 2007: Ιδρύεται ο Παιδικός Σταθμός.

Τα σχολεία διαθέτουν

Εσωτερικούς χώρους:

Αίθουσες διδασκαλίας με άρτια υλικοτεχνική υποδομή και σύγχρονη τεχνολογία, αίθουσες για τα ειδικά μαθήματα, εργαστήρια φυσικής, χημείας, βιολογίας, εργαστήρια πληροφορικής, βιβλιοθήκες, ιατρεία.

Εξωτερικούς χώρους:

Παιδική χαρά, πάρκο δραστηριοτήτων, ζωολογικό κήπο, λαχανόκηπο, φυλάκια.

Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο στον χώρο του Γυμνασίου - Λυκείου:

 • Θέατρο 500 θέσεων για πολυποίκιλες εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, συναυλίες και αίθουσες συνεντεύξεων.
 • Υπερσύγχρονο γήπεδο μπάσκετ, ολυμπιακών προδιαγραφών, με δρύινο δάπεδο, χωρητικότητας 1000 περίπου θεατών.
Κλειστό γυμναστήριο 1000 θέσεων

Κλειστό γυμναστήριο 1000 θέσεων στο Πολιτιστικό και Αθλητικό κέντρο στον χώρο του Γυμνασίου - Λυκείου με:

 • Υπερσύγχρονο γήπεδο μπάσκετ, ολυμπιακών προδιαγραφών, με δρύινο δάπεδο.
 • Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ατομικών προπονήσεων, βαρών και σάουνα.
Κλειστό γυμναστήριο 300 θέσεων

Κλειστό γυμναστήριο 300 θέσεων στον χώρο του Παιδικού Σταθμού - Νηπιαγωγείου - Δημοτικού με:

 • Υπερσύγχρονο γήπεδο μπάσκετ, με δρύινο δάπεδο.
 • Αίθουσες μπαλέτου, πινγκ - πονγκ, Tae Kwon Do και σάουνα.
Κλειστό γυμναστήριο για τους μικρούς μαθητές

Κλειστό γυμναστήριο για τους μικρούς μαθητές στον χώρο του Παιδικού Σταθμού - Νηπιαγωγείου - Δημοτικού με:

 • Ελαστικό τάπητα.
 • Πολύζυγα, μπάρες ρυθμικής γυμναστικής, πισίνα με μπαλάκια και στρώματα πολλαπλών χρήσεων.
Υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις Γυμνασίου - Λυκείου

Υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις Γυμνασίου - Λυκείου:

 • 2 γήπεδα βόλεϊ.
 • 2 γήπεδα μπάσκετ.
 • 1 γήπεδο τένις.
 • 1 γήπεδο ποδοσφαίρου.
 • 5×5 με συνθετικό χλοοτάπητα.
 • 1 γήπεδο χάντμπολ.
Υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις Παιδικού Σταθμού - Νηπιαγωγείου - Δημοτικού

Υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις Παιδικού Σταθμού - Νηπιαγωγείου - Δημοτικού:

 • 2 γήπεδα μπάσκετ.
 • 1 γήπεδο βόλεϊ.
 • 1 γήπεδο ποδοσφαίρου.
 • 5×5 με συνθετικό χλοοτάπητα.
 • 1 γήπεδο μίνι μπάσκετ με ελαστικό δάπεδο ασφαλείας.
 • 1 γήπεδο μίνι ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα.
 • 1 γήπεδο μίνι γκολφ.

Φιλοσοφία

Η σχολική ζωή στα Εκπαιδευτήρια...

Αναπτύσσεται σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις με εντυπωσιακή, για τα ελληνικά δεδομένα, υλικοτεχνική υποδομή, η οποία εναρμονίζεται με τους σύγχρονους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς στόχους αλλά και με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Οργανώνεται με τη συμβολή διακεκριμένων εκπαιδευτικών και παιδαγωγών, οι οποίοι εισάγουν καινοτομίες, εφαρμόζουν πρωτοποριακά προγράμματα, καλλιεργούν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών και τους οδηγούν σε υψηλούς στόχους.

Διευρύνεται με επιπλέον ώρες διδασκαλίας στα πρωτεύοντα μαθήματα: γλώσσα, μαθηματικά, φυσική, πληροφορική και στις ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ενισχύεται με τα μεταμεσημβρινά τμήματα.

Εμπλουτίζεται από την καλλιέργεια σε βάθος του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αδιάψευστος μάρτυρας του έργου που γίνεται είναι τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις, που κατά παράδοση κατακτούν οι αντίστοιχες ομάδες μαθητών των Εκπαιδευτηρίων.

Διανθίζεται με ένα σύνολο δραστηριοτήτων και πρωτοποριακών καινοτόμων δράσεων, όπως: Flipped Classroom, Watch & Learn, Case Studies, μαθητικοί όμιλοι, συμμετοχή σε διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια και ευρωπαϊκά προγράμματα, συνεργασίες με σχολεία του εξωτερικού, λογοτεχνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, προγράμματα κοινωνικής προσφοράς (εθελοντισμός, αιμοδοσία), επιμορφωτικά σεμινάρια και συμβουλευτική γονέων.

Καλλιεργείται με μία σειρά προαιρετικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων: τμήματα αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών, πληροφορικής, ρομποτικής, μπαλέτου, μοντέρνου χορού, εικαστικών, tae kwon do και ακαδημιών μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ κοριτσιών, τένις, κολύμβησης και σκι.

Επεκτείνεται με εκπαιδευτικά και αθλητικά προγράμματα για μαθητές όλης της πόλης, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πλαισιώνεται από ένα εξειδικευμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγο, λογοπαθολόγο, παιδίατρο, οδοντίατρο, οφθαλμίατρο, γυναικολόγο, ανδρολόγο κ.ά.) για την καλύτερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και την αρτιότερη ενημέρωση των γονέων.

Καταξιώνεται κάθε χρόνο με την είσοδο των αποφοίτων στα σπουδαιότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ αλλά και με τις παγκόσμιες διακρίσεις μαθητών σε Ολυμπιάδες μαθηματικών, πληροφορικής, βιολογίας, αστρονομίας - αστροφυσικής και φυσικής, καθώς και σε διεθνείς διαγωνισμούς γλώσσας, τέχνης και αθλητισμού.

Εκδόσεις

Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την αιφνίδια απώλεια του Ευάγγελου Μαντουλίδη, την άνοιξη του 2007, τα Εκπαιδευτήρια E. Μαντουλίδη αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επανέκδοση του Ετυμολογικού Λεξικού της Αρχαίας Ελληνικής ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης.

Ο Ευάγγελος Μαντουλίδης, ένας σπουδαίος δάσκαλος και κλασικός φιλόλογος, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη γλώσσα και κυρίως με τις ρίζες της, την ετυμολογία. Τα αρχαία ελληνικά, όπως και τα λατινικά,  αποτελούσαν τα μαθήματα που ξεχώριζε αλλά και τον «ξεχώριζαν» ως δάσκαλο.

Τη δεκαετία του εβδομήντα, όταν διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα φροντιστήρια της Βόρειας Ελλάδας, που έφθασε τους 2500 μαθητές, είχε εκδώσει μία σειρά από βιβλία με θέμα τη γλώσσα, την ετυμολογία, τη γραμματική και τη γραμματολογία. Ήθελε να κάνει το μάθημα της γλώσσας πιο προσιτό, πιο κατανοητό, πιο ενδιαφέρον. Δίδασκε την ετυμολογία των λέξεων σαν παιχνίδι. Το μάθημα έτσι γινόταν ζωή.

Το Ετυμολογικό Λεξικό μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Κωνσταντινίδης.

etymologiko leksiko
Ετυμολογικό Λεξικό
Αρχαίας Ελληνικής

Τα Εκπαιδευτήρια E. Μαντουλίδη, θέλοντας να συνδέσουν στενότερα το όνομά τους με την πόλη μας, με την ευκαιρία του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας τους, προχώρησαν στην ειδική συλλεκτική έκδοση: «Η Θεσσαλονίκη των παλαιότερων συγγραφέων», των εκδόσεων Ιανός. Την επιλογή των αποσπασμάτων και την επιμέλεια της έκδοσης έκανε η Άσπα Χασιώτη. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο συγγραφέας Νίκος Μπακόλας, ο καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης και ο εκδότης Νίκος Καρατζάς, ενώ αποσπάσματα διάβασε ο κ. Αλέξης Κωστάλας.

Πρόκειται για την ετήσια έκδοση που κυκλοφορεί στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Το Λεύκωμα συμπεριλαμβάνει όλες τις δυνατές στιγμές, τα νέα και τις εκδηλώσεις ενός έτους στα Εκπαιδευτήρια.2016


2015

leukoma 2014
2014
 

2013

leukoma 2012
2012

leukoma 2011
2011
 
lefkoma 2010
2010
 
lefkoma 2007
2007

Μαθητικά Μηνύματα είναι το περιοδικό που εκδίδουν τα Εκπαιδευτήρια με συντακτική ομάδα τους μαθητές τους.2015

Teuxos-94-2014_150x216
2014

Teuxos-92-2013_150x216
2013

Teuxos-90-2012_150x216
2012

Teuxos-88-2011_150x216
2011

Teuxos-86-2011_150x216
2011

Teuxos-83-2010_150x216
2010

Teuxos-82-2009_150x216
2009


2009

 

Ο λογοποιός είναι το ετήσιο λογοτεχνικό περιοδικό των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων. Στο συγκεκριμένο περιοδικό οι μαθητές δημοσιεύουν ποιήματά τους, διηγήματά τους, δοκίμιά τους που σχετίζονται με επίκαιρα θέματα, καθώς και τις συμμετοχές τους στους Αγώνες Τέχνης και στους Αγώνες Λόγου (Αυθόρμητος και Προτρεπτικός Λόγος). Τέλος στο περιοδικό παρουσιάζεται και η εργασία - συμμετοχή των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη και είναι αφιερωμένο σε έναν Έλληνα λογοτέχνη.


2015

Το περιοδικό Flame αποτελείται από εργασίες μαθητών των Εκπαιδευτηρίων που έχουν γραφεί στην αγγλική γλώσσα και έχουν εικονογραφηθεί από τους ίδιους. Μέσα από τις σελίδες του, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου εκφράζουν την άποψή τους για θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Παράλληλα ξεδιπλώνουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο, γράφοντας ποιήματα και πρωτότυπες ιστορίες. Τέλος διηγούνται τις εμπειρίες τους από επισκέψεις τους σε άλλες χώρες στο πλαίσιο μαθητικών ανταλλαγών, σε μαθητικά συνέδρια, διαγωνισμούς επιχειρηματολογίας και στον πανελλήνιο διαγωνισμό των Forensics.


Flame 2016
2016

Flame 2015
2015

Flame 2014
2014

Flame 2013
2013

Flame 2012
2012

Flame 2011
2011

Flame 2010
2010

Flame 2009
2009

Τα Εκπαιδευτήρια, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης που προσφέρουν στους μαθητές, διανέμουν δωρεάν βοηθητικά βιβλία γραμμένα από επίλεκτους εκπαιδευτικούς. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές δεν αισθάνονται την ανάγκη να αναζητήσουν βοηθήματα, που και αμφίβολης εγκυρότητας είναι και σημαντική οικονομική δαπάνη απαιτούν.