Η μαθήτρια Ν. Μπακόλα στη ΙΘ΄ Βουλή των Εφήβων

Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακόλα, συμμετείχε μετά από επιλογή και κλήρωση στις εργασίες της ΙΘ΄ Συνόδου (04 - 07 Ιουλίου 2014) του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων». Η συνεδρίαση των εφήβων βουλευτών σε Ολομέλεια έγινε με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Για πρώτη φορά, οι έφηβοι βουλευτές επεξεργάστηκαν και ψήφισαν, μετά από σχετική εισήγηση του Συνηγόρου του Παιδιού ένα νομοσχέδιο, που αφορά στη λειτουργία των Μαθητικών Κοινοτήτων. Οι προτεινόμενες αλλαγές στόχευσαν στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού.

Επίσης, για πρώτη φορά οι έφηβοι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καταθέτοντας έξι επίκαιρες ερωτήσεις στον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Η ερώτηση της μαθήτριας μας σχετικά «με τη δημιουργία ενός συστήματος παρεχόμενης παιδείας που θα δίνει έναυσμα για σκέψη, προβληματισμό και αμφισβήτηση ώστε να δημιουργούνται πολίτες του κόσμου με κριτική άποψη των θεμάτων» επιλέχθηκε κατόπιν ψηφοφορίας ανάμεσα από περίπου 140 ερωτήσεις. Η Νικολέτα χειροκροτήθηκε θερμά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ολομέλεια, όχι μόνο για το περιεχόμενο της ερώτησης αλλά και για τον συγκροτημένο τρόπο με τον οποίο έθεσε την ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, πράγμα που έκανε τον υπουργό να κολακεύσει την έφηβη βουλευτή.

Αποσπάσματα από την ερώτηση της μαθήτριάς μας σχετικά με τις αναφορές της στο εκπαιδευτικό σύστημα που «εστιάζει στην παροχή τυπικών, επιφανειακών γνώσεων, οι οποίες καλλιεργούν αποκλειστικά τη στείρα αποστήθιση, ενώ λείπουν τα εναύσματα για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των μαθητών» και «στον αυτοσκοπό του Λυκείου που είναι η προετοιμασία για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, αλλά δυστυχώς όχι η προετοιμασία για τη ζωή», ανέδειξαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας.

Επισημαίνουμε ότι στο τμήμα Γ’ που συμμετείχε η μαθήτρια μας για το Νομοθετικό έργο, με τη παρουσία του Συνηγόρου του Παιδιού, κ. Γ. Μόσχου, οι απόψεις της έφηβης βουλευτού κρίθηκαν σημαντικές κι ενδιαφέρουσες ώστε να παρακαμφθεί η καθορισμένη διαδικασία για να μπορέσουν αυτές να συζητηθούν επαρκώς.

Ομιλία στην ολομέλεια       Εργασίες Γ’ Τμήματος       Star TV Κεντρικό δελτίο ειδήσεων