«Τα Μαθηματικά μέσα από τη ζωή δύο σπουδαίων μαθηματικών»

Στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Εκπαιδευτηρίων ομιλία με θέμα «Τα Μαθηματικά μέσα από τη ζωή δύο σπουδαίων μαθηματικών». Ομιλητές ήταν ο Δημήτριος Χριστοδούλου(1), ομότιμος καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής και ο Σπύρος Παπασταυρίδης(2) (ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ).

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι Ολυμπιονίκες μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Β. Γεωργιάδης και Ρ. Τσιάμης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου και όσοι μαθητές του Γυμνασίου διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ.

 


(1)  Ο Δημήτριος Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και πήρε το διδακτορικό του στη Φυσική σε ηλικία μόλις 20 ετών από το Πανεπιστήμιο Princeton το 1971 με επιβλέποντα τον John Wheeler. Μετά από ένα χρονικό διάστημα σε προσωρινές θέσεις στο California Institute of Technology, στο CERN και στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Φυσική, ο Δημήτριος Χριστοδούλου έγινε καθηγητής των Μαθηματικών πρώτα στο πανεπιστήμιο του Syracuse και μετά στο Ινστιτούτο Courant και στο Princeton, πριν ολοκληρώσει τη σταδιοδρομία του ως καθηγητής των Μαθηματικών και της Φυσικής στο ETH Ζυρίχης, στην Ελβετία. Ο Δημήτριος Χριστοδούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Bocher της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας, με το Βραβείο Tomalla για τη βαρύτητα, ενώ το 2011, μαζί με τον Richard S. Hamilton, απέσπασαν το Βραβείο Shaw στις Μαθηματικές Επιστήμες. Ο Δημήτριος Χριστοδούλου είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

(2)  Ο Σταύρος Παπασταυρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Princeton, έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πατρών, Κρήτης και Brandeis, καθώς και στο Georgia Institute of Technology. Έχει ακόμη εργαστεί στα Εργαστήρια Bell. Διετέλεσε καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατείχε κατά καιρούς σημαντικές θέσεις σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς: Πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών των Πανεπιστημίων Πατρών και Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. ά. Επίσης, υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Παιδείας του ΟΟΣΑ και μέλος των Επιτροπών Εισαγωγικών Εξετάσεων, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου της Μαθηματικής Εταιρείας.