Η εκπαιδευτικός κ. Στέφανη Δανάη Οικονομίδου στο 9ο Καλοκαιρινό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA)

Η κ. Στέφανη Δανάη Οικονομίδου, δασκάλα Aγγλικών στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη επιλέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο 9ο Καλοκαιρινό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο στην Ολλανδία από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου 2018.

Στόχος του εργαστηρίου, που απευθυνόταν σε δασκάλους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη, ήταν να εμπνευστούν από πραγματικές διαστημικές αποστολές και προγράμματα της ESA. Στόχευε επίσης να τους εκπαιδεύσει στο πώς να συμπεριλάβουν το διάστημα στα μαθήματά τους κάνοντας την επιστήμη και την τεχνολογία συναρπαστική για τους μαθητές τους. Οργανωμένο γύρω από τρία βασικά θέματα, τα οποία ήταν η Διερεύνηση του Διαστήματος, η Παρατήρηση της Γης και η Τεχνολογία, το εργαστήριο παρείχε στους εκπαιδευτικούς μια μοναδική επαγγελματική ευκαιρία ανέλιξης. Μέσα από συναρπαστικές εκπαιδευτικές συνεδρίες οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το διάστημα στη διδασκαλία των μαθημάτων Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM) στο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου 50 δάσκαλοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 16 ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν σε εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων για την εξερεύνηση του διαστήματος, την παρατήρηση της γης και της ζωής στο διάστημα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης πολλά εργαστήρια με πρακτική εφαρμογή. Κατά την επίσκεψή τους στο Erasmus Bay και στο Κέντρο Ελέγχου της ESTEC είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαστημικές αποστολές  που βρίσκονται σε εξέλιξη και να δουν τη διαδικασία ελέγχου των διαστημικών οχημάτων πριν από την εκτόξευσή τους. Την τελευταία μέρα του εργαστηρίου ο αστροναύτης της ESA Paolo Nespoli έδωσε μια εμπνευσμένη ομιλία για τη ζωή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τα διάφορα πειράματα που διεξήγαγε. Οι συμμετέχοντες είχαν στη συνέχεια την τιμή να τον συναντήσουν αυτοπροσώπως και να συζητήσουν μαζί του. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα πακέτο εργαστηριακού υλικού για εφαρμογή πειραμάτων προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στο σχολείο τους. Έτσι οι μαθητές μας θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το υλικό αυτό και να μάθουν για το διάστημα με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο.

Φωτογραφίες