Μικροί Και Μεγάλοι Πρωτοπόροι

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη εγκαινιάζουν το εικαστικό πρόγραμμα «Μικροί και μεγάλοι πρωτοπόροι», σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΛΙΣΣΑ, επιθυμώντας να τονίσουν την άμεση σχέση της εκπαίδευσης με την τέχνη και να αναδείξουν τον καταλυτικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών.
Η τέχνη πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με καινοτόμες ιδέες, σε σύνδεση με κάθε μάθημα, ώστε ο μαθητής να μετατραπεί από δέκτη σε δημιουργό, και η διδασκαλία από μία τυπική διαδικασία σε μία δημιουργική δράση, γεμάτη ζωή, ένταση και πάθος για γνώση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές της Γ΄ - ΣΤ΄ Δημοτικού και οι μαθητές του Γυμνασίου θα ασχοληθούν με τη ζωή και το έργο μεγάλων δημιουργών, θα εμπνευστούν από το έργο τους και θα δημιουργήσουν, μέσα από τα βιβλία των εκδόσεων ΜΕΛΙΣΣΑ και των εκδόσεων MoMA (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέας Υόρκης).
Στόχος του προγράμματος η γνωριμία με τους μεγάλους πρωτοπόρους της τέχνης, η ανάδειξη των μηνυμάτων των έργων τους και η δημιουργική προσέγγισή τους. Οι μαθητές θα ενημερωθούν επίσης για τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του κάθε δημιουργού, θα μελετήσουν το ύφος και τα θεματικά μοτίβα, θα προβληματιστούν και θα αναδείξουν τη διαχρονικότητά τους.
Συγκεκριμένα οι μαθητές κάθε τάξης του Δημοτικού θα ασχοληθούν με το έργο ενός μεγάλου δημιουργού μέσα από το βιβλίο:
  • Γ΄ Δημοτικού: Το μήλο του Μαγκρίτ του Κλας Βεεπλάνκε και απόδοση του Β. Ηλιόπουλου
  • Δ΄ Δημοτικού: Γιαγιόι Κουσάμα. Από εδώ μέχρι το άπειρο της Σ. Σουζούκι
  • Ε΄ Δημοτικού: Βίνσεντ βαν Γκογκ της Π. Χέις και απόδοση του Β. Ηλιόπουλου
  • ΣΤ΄ Δημοτικού: Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας του Φ. Βίβα και απόδοση του Χ. Μπουλώτη

Οι μαθητές του Γυμνασίου θα μελετήσουν τα βιβλία:

  • Το μήλο του Μαγκρίτ του Κλας Βεεπλάνκε και απόδοση του Β. Ηλιόπουλου
  • Βίνσεντ βαν Γκογκ της Π. Χέις και απόδοση του Β. Ηλιόπουλου
  • Τι είδε ο Ντεγκά της Σ. Φρίντμαν και απόδοση του Χ. Μπουλώτη
  • Ο κήπος του Ματίς της Σ. Φρίντμαν και απόδοση του Χ. Μπουλώτη
  • Λεονάρντο ντα Βίντσι της Π. Χέις

Το πρόγραμμα θα κλείσει με μια εικαστική έκθεση, την άνοιξη, στην Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, όπου οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις δικές τους προσωπικές και ομαδικές δημιουργίες.