Η Ομάδα FLL των Εκπαιδευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος την Δημοκρατίας μαζί με τον κύριο Περλαντίδη και 3 μαθητές μέλη της ομάδας FLL των εκπαιδευτηρίων

Η επίσκεψη της αγωνιστικής ομάδας Ρομποτικής «M-RAST» των Εκπαιδευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19 Μαΐου 2019, έπειτα από  πρόσκληση της Προεδρίας στις ομάδες που διακρίθηκαν και που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο στον διαγωνισμό FLL.

Υποδεχόμενος τους νεαρούς φιλοξενούμενούς του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις γενικές αρχές, οι οποίες πρέπει να τους καθοδηγούν και να τους στηρίζουν σε αυτήν την τόσο αξιέπαινη πορεία τους που, επιπλέον, εκπροσωπεί ένα γνήσιο πρότυπο Αριστείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή της συνάντησης αναφέρθηκε διεξοδικά στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τεχνολογία πλέον στη ζωή μας. Δεν δίστασε, μάλιστα,  να αναφέρει ότι η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την Τεχνολογία και τα επιτεύγματά της είναι γεμάτη από αντιφάσεις, που δημιουργούνται από την «υπερηφάνεια» του δημιουργού απέναντι στα δημιουργήματά του και από το δέος και τον συνακόλουθο φόβο απέναντι στα δημιουργήματα αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, η Τεχνολογία αποτελεί ένα από τα «ευγενέστερα» επιτεύγματα του Πνεύματος, καθώς στηρίζεται στην ομαλή μετατροπή της Πληροφορίας σε Γνώση και της Γνώσης σε Επιστήμη, σε «Σοφία». Αψευδής μάρτυρας αυτής της αλήθειας είναι το γεγονός, ότι χάρη στην Τεχνολογία και τις εφαρμογές της, η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει προς το καλύτερο σε τέτοιον βαθμό, ώστε κάθε σύγκριση με το παρελθόν -ακόμη και το πρόσφατο- να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, αφού το αντίστοιχο επιστημονικό «χάσμα» είναι σχεδόν αδύνατο να γεφυρωθεί. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ευθύνη και το χρέος των σύγχρονων επιστημόνων απέναντι στον άνθρωπο και στην ανάγκη λελογισμένης χρήσης των τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Στο τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τα μέλη της ομάδας FLL των Εκπαιδευτηρίων, αναγνώρισε σε προσωπικές συζητήσεις την πολύχρονη πορεία των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας, ενώ τόνισε ότι είναι ένα από τα ελάχιστα σχολεία που δίνουν τόσο μεγάλη έμφαση στους διαγωνισμούς, στοχεύοντας στον πρωταθλητισμό και επιλέγοντας κάθε φορά τους καλύτερους μέντορες. Ευχήθηκε στους μαθητές μας να συνεχίσουν με τον ίδιο πάντα ζήλο και την ίδια απόδοση τον δημιουργικό δρόμο που έχουν χαράξει. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο δρόμος της έρευνας και της ανακάλυψης που ακολουθούν είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να ολοκληρώσουν  την προσωπικότητά τους σύμφωνα με τις ευγενείς φιλοδοξίες του καθενός  τιμώντας την πατρίδα μας πολύ πέρα από τα σύνορά της.

Η συμμετοχή της ομάδας των Εκπαιδευτηρίων στον τελικό του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FLL δεν αποτελεί μόνο μια σπουδαία διάκριση και μια αναγνώριση της σκληρής δουλειάς όλων των μελών της ομάδας. Είναι η δικαίωση όλων αυτών -μικρών και μεγάλων- που πίστεψαν στο όνειρο και που αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις, για να το κάνουν αληθινό!