«Θεματική Εβδομάδα» στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων

Για τρίτη χρονιά υλοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια, από τις 20 - 23 Μαΐου, ο θεσμός του Υπουργείου Παιδείας, η Θεματική Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης

Για τρίτη χρονιά υλοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια, από τις 20 - 23 Μαΐου, ο θεσμός του Υπουργείου Παιδείας, η Θεματική Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης. Αυτή αφορά τα Γυμνάσια της χώρας και αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών της σχολικής κοινότητας σε ζητήματα που άπτονται της Εκπαίδευσης σε διάφορους ευαίσθητους τομείς. Ο φετινός της τίτλος είναι αυτός της «Δημοκρατικής Συνύπαρξης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων». Κατά το τρέχον σχολικό έτος αυτή εστίασε σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Διατροφή και Ποιότητα Ζωής.
  2. Πρόληψη του Εθισμού και των Εξαρτήσεων.
  3. Έμφυλες Ταυτότητες.

Η υλοποίηση της Θεματικής Εβδομάδας στα Εκπαιδευτήριά μας πραγματοποιήθηκε μέσω ομιλιών από ειδικούς, δράσεων των μαθητών και προβολής ταινιών/ομιλιών.

Συγκεκριμένα ενημέρωσαν και συζήτησαν με τους μαθητές οι ειδικοί ομιλητές Δουίτσης Δαμιανός (Σύμβουλος Απεξάρτησης και Πρόεδρος του Κέντρου Υποστήριξης Πρώην Εξαρτημένων «Όασις») και Γούσιας Γεώργιος (Αρτοποιός).

Οι μαθητές πλαισίωσαν τις θεματικές με ποικίλες δράσεις. Συγκεκριμένα για τον θεματικό άξονα της Διατροφής οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου παρουσίασαν την εργασία τους «Ψωμί - η Βάση της Μεσογειακής Διατροφής/από την Παραγωγή στην Κατανάλωση» και εκείνοι της Περιβαλλοντικής Ομάδας παρουσίασαν τη δική τους για το μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα («Μέλισσα, ο Διατροφικός Συνεργάτης του Ανθρώπου»).

Στο πλαίσιο του θεματικού άξονα της Πρόληψης του Εθισμού και των Εξαρτήσεων η Ομάδα Εθελοντισμού και η Περιβαλλοντική Ομάδα επισκέφθηκαν το Κέντρο Υποστήριξης Πρώην Εξαρτημένων «Όασις», όπου συζήτησαν με τον κ. Δουίτση και μία ομάδα Ψυχολόγων και πρώην εξαρτημένων από ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο κ.ά. Την επόμενη ημέρα ο κ. Δουίτσης και οι συνεργάτες του υπήρξαν φιλοξενούμενοι στο Θέατρο των Εκπαιδευτηρίων, έχοντας πλέον ως ακροατήριο και συνομιλητές όλο το Γυμνάσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Όασις» έχει κηρύξει την έναρξη, σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, της καμπάνιας «Απλά Πες Όχι!», μιας καμπάνιας που θα λάβει σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις κατά την επόμενη σχολική χρονιά.

Τέλος, στο πλαίσιο του θεματικού άξονα των Έμφυλων Ταυτοτήτων η Ομάδα Εθελοντισμού παρουσίασε το θεατρικό της «Το Θαυμαστό Καπέλο». Παράλληλα προβλήθηκε η ταινία «Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας», που περνάει ισχυρά αντιρατσιστικά και υπέρ της οικογένειας και της φιλίας μηνύματα, όπως και η ομιλία του π. Ανδρέα Κονάνου «Το Νόημα της Αγάπης».