Διεθνής Διαγωνισμός Πληροφορικής: «BEBRAS CHALLENGE IN GREECE»

BEBRAS CHALLENGE IN GREECE

Διεθνής Διαγωνισμός Πληροφορικής: «BEBRAS CHALLENGE IN GREECE»

Όλοι οι μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Πληροφορικής «Bebras Challenge in Greece», που πραγματοποιήθηκε από τις 18/11/2019 έως τις 29/11/2019.

Πιο συγκεκριμένα, έγινε προετοιμασία των μαθητών το διάστημα 07/10/2019 μέχρι 14/11/2019, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας, όπου έλυσαν θέματα παλαιότερων διαγωνισμών, για να κατανοήσουν τη λογική των προβλημάτων και έγινε προπόνηση σε θέματα που αφορούσαν βασικές έννοιες του προγραμματισμού, όπως: λογικές συνθήκες, δομή επανάληψης, δένδρα, γράφοι, τεχνική backtracking κτλ.

Στο διάστημα από τις 18/11/2019 έως 29/11/19, και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας, θα δοθούν τα προσωπικά στοιχεία πρόσβασης του κάθε μαθητή για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό, ώστε να διαγωνιστούν στα φετινά θέματα, ανάλογα με την τάξη που φοιτούν.

Περιγραφή Διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός Bebras αποτελεί σήμερα μια διεθνή πρωτοβουλία της ομώνυμης κοινότητας, με σκοπό την προώθηση της Πληροφορικής (ή Επιστήμης των Υπολογιστών) και της Υπολογιστικής Σκέψης μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών όλων των ηλικιών. Διοργανώνεται σε σχολεία, με χρήση υπολογιστών ή φορητών συσκευών, για διάφορες ηλικιακές ομάδες και υπό την επιτήρηση εκπαιδευτικών.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, από 50 και πλέον χώρες. Για το σχολικό έτος 2019 - 2020 ο διαγωνισμός έχει λάβει έγκριση (Φ15/155347/Δ2/4.10.2019) από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Bebras έχει διάρκεια 35 λεπτά και περιλαμβάνει την απάντηση 10 σύντομων προβλημάτων ή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που απαιτούν την εφαρμογή λογικής και υπολογιστικής σκέψης. Τα θέματα είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά και βασίζονται σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής. Είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση, για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία.

Τα θέματα δημιουργούνται στο Ετήσιο Διεθνές Εργαστήριο Θεμάτων Bebras (International Bebras Tasks Workshop), που πραγματοποιείται ειδικά για τον σκοπό αυτό. Tα θέματα επιδιώκεται να:

  • αντιπροσωπεύουν έννοιες της Πληροφορικής,
  • να επιλύονται σε 3 λεπτά,
  • να επιλύονται στον υπολογιστή, χωρίς χρήση λογισμικού ή χαρτιού και μολυβιού.

Τα θέματα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: εύκολα, μέτρια και δύσκολα και επίσης υπάρχει και αρνητική βαθμολογία σε περίπτωση λανθασμένης απάντησης.

Παραδείγματα θεμάτων μπορείτε να δείτε εδώ.