Μήνυμα της Προέδρου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη

Gymnasio_Spring_Look

Μήνυμα της Προέδρου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη

 

Αγαπητοί γονείς,

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη υπήρξαν από την ίδρυσή τους κοινότητα Ποιοτικής Παιδείας και Ευθύνης.

Στη δοκιμασία του COVID-19 που βιώνει ο πλανήτης μας, η μεγάλη οικογένεια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, σύσσωμοι οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις των καιρών. Δήλωσαν ένα δυνατό «παρών» και με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη προσαρμόστηκαν όλοι τους σ’ ένα νέο περιβάλλον εκπαίδευσης, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους μαθητές μας Ποιοτική Παιδεία  και  να περάσουμε ένα δυνατό μήνυμα συμπαράστασης σε όλους, μαθητές και γονείς, ότι τα Εκπαιδευτήρια είναι δίπλα σας, για να σας προσφέρουν ένα ασφαλές, υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης και επικοινωνίας.

Η νέα πραγματικότητα

Από την πρώτη μέρα της αναστολής λειτουργίας των σχολείων της χώρας, για προληπτικούς λόγους, αναπτύσσοντας τις υποδομές και τα συστήματά μας εφαρμόζουμε πρόγραμμα ασύγχρονης εξ αποστάσεως υποστήριξης των μαθητών, το οποίο άμεσα διευρύναμε με το πρόγραμμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Microsoft Teams και την ψηφιακή πλατφόρμα my mandoulides.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύγχρονη και ασύγχρονη,  εμπλουτίζεται διαρκώς σε ώρες και μαθήματα, μελετώντας και ιχνηλατώντας τις ιδιαιτερότητες των ψηφιακών τάξεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ξεχωριστές ανάγκες αλλά και δυνατότητες κάθε ηλικίας και κάθε μαθητή και στοχεύοντας στη σταδιακή εξοικείωση των μαθητών με το νέο περιβάλλον και κυρίως στη συνειδητοποίηση των απαιτήσεων του νέου μαθησιακού περιβάλλοντος.

Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε μια τεράστια προσπάθεια, με σκοπό να διατηρήσουν ζωντανή την επαφή τους με τους μαθητές και να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα στη γνώση. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έμαθαν να διδάσκουν, να διδάσκονται και να συνεργάζονται διαδικτυακά.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι μία νέα πραγματικότητα για όλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Οι δυσκολίες γρήγορα προσπεράστηκαν και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, με ποσοστό συμμετοχής 95%, συναντιούνται με τους εκπαιδευτικούς, συνομιλούν μαζί τους, λύνουν τις απορίες τους, διορθώνουν μαζί τα καθήκοντά τους. Οι ψηφιακές τάξεις γεμίζουν καθημερινά παιδικές φωνές, χαμόγελα, αστεία αλλά και γνώση, δημιουργία, συνεργασία.

Η επόμενη μέρα

Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κρίση. Σε λίγες μόλις εβδομάδες η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει άρδην. Σύνορα κλειστά, καταστήματα κλειστά, σχολεία κλειστά, εκκλησιές άδειες. Η πανδημία έφερε τον φόβο και την αβεβαιότητα και απαιτεί από όλους εμάς τα βαθύτερα αποθέματα υπομονής, ψυχραιμίας αλλά και ευθύνης.

Γνωρίζω ότι πολλοί έχουν επείγουσες ερωτήσεις σχετικά με το αύριο. Παρόλο που δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις σε πολλές από τις σημαντικές ανησυχίες σας, προσπαθούμε παράλληλα να σχεδιάσουμε, στο ίδιο πλαίσιο της εξαιρετικής αβεβαιότητας, την επιστροφή στο σχολείο, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά φαινόμενα, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των μαθητών και με αίσθημα ευθύνης.

Μολονότι δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις σε πολλές από τις εύλογες απορίες σας και καθώς τα γρήγορα μεταβαλλόμενα γεγονότα μάς διδάσκουν ότι κάθε απόφαση τώρα υπόκειται σε αλλαγές, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τα Εκπαιδευτήρια θα συνεχίσουν να πράττουν το καλύτερο για τους μαθητές τους και θα φανούν αντάξια του ονόματός τους όπως και της εμπιστοσύνης που χαίρουν όλα αυτά τα χρόνια από γονείς και μαθητές.

Οι αποφάσεις μας θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της πολιτείας και τις συμβουλές των ειδικών. Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό, για να διατηρήσουμε τα μέλη της κοινότητάς μας ασφαλή και υγιή, για να προστατεύσουμε τη δυναμική της εκπαιδευτικής μας κοινότητας και για να διατηρήσουμε τη σοβαρότητα, την ποιότητα και την παιδεία σε υψηλό επίπεδο.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστεί, αναγνωρίζοντας την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας.

Στρατευμένοι όλοι μας για το καλύτερο των παιδιών μας ας τους μεταδώσουμε μηνύματα ασφάλειας, ελπίδας και αισιοδοξίας τις άγιες αυτές ημέρες.

Εύχομαι Καλό Πάσχα, με Υγεία, Δύναμη και Ελπίδα στην οικογένεια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Με ειλικρινή εκτίμηση και με την ευχή να παραμείνετε ασφαλείς και υγιείς,

Αικατερίνη Μαντουλίδου
Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη