Εξ αποστάσεως εκπαίδευση - 4η φάση - Έναρξη 04/05/2020

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση - 4η φάση - Έναρξη 04/05/2020

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση - 4η φάση - Έναρξη 04/05/2020

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση  ξεκίνησε ως μία νέα πρόκληση για τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη και στη συνέχεια έγινε ευκαιρία, την οποία αδράξαμε άμεσα, για να διδαχτούμε, να διδάξουμε, να συνεργαστούμε, να προσαρμοστούμε, με γνώμονα πάντα αλλά και ανάγκη τη διατήρηση της ενεργής συμμετοχής των μαθητών στη γνώση.

Χρειάστηκε σοβαρή μελέτη, οργάνωση και στενή συνεργασία ακαδημαϊκών διευθυντών, υπεύθυνων τμημάτων, εκπαιδευτικών και διοίκησης. Τα σχέδια μαθημάτων και τα καθήκοντα προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν εκ νέου, αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία που θα διασφάλιζαν τη συμμετοχή των μαθητών, την αμέριστη προσοχή και κυρίως τη διάδραση και την ανατροφοδότησή τους.

Η μετάβαση στις ψηφιακές τάξεις σχεδιάστηκε σε 4 διαφορετικές φάσεις, προκειμένου να εξοικειωθούν σταδιακά μαθητές και εκπαιδευτικοί στο νέο μαθησιακό περιβάλλον και κυρίως να συνειδητοποιήσουν τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η σταδιακή προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα άλλωστε αποτελεί χρέος ενός υπεύθυνου σχολείου που σέβεται το όνομά του και όσους το εμπιστεύονται εδώ και 41 χρόνια.

Οι 4 φάσεις εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων

 

1η φάση  Έναρξη: 11/03 - 22/03
Ασύγχρονη εκπαίδευση

Από την πρώτη μέρα αναστολής λειτουργίας των σχολείων για προληπτικούς λόγους, στις 11 Μαρτίου 2020, εφαρμόσαμε πρόγραμμα ασύγχρονης εκπαίδευσης, εστιάζοντας στα βασικά μαθήματα στην αρχή και στη συνέχεια διευρύνοντάς το σε όλα σχεδόν τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών.

Η ασύγχρονη εκπαίδευση δεν περιορίστηκε στην ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού στην ψηφιακή πλατφόρμα my mandoulides, αλλά ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και τη δυνατότητα χρήσης επιλέχθηκε η εφαρμογή Microsoft Teams, η οποία επιτρέπει τις αναθέσεις καθηκόντων με ορισμένες προθεσμίες, τις οποίες και τηρήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια, προκειμένου να τηρηθεί η πειθαρχία και η συνέπεια που μας χαρακτηρίζει. Ακόμη η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης των γονέων για την πρόοδο των μαθητών καθώς και τη δυνατότητα της ανατροφοδότησης σε συνδυασμό με την αυτοδιόρθωση, που καλλιεργεί.

Στόχος μας σε αυτή τη φάση ήταν η καθημερινή απασχόληση των μαθητών με τα μαθήματα, η επανάληψη σημαντικών κεφαλαίων της διδακτέας ύλης και κυρίως η διατήρηση της επαφής με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.

2η φάση  Έναρξη: 23/03 - 05/04
Σύγχρονη & Ασύγχρονη εκπαίδευση

Πολύ γρήγορα, σε διάστημα 7 ημερών, στις 23 Μαρτίου 2020, προχωρήσαμε σε διαδικτυακά μαθήματα, σε πραγματικό χρόνο, σε όλες τις βαθμίδες, με την εφαρμογή Microsoft Teams, δίνοντας προτεραιότητα στους μαθητές της Γ’ Λυκείου και στα βασικά μαθήματα κάθε βαθμίδας αρχικά, στα μαθήματα που εξετάζονται στο Γυμνάσιο - Λύκειο και τα μαθήματα που απαιτούν βάσεις στο Νηπιαγωγείο - Δημοτικό και με διάρκεια διδακτικής ώρας 40 - 45 λεπτών.

Οι εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα διήνυσαν μια τεράστια απόσταση, συνεργάστηκαν στενά και κατάφεραν να είναι πάλι κοντά στους μαθητές τους και να τους προσφέρουν την κανονικότητα και την επικοινωνία που τόσο τη χρειάζονται οι μαθητές. Γρήγορα δημιουργήθηκαν οι ψηφιακές τάξεις, ξανασυναντήθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί αλλά και οι συμμαθητές μεταξύ τους και η κανονικότητα μπήκε πάλι στη ζωή όλων.

Μαθήματα στη σύγχρονη, καθήκοντα στην ασύγχρονη, επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό στην ψηφιακή πλατφόρμα και η σχολική ζωή άρχισε πάλι να βρίσκει τους γνωστούς ρυθμούς της.

Ο ενθουσιασμός για το καινούριο έδιωξε την ανησυχία και η μεγάλη συμμετοχή την αβεβαιότητα.

3η φάση  Έναρξη: 6/4 - 03/05
Σύγχρονη & Ασύγχρονη εκπαίδευση

Τα Εκπαιδευτήρια από τη Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020, διεύρυναν το πρόγραμμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των μαθητών όλων των βαθμίδων. Οι ώρες αυξήθηκαν, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε, λαμβάνοντας υπόψη τις ξεχωριστές ανάγκες αλλά και δυνατότητες κάθε ηλικίας και κάθε μαθητή, τον χρόνο που επιτρέπεται να βρίσκεται μπροστά στην οθόνη και τον συντονισμό του προγράμματος της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (διδασκαλία) και της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (ανάθεση καθηκόντων).

Παράλληλα διευρύνθηκε και το πρόγραμμα της ασύγχρονης εκπαίδευσης, καθώς η εργασία στο σπίτι συνεχίζει να είναι μία σημαντική παράμετρος για την ενίσχυση της μάθησης των μαθητών, την καθημερινή απασχόλησή τους και την εμπέδωση της ύλης. Καθώς η επανάληψη της ύλης είχε ολοκληρωθεί, προχωρήσαμε στην παράδοση νέας ύλης απαραίτητης για την πρόοδο των μαθητών και την παρακολούθηση του προγράμματος της ερχόμενης σχολικής χρονιάς.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί κατάφεραν γρήγορα να βρουν τον κοινό βηματισμό τους και να συνεχίσουν να επικοινωνούν και να δημιουργούν καθημερινά σε κανονικό χρόνο στις ψηφιακές τάξεις, αλλά και σε διαφορετικό χρόνο στις αναθέσεις της ασύγχρονης, στα βιντεομαθήματα, στα project, στις STREAM δράσεις, στις προσομοιώσεις πειραμάτων και στις εικονικές περιηγήσεις στα μουσεία του κόσμου.

4η φάση  Έναρξη: 04/05
Σύγχρονη & Ασύγχρονη εκπαίδευση

Εξετάζοντας προσεκτικά και μεθοδικά κάθε βήμα κι ενώ παρακολουθούμε τις εξελίξεις καθημερινά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, προχωράμε από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020, σε μια νέα διεύρυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με μεγαλύτερη έμφαση στις ξένες γλώσσες (αγγλική, γαλλική, γερμανική) εν όψει και των εξετάσεων των πτυχίων ξένων γλωσσών, αλλά και στην ελληνική γλώσσα και την προετοιμασία που απαιτείται στο Λύκειο για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Καθώς φτάνουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς, επιθυμούμε οι μαθητές μας να κρατήσουν στη μνήμη τους ότι το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί ήταν δίπλα τους την παράξενη αυτή εποχή και γέμισαν τη φαρέτρα τους με τα εφόδια που χρειάζονται, για να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους ακαδημαϊκούς στόχους τους.

Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αποτυπώνεται ενδεικτικά ως εξής ανά βαθμίδα, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος μιας σχολικής μέρας και του συνόλου των μαθημάτων του ωρολόγιου προγράμματος και αξιοποιεί πλήθος ψηφιακών εργαλείων.

Ακολουθεί το νέο πρόγραμμα μαθημάτων σύγχρονης εκπαίδευσης, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020: (τα προγράμματα έχουν σταλεί στους μαθητές)

  • Παιδικός Σταθμός
  • Νηπιαγωγείο
  • Δημοτικό
  • Γυμνάσιο
  • Α’ - Β’ Λυκείου
  • Γ’ Λυκείου

Στο διάστημα αυτό της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και ενώ τα σχολεία παρέμεναν κλειστά καταφέραμε εκπαιδευτικοί και διοικητικοί:

  • Να παραμείνουμε στη διάθεση των γονιών και των μαθητών. Να απαντάμε σε απορίες, να λύνουμε τυχόν προβλήματα, κυρίως τεχνικής φύσεως, να επικοινωνούμε καθημερινά για την πρόοδο των μαθητών.
  • Να πραγματοποιήσουμε τα επαναληπτικά διαγωνίσματα προσομοίωσης για τους μαθητές του Λυκείου με καθολική σχεδόν συμμετοχή.
  • Να συνεχίσουμε διαδικτυακά τα μαθήματα για τις εξετάσεις των πανεπιστημίων του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Studies Abroad.
  • Να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερες ανάγκες μαθητών (προφορικές εξετάσεις στις Πανελλαδικές, εξετάσεις πτυχίων ξένων γλωσσών).
  • Να οργανώσουμε διαδικτυακές συναντήσεις, webinar, για τους μαθητές και τους γονείς της Γ’ Λυκείου εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
  • Να προγραμματίσουμε διαδικτυακές συναντήσεις, webinar, για τους γονείς όλων των βαθμίδων με στόχο την υποστήριξή τους την εποχή της πανδημίας.
  • Να υλοποιήσουμε διαδικτυακά το Ειδικό Πρόγραμμα Create Your Matrix: Code H3 «Ελέγχω το μυαλό μου, ελέγχω την πραγματικότητά μου» για επιλεγμένους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου.
  • Να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα βιωματικού σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού 100mentors.
  • Να συμμετάσχουμε σε Φιλικούς Διαδικτυακούς Αγώνες Επιχειρηματολογίας, μέσω της εφαρμογής Microsoft Teams.
  • Να συνδέσουμε μέλη των ομίλων της χορωδίας και της ορχήστρας, μαθητές και αποφοίτους, και να ετοιμάσουμε «καλλιτεχνικές εκπλήξεις» για μικρούς και μεγάλους.
  • Να αναζητήσουμε αποφοίτους μας, μέλη της θεατρικής ομάδας, σε όλη την Ελλάδα και να ξαναδιαβάσουμε τους μύθους του Αισώπου για τους μικρούς μας μαθητές.
  • Να ενημερώνουμε διαδικτυακά τους γονείς που ενδιαφέρονται να επιλέξουν σχολείο για τα παιδιά τους.

Για την επιστροφή στο σχολείο των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου 2020 και των μαθητών του Γυμνασίου και της Α’ - Β’ Λυκείου στις 18 Μαΐου 2020 θα επανέλθουμε με νέες ανακοινώσεις.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για την εμπιστοσύνη, τον μεγάλο ενθουσιασμό και την αυξημένη συμμετοχή, που αγγίζει το 98% στα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων, ευχόμαστε να βγούμε όλοι γεροί και δυνατοί από την περιπέτεια αυτή που καθημερινά μάς μαθαίνει πολλά.