Webinar «Digital Youth Work: Opportunities and Challenges»

Webinar «Digital Youth Work: Opportunities and Challenges».

Webinar «Digital Youth Work: Opportunities and Challenges»

Εισήγηση της Προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων σε σεμινάριο

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων  Χριστίνα - Διονυσία Σαραντίδου θα είναι εισηγήτρια σε σεμινάριο με θέμα «Digital Youth Work: Opportunities and Challenges», το οποίο θα λάβει χώρα διαδικτυακά στις 12 Ιουνίου. Το σεμινάριο διοργανώνεται από το διεθνές δίκτυο οργανισμών «CONNECT International», που εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει ως σκοπό τη διοργάνωση καινοτόμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε σχέση με τα ψηφιακά δικαιώματα και το ψηφιακό θεματολόγιο.

Τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα διαδικτυακά  βιντεοπαιχνίδια αποτελούν, πλέον, μέρος της καθημερινότητας των νέων, κυρίως, ατόμων. Τα ψηφιακά μέσα και η ψηφιακή εκπαίδευση έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, καθώς αυτή δεν ξεκινά πάντα από τους δασκάλους, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και από αυτόν που μαθαίνει ή στηρίζεται από έναν διοργανωτή κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους (youth worker), με τη χρήση ψηφιακών μέσων και νέων τεχνολογιών.

Οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη αναλώνουν όλο και περισσότερο χρόνο στην καθημερινότητά τους χρησιμοποιώντας διάφορα ψηφιακά μέσα (βίντεο, μηνύματα, δικτύωση, blogs, βιντεοπαιχνίδια κ.λπ.), εκμηδενίζοντας αποστάσεις και αποκτώντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε κοινωνικά forums. Ωστόσο, μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άμεσα με τα ψηφιακά μέσα και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η πίεση για διαρκή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ρητορική μίσους, το cyber-bullying και ο εθισμός στη χρήση βιντεοπαιχνιδιών. Δυστυχώς, υπάρχουν περιστατικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου νέοι οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία είτε λόγω περιστατικών ρητορικής μίσους είτε λόγω ανάπτυξης σοβαρών εθισμών στο διαδίκτυο. Προκειμένου να περιορισθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση των ψηφιακών μέσων, είναι αναγκαία η ανάπτυξη ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων και η εκπαίδευσή τους στην ορθή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη συνδρομή και των digital youth worker.

Στόχος του σεμιναρίου αυτού, λοιπόν, είναι, αφού παρουσιασθούν τα οφέλη (με ειδική αναφορά και στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας του Covid-19) και τους κινδύνους που συνδέονται με τις ψηφιακές κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητεςγια τους νέους, να προταθούν κάποιες βασικές αρχές για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων.

Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής ΕΔΩ

Προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής: 05/06/2020.