Μικρόκοσμος - Τα μικρόβια κι εμείς

Μικρόκοσμος

Μικρόκοσμος - Τα μικρόβια κι εμείς 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «STREAM STEPS» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, συμμετείχαν στο σχέδιο εργασίας με τίτλο «Ο Μικρόκοσμος».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος έμαθαν πολλά για τα μικρόβια, όπως τι είναι, πώς πολλαπλασιάζονται, και, κυρίως, τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για να προστατευτούμε από αυτά. Τα παιδιά έκαναν τα δικά τους πειράματα και συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, όπου κατέγραφαν σταδιακά τις παρατηρήσεις τους, καταλήγοντας, τελικά, στα συμπεράσματά τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, την 15η Οκτωβρίου, έφτιαξαν το δικό τους τραγούδι, για να το τραγουδούν κάθε φορά που πλένουν τα χέρια τους. Πολύτιμη στην προσπάθειά τους αυτή ήταν η βοήθεια του μουσικού του σχολείου μας, κ. Γιάννη Πολυμενέρη, ο οποίος πρόσθεσε τη μουσική στους στίχους τους.

Τα παιδιά έμαθαν τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν, για να δημιουργήσουν πολύ αφρό με σαπούνι και νερό, ώστε να εξαφανιστούν όλα τα μικρόβια από τα μικρά τους χεράκια. Επίσης, δημιούργησαν όμορφες κατασκευές, με τις οποίες θα θυμούνται το ταξίδι με τα μικρόβια και την ατομική τους προστασία. Την τελευταία μέρα του προγράμματος τα παιδιά έλαβαν το βραβείο εξόντωσης μικροβίων, ως επιβράβευση για την πολύτιμη βοήθειά τους.