Διαδικτυακό Συνέδριο του Ευρωκοινοβουλίου Νέων Κοσόβου

Expand Your Universe - The First Digital Session of EYP Kosovo Initiative.

Διαδικτυακό Συνέδριο του Ευρωκοινοβουλίου Νέων Κοσόβου

Expand Your Universe - The First Digital Session of EYP Kosovo Initiative.

Από τις 26 έως και τις 29 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε το πρώτο διαδικτυακό Συνέδριο του Ευρωκοινοβουλίου Νέων Κοσόβου «Expand Your Universe - The First Digital Session of EYP Kosovo Initiative». Στο συνέδριο συμμετείχαν οι μαθήτριες Κ. Καραγκίτση και Μ. - Λ. Σαμόζι (Α΄ Λυκείου).

Στόχος του συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά νέους από όλη την Ευρώπη και να τους δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν καίρια προβλήματα, που η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει. Τα βασικότερα ήταν η πανδημία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κλιματική αλλαγή.

Πάνω από εκατόν είκοσι (120) συμμετέχοντες από το Αζερμπαϊτζάν, το Κόσοβο, την Ελβετία, την Ιταλία, την Κροατία, την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Ιρλανδία, τη Λευκορωσία, την Αγγλία, την Πολωνία και την Ολλανδία χωρίστηκαν σε 10 επιτροπές και αναζήτησαν εφικτές λύσεις σε ζητήματα μείζονος σημασίας.

Ειδικότερα, οι επιτροπές ασχολήθηκαν με την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, σε συνδυασμό με την πολιτική απορρήτου, το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη, το χάσμα ανάμεσα στις νομοθεσίες των κρατών - μελών σχετικά με την ευθανασία.

Επίσης, συζήτησαν το δικαίωμα ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας στα δύο φύλα, τους περιοριστικούς νόμους της Πολωνίας όσον αφορά τη διαδικασία έκτρωσης, την ανάγκη μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης, τον περιορισμό της διαδικτυακής ρητορικής μίσους, τη σημασία διάσωσης τοπικών διαλέκτων που βρίσκονται υπό εξαφάνιση και την πιθανή αποχώρηση δυτικών Βαλκανικών χωρών από την Ευρώπη.

Οι συμμετέχοντες, στο resolution booklet τους, κατέγραψαν πρωτοπόρες λύσεις για τα παραπάνω ζητήματα, τις οποίες είχαν την ευκαιρία να στηρίξουν κατά τη διάρκεια του General Assembly του συνεδρίου.