Χριστούγεννα με ιστορίες ξεχωριστές… για τους μαθητές του Δημοτικού

Χριστούγεννα με ιστορίες ξεχωριστές…

Χριστούγεννα με ιστορίες ξεχωριστές… για τους μαθητές του Δημοτικού

Λίγo πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο του βιβλίου και των ιστοριών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Χριστούγεννα με ιστορίες ξεχωριστές…» οι μαθητές μέσα στις ψηφιακές τους τάξεις συνάντησαν γνωστούς Έλληνες συγγραφείς που τους αφηγήθηκαν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τις ιστορίες τους, απάντησαν στα ερωτήματά τους και μοιράστηκαν μαζί τους σκέψεις και ευχές για τη νέα χρονιά.

Με σύμμαχο το κέφι και την καλή διάθεση μαθητών και εκπαιδευτικών και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας υπερκεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες, μηδενίστηκαν οι χιλιομετρικές αποστάσεις και τελικά οι ψηφιακές μας τάξεις θύμισαν τις σχολικές τάξεις άλλων χρόνων.

Τα παιδιά με αφοπλιστική σοβαρότητα - ως έμπειροι δημοσιογράφοι -διατύπωσαν ερωτήματα που προβλημάτισαν τους συγγραφείς. Συγχρόνως, οι αυθόρμητες και ειλικρινείς ευχές τους για μια ήρεμη νέα χρονιά με υγεία και χαμόγελα άγγιξαν τις καρδιές όλων μας, μικρών και μεγάλων, καθώς αποτύπωναν ξεκάθαρα όλα όσα αυτά σκέφτονται, ελπίζουν και προσδοκούν.

Α΄ Δημοτικού

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού συνομίλησαν με τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς - Ανδριτσοπούλου, η οποία παρουσίασε το βιβλίο της «Νύχτες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς» (εκδόσεις Σαΐτη). Η συγγραφέας αφηγήθηκε παραστατικά την ιστορία της, απάντησε στα ερωτήματα των λιλιπούτειων μαθητών, ενώ συγκινήθηκε με τις πρωτότυπες ψηφιακές αφίσες με ευχές γραμμένες από τα ίδια τα παιδιά για τη νέα χρονιά, που τα πρωτάκια μας της αφιέρωσαν.

Β΄ Δημοτικού

Οι μαθητές της Β΄ Δημοτικού συνάντησαν διαδικτυακά τη Μαρία Παπαγιάννη και με αφορμή το βιβλίο της «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω» (εκδόσεις Πατάκη) μίλησαν για τα καλικαντζαράκια της λαϊκής παράδοσης, παρουσίασαν βίντεο με τις δικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες και της αφιέρωσαν ένα ψηφιακό δέντρο γεμάτο με ευχές για τη νέα χρονιά μαζί με την ηλεκτρονική ευχετήρια κάρτα τους.

Γ΄ Δημοτικού

Οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν στις ψηφιακές τους τάξεις τη Σοφία Μαντουβάλου και να συζητήσουν γύρω από το βιβλίο της «Τη νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη»(εκδόσεις Μεταίχμιο). Με αφορμή το βιβλίο εμπνεύστηκαν και έγραψαν αυτοσχέδια χαϊκού με θέμα την αγάπη, που τα αφιέρωσαν στη συγγραφέα μαζί με ζωγραφιές που μαρτυρούν τη δύναμη και τον καταλυτικό ρόλο της αγάπης στη ζωή μας.

Δ΄ Δημοτικού

Τους μαθητές της Δ΄ Δημοτικού επισκέφτηκε ο συγγραφέας  Στέλιος Πελασγός, ο οποίος τους παρουσίασε το νέο του βιβλίο Καλικαντζαρολογία - Καλικαντζαροδιωκτική (εκδόσεις Πατάκη). Εκτός από τις ερωτήσεις που διατύπωσαν οι μαθητές για τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου, τους καλικάντζαρους, του αφιέρωσαν σε μορφή ψηφιακού βιβλίου (anyflip) τις ζωγραφιές τους.

Ε΄ Δημοτικού

Οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού υποδέχθηκαν τη Σοφία Ζαραμπούκα, με την οποία συνομίλησαν γύρω από το θαύμα των Χριστουγέννων, αναρωτήθηκαν για το μήνυμα της γιορτής ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, ενώ συγχρόνως γνώρισαν από κοντά τα στάδια της συγγραφικής δράσης, από την ώρα που ένας  συγγραφέας εμπνέεται, μέχρι τη στιγμή που καταγράφει τις ιδέες του και δημιουργεί το βιβλίο του.

ΣΤ΄ Δημοτικού

Με τον συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου συνομίλησαν οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού. Το βιβλίο του «Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Αϊ-Βασίλης» (εκδόσεις Καστανιώτη) ήταν μόνο η αφορμή για μια συζήτηση γύρω από την ύπαρξη του Αϊ - Βασίλη και τη σημασία της ύπαρξής του στη ζωή όλων μας. Συγχρόνως, παρουσιάστηκαν παραδοσιακά ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από τους μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου.

Ομογενειακά Σχολεία

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και οι φίλοι των Εκπαιδευτηρίων από τα Ομογενειακά Σχολεία της Ίμβρου και της Κωνσταντινούπολης. Πιο συγκεκριμένα, κοντά μας ήταν μαθητές από:

  • το Δημοτικό Σχολείο της Ίμβρου
  • το Δημοτικό Σχολείο του Ζαππείου
  • το Δημοτικό Σχολείο της Πριγκήπου
  • το Γυμνάσιο - Λύκειο του Ζωγραφείου
  • το Γυμνάσιο - Λύκειο της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Όλα τα παιδιά από τα Ομογενειακά Σχολεία «ρούφηξαν» τις ιστορίες των συγγραφέων και τα διδάγματά τους, ονειρεύτηκαν και ταξίδεψαν μαζί μας, με την ευχή η νέα χρονιά να είναι ήρεμη και δημιουργική.

Μπορεί η σύγχρονη πανδημία να έχει αλλάξει σημαντικά την καθημερινότητά μας, μπορεί να βρισκόμαστε μακριά από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, δεν μπορεί όμως να κάμψει το δικαίωμα όλων - και κυρίως των παιδιών - στο όνειρο. Γιατί μόνο όταν ονειρεύεται κάποιος, μπορεί να βγει νικητής. Πρωτοβουλίες, όπως αυτή, δίνουν πραγματικά χρώμα στην καθημερινότητά μας και ούριο άνεμο στα … όνειρά μας!