Οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού… κυκλοφορούν με ασφάλεια στο διαδίκτυο!

Οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού… κυκλοφορούν με ασφάλεια στο διαδίκτυο!

«Άγνωστους φίλους δεν θα κάνω, ούτε κουβέντα θα τους πιάνω
κι αν κάτι άσχημο αισθανθώ, τσαφ! στους γονείς μου θα το πω!»*

Ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Digital Citizenship και ακολουθώντας τις συμβουλές των δασκάλων τους, οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού συζήτησαν για το ψηφιακό αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους, όταν περιηγούνται στο διαδίκτυο. Επίσης, αναζήτησαν τα κριτήρια που καθιστούν μια ιστοσελίδα κατάλληλη για παιδιά και όρισαν πότε χρειάζεται να πουν «Σταμάτα και σκέψου!».

Το καινοτόμο πρόγραμμα Digital Citizenship σχετίζεται με την εκπαίδευση των μαθητών όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι μικροί μας μαθητές να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της τεχνολογίας.

Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτήθηκε από το ατομικό βιβλιαράκι που μοιράστηκε στα παιδιά με δραστηριότητες σχετικές με τη σωστή χρήση της τεχνολογίας. Το πρόγραμμα στηρίζεται στα ειδικά σχεδιασμένα μαθήματα της πλατφόρμας ,που εξειδικεύεται στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών πάνω στο θέμα. Οι μαθητές με τη βοήθεια των φίλων τους, των ψηφιακών πολιτών, συζήτησαν για τα συναισθήματα που νιώθουν, όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο, έμαθαν τι είναι το ψηφιακό αποτύπωμα, ενώ τους έγινε γνωστό το φανάρι του διαδικτύου, που μας βοηθά να αντιληφθούμε ποιες ιστοσελίδες είναι κατάλληλες για την κάθε ηλικία.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την ψηφιακή συνάντηση των μαθητών με τον Μάνο Σφακιανάκη και τη Βέρα Αθανασίου, συγγραφείς του βιβλίου «Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα» (εκδόσεις Ψυχογιός), το οποίο διάβασαν και επεξεργάστηκαν στον πλαίσιο του λογοτεχνικού προγράμματος «Βιβλιοπαρέες». Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί τους και να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους.

Με θετική διάθεση και δημιουργικότητα δημιούργησαν αφίσες και έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τη σημασία της ψηφιακής εγρήγορσης και σύνεσης. Μέσα από ποιήματα αποχαιρέτησαν τους συγγραφείς και υποσχέθηκαν ότι θα είναι πολύ προσεκτικοί, όταν χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

Όλες αυτές οι πρωτόγνωρες εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους επιβάλλουν την ψηφιακή επικοινωνία σε όλες τις ηλικίες! Τα παιδιά περιηγούνται καθημερινά στο διαδίκτυο. Δάσκαλοι και γονείς φροντίζουμε για την ασφάλειά τους. Ο κόσμος του διαδικτύου είναι απέραντος και γι΄ αυτό τον λόγο οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού προετοιμάζονται, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να τον γνωρίσουν με σύνεση, ευγένεια και ασφάλεια!

* Από το βιβλίο του Μάνου Σφακιανάκη και της Βέρας Αθανασίου «Ο Μπεν και η ταμπλετοπαγίδα» (εκδόσεις Ψυχογιός)

Φωτογραφίες