Επίσκεψη της Α΄ Δημοτικού στο «Μουσείο Ελληνικής Παιδείας»

Επίσκεψη της Α΄ Δημοτικού στο «Μουσείο Ελληνικής Παιδείας»

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού επισκέφτηκαν εικονικά το «Μουσείο Ελληνικής Παιδείας» και βίωσαν μια διαφορετική εμπειρία ξενάγησης. 

Σκοπός ήταν να έρθουν οι μικροί μαθητές σε επαφή με την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης με έναν βιωματικό και διαδραστικό τρόπο, ξεφεύγοντας από τα όρια της διαδικτυακής τάξης. Έτσι, ταξίδεψαν όλοι μαζί στον χρόνο και επισκέφτηκαν μια σχολική τάξη του παρελθόντος. 

Οι μαθητές γνώρισαν την πλάκα, το κονδύλι, την πένα και το μελάνι, περιεργάστηκαν τους χάρτες στους τοίχους της σχολικής αίθουσας, τα παλιά θρανία και τον μαυροπίνακα και έμαθαν για τον τρόπο διδασκαλίας των μαθητών εκείνης της εποχής. Παρατήρησαν τις στολές των μαθητών, τα βιβλία και τις τσάντες τους, ενώ είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις ερωτήσεις τους και να συγκρίνουν τις εκπαιδευτικές συνήθειες του παρελθόντος με τη σημερινή εποχή.

Επιπλέον, επισκέφτηκαν την αίθουσα του Μουσείου που είναι αφιερωμένη στον Αίσωπο και γνώρισαν τους μύθους του μέσα από εικόνες που κοσμούν τους τοίχους της.

Συνάντησαν την πονηρή αλεπού, το λιοντάρι, τον βασιλιά των ζώων αλλά και το μικρό ποντικάκι που, αν και μικρό σε μέγεθος, αποδείχτηκε πολύτιμος βοηθός, ενώ ανακάλυψαν μέσα από συζήτηση το βαθύτερο νόημα κάθε μύθου.

Σε μια εποχή, που η δια ζώσης επίσκεψη και παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα μουσεία της χώρας είναι αδύνατη, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αποδράσουν και να ζήσουν μια εμπειρία διαφορετική.

Συμμετέχοντας ενεργά, κατάφεραν να διασκεδάσουν, αλλά και να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για την ελληνική εκπαίδευση στα χρόνια της Επανάστασης.