Μιλάμε με συγγραφείς για το ΄21

Παραμονές της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού ταξίδεψαν στο ένδοξο ελληνικό παρελθόν

Μιλάμε με συγγραφείς για το ΄21

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μιλάμε για το ΄21» στις ψηφιακές τους τάξεις οι μαθητές συναντήθηκαν διαδικτυακά με γνωστούς Έλληνες συγγραφείς. Μαζί τους μοιράστηκαν σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από την Ελληνική Επανάσταση, έριξαν φως σε άγνωστες πτυχές της, ενώ ξαναζωντάνεψαν πρόσωπα, που με τις πράξεις και τα πιστεύω τους σημάδεψαν καθοριστικά την πορεία της πατρίδας μας.

Τον Χρήστο Δημόπουλο υποδέχθηκαν οι μαθητές της Α΄Δημοτικού. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο του «Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της επανάστασης του 1821», από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ με αμεσότητα και παραστατικότητα φρόντισε να ζωντανέψει σκηνές από την καθημερινότητα των Ελλήνων εκείνη την περίοδο.

Οι μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Δημοτικού συναντήθηκαν με τη συγγραφέα Ελένη Σβορώνου, η οποία παρουσίασε αποσπάσματα από το βιβλίο της «Για να ζούμε ελεύθεροι» των εκδόσεων Μεταίχμιο. Με παιχνιδιάρικη διάθεση και με σεβασμό στην εθνική μας ιστορία, η κ. Σβορώνου έριξε φως σε γεγονότα του παρελθόντος, που σημάδεψαν τη μοίρα και την πορεία του τόπου μας, ενώ απάντησε σε ερωτήματα των μαθητών.

Με τη συγγραφέα Ελένη Ζαραμπούκα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν οι μαθητές της Δ΄ Δημοτικού. Αφορμή στάθηκε το βιβλίο της «Επανάσταση 1821» των εκδόσεων Πατάκη, γύρω από το περιεχόμενο του οποίου οι μαθητές διατύπωσαν ερωτήματα και προβληματισμούς.

Οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού συνομίλησαν διαδικτυακά με τους συγγραφείς του βιβλίου «Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821» Βασιλική Μαρκάκη και Ζήνωνα Ζαμπακίδη. Μαζί τους αντάλλαξαν απόψεις για τα πρόσωπα εκείνα που με τη δράση και τα έργα τους -πολεμικά ή πνευματικά - καθόρισαν την εξέλιξη του αγώνα κατά των Τούρκων και άνοιξαν τον δρόμο για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Με τη συγγραφέα του βιβλίου «Το όνειρο του Ιωάννη» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Έλσα Μυρογιάννη συναντήθηκαν διαδικτυακά οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού και συνομίλησαν για το όραμα του Καποδίστρια και τις ενέργειές του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρώτου κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους.

Μέσα από όλες αυτές τις συναντήσεις τα παιδιά μπόρεσαν να συλλάβουν ξεκάθαρα το θαύμα που έλαβε χώρα στον τόπο μας 200 χρόνια πριν. Με τις εύστοχες ερωτήσεις τους αλλά και με τις αυθόρμητες απορίες και σκέψεις τους οι ψηφιακές τάξεις ζωντάνεψαν για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνοντας ότι η τεχνολογία και η καλή διάθεση μαθητών και εκπαιδευτικών μπορούν να κάμψουν τα εμπόδια, φέρνοντας κοντά τους μαθητές με ανθρώπους που μέσα από το έργο τους διδάσκουν και προβληματίζουν.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του 1821, τα λόγια και το σύνθημα των προγόνων μας για ελευθερία αποκτούν ένα επίκαιρο - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - νόημα. Σε μια εποχή που η πανδημία και ο φόβος πρωταγωνιστούν, τα χαμόγελα και το πάθος των μικρών παιδιών ενσαρκώνουν την αισιοδοξία όλων μας για ένα καλύτερο αύριο. Ενσαρκώνουν τον πόθο μικρών και μεγάλων να απελευθερωθούμε γρήγορα από τον αόρατο εχθρό μας!