«Μιλάμε για το ‘21» με τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 διοργάνωσαν μία σειρά εκδηλώσεων.

«Μιλάμε για το ‘21» με τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 διοργάνωσαν μία σειρά εκδηλώσεων με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές γνωστές και άγνωστες πτυχές της εποχής εκείνης και όχι μόνο. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της Διαθεματικής Εβδομάδας «Μιλάμε για το ´21» οι μαθητές του Γυμνασίου και της Α´ Λυκείου στις 22, 23 και 26 Μαρτίου συνάντησαν συγγραφείς, ιστορικούς αλλά και απογόνους των αγωνιστών, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για πρόσωπα, γεγονότα και επιτεύγματα, «επισκέφτηκαν» μουσεία και ξεναγήθηκαν σε επετειακές εκθέσεις, ερεύνησαν, δημιούργησαν, γιόρτασαν και έκαναν την ιστορία βίωμα και πράξη. Οι επέτειοι είναι πάντα μια καλή αφορμή, για να θυμηθούμε, να μάθουμε αλλά και να προβληματιστούμε, να αναζητήσουμε το νέο εθνικό μας αφήγημα. Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς τα Εκπαιδευτήρια τιμώντας αυτούς που πρόσφεραν με κάθε τρόπο στην πατρίδα μας θα διοργανώνουν δράσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 200 χρόνων, έχοντας πάντα στον νου το μέλλον του έθνους μας.

Συναντήσεις με συγγραφείς

Με τη συγγραφέα του βιβλίου «Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826» από τις εκδόσεις Πατάκη, Λίλη Λαμπρέλλη, συναντήθηκαν διαδικτυακά την Παρασκευή, 26 Μαρτίου, οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου και συνομίλησαν για τα γεγονότα των εννέα ημερών πριν και δύο μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από τα μάτια ενός παραμυθά και ενός εφήβου.

Την Τρίτη, 23 Μαρτίου οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου συζήτησαν με τη συγγραφέα, κριτικό βιβλίων και εκπαιδευτικό, Μαρίζα Ντεκάστρο με αφορμή το βιβλίο της «Ένας κόσμος σε κίνηση»των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο. Μέσα από τη συζήτηση οι μαθητές προβληματίστηκαν και γνώρισαν όλα εκείνα τα ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο λίγο πριν... και λίγο μετά το 1821. Παράλληλα, έπαιξαν και ένα ξεχωριστό παιχνίδι γνώσεων, πραγματοποιώντας έτσι ένα βήμα προς την εξερεύνηση του ιστορικού παρελθόντος.

Με τη ζωγράφο και συγγραφέα του βιβλίου «Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό», από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Μάρια Μπαχά συναντήθηκαν διαδικτυακά οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου. Μέσα από τη συζήτηση και τις ερωτήσεις τους οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του Εθνικού μας ποιητή, να διεισδύσουν στην ψυχοσύνθεσή του και να αντιληφθούν καλύτερα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Διονύσιος Σολωμός δημιούργησε το σπουδαίο έργο του.  

Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τη συγγραφέα του βιβλίου «Το πικρό ποτήρι», από τις εκδόσεις Πατάκη, κ. Λένα Διβάνη. Η ιστορικός, λογοτέχνης και καθηγήτρια Ιστορίας στη Νομική Σχολή της Αθήνας παρουσίασε το νέο της βιβλίο για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Οι μαθητές με τις ερωτήσεις τους γνώρισαν σε βάθος την προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, είχαν όμως και την ευκαιρία να συζητήσουν ζητήματα ιστορικής και πολιτικής φύσεως. 

Ιστορία

Συνάντηση με τον απόγονο του Νικηταρά

Στις 23 Μαρτίου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαδικτυακά τον απόγονο του Νικηταρά, κ. Νικήτα Σταματελόπουλο. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, κ. Κώστας Γιαβής. Μέσα από τη συζήτηση φωτίστηκαν άγνωστες πτυχές της ζωής του ήρωα που η ιστορία τον έχει κατατάξει στους κορυφαίους Έλληνες αγωνιστές. Παράλληλα, ομάδα μαθητών παρουσίασε τη δράση του και έθεσε ερωτήσεις στους καλεσμένους που ανέδειξαν τις επιλογές του ήρωα και τα ανδραγαθήματά του.

Ντοκιμαντέρ

Στο πλαίσιο της διαθεματικής εβδομάδας για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, πραγματοποιήθηκαν προβολές ιστορικών ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα, οι μαθητές παρακολούθησαν καθοριστικές για την ελληνική επανάσταση στιγμές, όπως η συμβολή των φιλελλήνων σε αυτή, η σφαγή της Χίου και η έξοδος του Μεσολογγίου. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στόχος των συγκεκριμένων προβολών υπήρξε η επαφή των μαθητών τόσο με διάφορες στιγμές της ιστορίας της χώρας μας, όσο και με ξεχωριστές προσωπικότητες που χάραξαν με τα έργα τους την πορεία του ελληνικού τόπου.

Λογοτεχνία

Οι μαθητές συνεργάστηκαν ανά τμήματα και παρουσίασαν στην τάξη τους σπουδαίους Έλληνες λογοτέχνες που δόξασαν τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου. Συγκεκριμένα, η Α΄ Γυμνασίου παρουσίασε τον Κωστή Παλαμά, τον Νικηφόρο Βρεττάκο και την Άλκη Ζέη, η Β΄ Γυμνασίου τον Κ.Π. Καβάφη, τον Αντώνη Σαμαράκη και τον Άγγελο Σικελιανό, η Γ΄ Γυμνασίου τον Διονύσιο Σολωμό, τον Γιώργο Σεφέρη και τον Γιάννη Ρίτσο και η Α΄ Λυκείου τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Καζαντζάκη. Οι μαθητές στην παρουσίασή τους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εστίασαν στη ζωή και το έργο των λογοτεχνών, διάβασαν κείμενα που επέλεξαν οι ίδιοι και πρόβαλαν οπτικοακουστικό υλικό για τους συγγραφείς καθώς και μελοποιημένα ποιήματά τους. 

Ζωγραφική

Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης «Ο Αγώνας του ‘21 μέσα από τη ζωγραφική» έγινε αναφορά στην Ιστορική ζωγραφική του 19ου αιώνα και παρουσιάστηκαν έργα Ελλήνων και Φιλελλήνων καλλιτεχνών με θέμα την Ελληνική επανάσταση του 1821. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκε ένα μέρος των εργασιών που πραγματοποίησαν οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων με τίτλο «Μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι από το 1821 έως σήμερα». Το συγκεκριμένο project εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη και αφορά την έρευνα και την παρουσίαση καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μουσική

Οι μαθητές στην προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν τις ρίζες του νέου ελληνικού κράτους στράφηκαν προς τα Επτάνησα. Αναζήτησαν στους ποιητές και τους μουσουργούς, που τραγούδησαν για πρώτη φορά με λόγιο τρόπο, τον πόθο για την ελευθερία, τη δίψα για αξιοπρέπεια, την αγάπη για τη ζωή. Συγκεκριμένα, η Β΄ Γυμνασίου ασχολήθηκε με τη βιογραφία και το έργο του γενάρχη της Επτανησιακής Σχολής, Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, αλλά και των μαθητών του και των συνοδοιπόρων του και τα παρουσίασε διαδικτυακά σε όλους τους μαθητές του Γυμνασίου.

Οικιακή Οικονομία - Πολιτική Παιδεία

Στο πλαίσιο της διαθεματικής εβδομάδας παρουσιάστηκαν η ιστορία και ο συμβολισμός της Σημαίας μας, η ιστορία των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι και σήμερα και σημαντικοί Εθνικοί Ευεργέτες. Μέσα από τις συγκεκριμένες προσεγγίσεις καλλιεργήθηκε το πατριωτικό αίσθημα των μαθητών, ενώ, ταυτόχρονα, τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενιαία και ολοκληρωμένη την ιστορία μας μέσα από μία παρουσίαση. Τέλος, με την αναφορά στους Εθνικούς Ευεργέτες οι μαθητές συνέδεσαν ορισμένα σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας με την αφιλοκερδή προσφορά τους.

Θρησκευτικά

Στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάστηκε «Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821». Μέσα από την παρουσίαση οι μαθητές γνώρισαν προσωπικότητες της Εκκλησίας (επισκόπους, κληρικούς και μοναχούς) που ίδρυσαν σχολεία, τόνωσαν την πίστη και αφύπνισαν πνευματικά το υπόδουλο γένος από τα πρώτα χρόνια μετά την Άλωση, αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, μέχρι την Επανάσταση του 1821. Επιπλέον, έγινε λόγος για τις Μονές που συνέβαλαν στην υπεράσπιση του δίκαιου αγώνα για την ελευθερία, τον ρόλο των νεομαρτύρων και των εθνομαρτύρων που αντιστάθηκαν στους βίαιους εξισλαμισμούς. Τέλος, παρουσιάστηκαν έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων που ανέδειξαν τη συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα του 1821.

Εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία

Ίδρυμα Ωνάση

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Βίκυ Γεροντοπούλου, που αναφέρθηκε στην ιστορία της τυπογραφίας από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, σε Έλληνες της Διασποράς, στα ελληνικά τυπογραφεία και στη σημασία της εφεύρεσης της τυπογραφίας για την ελληνική επανάσταση. Επιπλέον, έγινε αναφορά σε σημαντικές εκδόσεις της προεπαναστατικής εποχής, όπως η Ελληνική Νομαρχία (Ανώνυμος Έλλην), Νεωτερική Γεωγραφία (Δανιήλ Φιλιππίδης και Γρηγόριος Κωνσταντάς), και στη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Μέσα από την έκθεση «Η εικόνα της Ελληνικής Επανάστασης σε χαρακτικά και διακοσμήσεις χρηστικών αντικειμένων στη Γαλλία του 19ου αιώνα» οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι Γάλλοι χαράκτες αποτύπωσαν τον Αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία. Οι εικόνες των αντικειμένων, εμπνευσμένες είτε από τη φιλελληνική λογοτεχνία και ποίηση είτε από τις αναφορές των εφημερίδων ή τη σύγχρονη ζωγραφική, κυκλοφορούν σε όλη τη Γαλλία και «διαδίδουν» την Ελληνική Επανάσταση.  

Αποτίμηση

Ήταν πραγματικά μια μοναδική εβδομάδα! Μία εβδομάδα συζητήσεων, παρουσιάσεων, προβληματισμών, μία εβδομάδα μνήμης και περηφάνειας για το ένδοξο παρελθόν της χώρας μας. Οι μαθητές κατάφεραν να «κοινωνήσουν» το μήνυμα που έστειλε αυτός ο ευλογημένος τόπος 200 χρόνια πριν: ένα μήνυμα ελευθεροφροσύνης, αξιοπρέπειας, γενναιοψυχίας.  Ακόμα και μέσα από τις οθόνες μας καταφέραμε να έρθουμε κοντά τόσο με ξεχωριστούς ανθρώπους όσο και με τον ιστορικό αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μαθητές και εκπαιδευτικοί δούλεψαν από κοινού, για να προκύψει αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα. Η αρχή, λοιπόν, έγινε και η εβδομάδα που πέρασε αποτελεί μόνο την αρχή για μια χρονιά δημιουργίας, συγκίνησης και ανακάλυψης όσων μας δένουν με τους προγόνους μας!