Διεθνής Διαγωνισμός Microsoft «Tech for Good»

Τα Εκπαιδευτήρια σε συνεργασία με το Ζωγράφειο Λύκειο συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό «Tech for Good» της Microsoft

Διεθνής Διαγωνισμός Microsoft «Tech for Good»

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη (Microsoft Showcase School) σε συνεργασία με το Ζωγράφειο Λύκειο συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό «Tech for Good», που διοργάνωσε η Microsoft, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Ε2 Education Exchange». Μαθητές της Α΄ Δημοτικού και του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων και του Ζωγραφείου Λυκείου ένωσαν τις δυνάμεις τους στην υλοποίηση του project «Βόσπορος - Θερμαϊκός: Περιβάλλον, Ιστορία, Πολιτισμός».

Στόχος του διαγωνισμού ήταν οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία, για να προσφέρουν στην κοινότητά τους μέσω της εκπαιδευτικής πρακτικής «Service Learning». Σύμφωνα με αυτή την εκπαιδευτική προσέγγιση οι μαθησιακοί στόχοι συνδυάζονται με το κοινωνικό όφελος. Οι μαθητές ερευνούν και βρίσκουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα.

Ο Βόσπορος και ο Θερμαϊκός είναι δυο αδερφές θάλασσες με ισχυρούς δεσμούς και με μεγάλο ενδιαφέρον, γεωγραφικό, περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτισμικό. Συνδέουν το όνομά τους με δυο πόλεις, την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη, που από τα ελληνιστικά χρόνια γράφουν τη δική τους μοναδική ιστορία, διαγράφοντας όμως και πορεία κοινή στο πέρασμα του χρόνου.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που τους δίνει η τεχνολογία, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό των κοινών θαλασσών και δημιούργησαν δεσμούς μεταξύ τους μέσα από τη συνεργασία. Έτσι, γνώρισαν την ιστορία των δύο κόλπων, αλλά ταυτόχρονα μελέτησαν την τοπική χλωρίδα και την πανίδα, τις αιτίες της μόλυνσής τους, ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκαν στους κατοίκους και σε περιβαλλοντικούς οργανισμούς, για να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία, ώστε να αναλάβει δράση.

Μέσα από το project επικεντρώθηκαν σε δύο στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως τους έχει ορίσει ο Ο.Η.Ε., Νο7 «Καθαρό Νερό» και Νο14 «Ζωή στο νερό». Ένας σημαντικός άξονας της μελέτης τους ήταν και η ίδια η πανδημία και πώς αυτή έχει επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το περιβάλλον. 

Ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στους στόχους του διαγωνισμού, καταφέρνοντας να συμπεριληφθεί το prοject τους στην τελική επιλογή, λαμβάνοντας το διεθνώς αναγνωρισμένο πιστοποιητικό που αποδεικνύει την καινοτόμο χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων του κόσμου.