Ανοιξιάτικες κατασκευές από την Α' Δημοτικού

Ανοιξιάτικες κατασκευές από την Α' Δημοτικού

«Την Άνοιξη, αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις.», Οδυσσέας Ελύτης  

Αλήθεια… εν καιρώ πανδημίας, με τα σχολεία μας κλειστά, με περιορισμό στις μετακινήσεις και με τις καιρικές συνθήκες τον μήνα Μάρτη να επιβεβαιώνουν το ρητό που τον χαρακτηρίζει ως «γδάρτη», είναι δυνατόν κανείς να ασχοληθεί με την άνοιξη; Κι όμως…είναι! 

Η άνοιξη είναι η παιδική ηλικία του έτους και ταιριάζει απίστευτα με τα παιδιά. 

Την πρώτη μέρα του Μαρτίου - κι ενώ τα μαθήματα γίνονταν δια ζώσης - ένας μαθητής, με την είσοδό του το πρωί στην τάξη, δεν είπε «Καλημέρα» ούτε ευχήθηκε «Καλό μήνα», παρά πλησίασε την έδρα, πρόσφερε στη δασκάλα του ένα χάρτινο λουλούδι που είχε φτιάξει μόνος του και αναφώνησε: «Κυρία… καλή άνοιξη!». Ήταν μια ευχή που είχε να ακουστεί πάρα πολύ καιρό, αλλά ήταν πιο επίκαιρη από ποτέ. 

Τη στιγμή που όλα γύρω μας βαραίνουν και από χρώματα βλέπουμε μόνο το γκρίζο, ο ερχομός της άνοιξης είναι η νέα αρχή, που όλοι χρειαζόμαστε και λαχταρούμε. Αυτή η αρχή έγινε από το χάρτινο λουλούδι ενός εξάχρονου μαθητή και ήταν αρκετή, για να γεμίσουν όλα τα τμήματα της Α΄ Δημοτικού του σχολείου μας με ανοιξιάτικες ζωγραφιές, κατασκευές, χρώματα, ποιήματα, αναγνώσματα, τραγούδια, βίντεο και εικόνες. 

Όλη τη διάρκεια του Μαρτίου οι οθόνες μας γέμισαν με ανθισμένες αμυγδαλιές, που, αντί για λευκά λουλουδάκια, στολίστηκαν με ποπ-κορν και δαχτυλομπογιές. Μακαρόνια σε σχήμα φιογκάκι βγήκαν από τα ντουλάπια της κουζίνας, βάφτηκαν και έγιναν ζωηρές πεταλούδες και μέλισσες, που πετούν ανέμελα πάνω σε γεμάτες ζωγραφισμένα άνθη κόλες χαρτί.  

Μάλιστα, όλη αυτή η ομορφιά της αναγεννημένης φύσης και των ζώων που ζουν σε αυτή μεταφέρθηκε και στα μαθήματά μας. Η εξάσκηση στην ανάγνωση έγινε μέσα από ποιήματα και ιστορίες που υμνούν την ανοιξιάτικη φύση και το Έντυπο Παραγωγής Γραπτού Λόγου γέμισε προτασούλες με θέμα την άνοιξη. Και, κάπως έτσι, ακόμη και το φόντο στην οθόνη της δασκάλας την ώρα της τηλεδιάσκεψης «άνθισε» και η καθημερινή υποδοχή των παιδιών στο τηλεμάθημα έγινε ένα ανοιξιάτικο τραγούδι. 

Κι όλα αυτά…για να επιβεβαιωθεί και πάλι αυτό που έλεγε ο Ελύτης: «Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες». Οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού προσπάθησαν και τελικά την έφεραν!