Tελετή αποφοίτησης για τους αποφοίτους του 2020

Συγκινητική επιστροφή στο σχολείο για την αποφοίτησή τους, ένα χρόνο μετά…

Μια αλλιώτικη τελετή αποφοίτησης για τους αποφοίτους του 2020, έγινε ένα χρόνο μετά λόγω του κορονοϊού

Με μια συγκινητική, ασυνήθιστη αλλά και λαμπρή γιορτή οι μαθητές της Γ´ Λυκείου της τάξης του 2020 των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, ως φοιτήτριες και φοιτητές πλέον, αποχαιρέτησαν τη σχολική ζωή ένα χρόνο μετά την προγραμματισμένη αλλά ματαιωθείσα λόγω κορονοϊού τελετή αποφοίτησης.

Ήταν μια γιορτή γεμάτη αναμνήσεις, ευχές, μουσική, στιγμιότυπα από τη μαθητική ζωή και συγκινητικές ομιλίες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου - Λυκείου, την Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Αδάμ Παπαδαμάκης, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Ο κ. Παπαδαμάκης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον ιδρυτή Ευάγγελο Μαντουλίδη, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του, σε φροντιστήριο της πόλης.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε προς τους απoφοίτους του 2020 και σημερινούς φοιτητές εδώ και ένα χρόνο και, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος στη δύσκολη αυτή συγκυρία, τους μετέφερε μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης: «Αποφοιτήσατε από το σχολείο, αλλά δεν αποχωρήσατε με το καθιερωμένο γιορτινό κατευόδιο. Μπήκατε στην σχολή της προτίμησής σας, αλλά δεν περάσατε το κατώφλι του πολύβοου κτιρίου της Σχολής σας, δεν σφίξατε το χέρι κάποιου συμφοιτητή σας, δεν βιώσατε το κλίμα του αμφιθεάτρου στις πανεπιστημιακές παραδόσεις. Από την τηλεκπαίδευση του σχολείου περάσατε στην εξ αποστάσεως διδασκαλία του πανεπιστημίου. Ωστόσο η γενιά σας δεν είναι χαμένη. Απεναντίας είναι μια γενιά προϊδεασμένη και ασκημένη στην αντιμετώπιση προκλήσεων, έτσι ώστε να μπορεί και να στήνει γέφυρες για το ομαλό πέρασμα από την ασφάλεια του προβλέψιμου στην ανασφάλεια του απρόβλεπτου, όπως την τελευταία μάς τη δίδαξε και - θα έλεγα - την επέβαλε η πανδημία. Μια τέτοια στάση και κοσμοαντίληψη δεν προδίδει ανιστόρητη αθωότητα, αλλά αποκαλύπτει κοινωνική ωριμότητα, ατομική συνείδηση και καλλιεργήσιμη παιδεία. Με τους όρους αυτούς η σημερινή τελετή αποφοίτησης εμπεριέχει και έναν ισχυρό συμβολισμό: συνιστά την επανεκκίνηση (restart), την καλή ελπίδα, η οποία συναιρεί το αμήχανο και καταθλιπτικό 2020 με το αισιόδοξο και στοχαστικό 2021, ενώ σηματοδοτεί κατ΄ανάγκη ετερόχρονα το ανυπόκριτο κατευόδιο του σχολείου σας στην ακαδημαϊκή ζωή, στην κοινωνική προκοπή και καταξίωση, και εν τέλει στην ίδια τη ζωή».

Τον αποχαιρετιστήριο λόγο προς τους αποφοίτους εκφώνησε η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη Αικατερίνη Μαντουλίδου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Προχωρήστε στη ζωή σας, με αρχές και αισιοδοξία. Ακολουθώντας το παράδειγμα ζωής του ιδρυτή των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, του μεγάλου δασκάλου και οραματιστή Ευάγγελου Μαντουλίδη, ο οποίος πίστευε ότι «Θέλει αρετή και τόλμη η ίδια η ζωή! Θέλει αρετή και τόλμη η ευτυχία! Θέλει αρετή και τόλμη η επιτυχία! Θέλει αρετή και τόλμη η αξιοκρατία!» Ο Ευάγγελος Μαντουλίδης υπήρξε μαχητής της ζωής από τη μέρα που γεννήθηκε, σε χρόνια δυσκολότερα από τα σημερινά. Για εσάς (τους εκλεκτούς, υπερήφανους αποφοίτους των Εκπαιδευτηρίων του Ευάγγελου Μαντουλίδη) το παράδειγμα της ζωής του ας αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα που, καθώς θα ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια της ζωής, θα σας βοηθάει να ξεπερνάτε τις δυσκολίες, να διεκδικείτε με Αρχές, Αξίες και Ιδανικά ένα καλύτερο αύριο για σας και για τη χώρα μας

Απευθυνόμενη προς τους γονείς των αποφοίτων,αφού τους ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε κρίσιμους καιρούς επιλέξατε τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη για την παιδεία και αγωγή των παιδιών σας, όταν η οικονομική κρίση κυριολεκτικά είχε πλακώσει την πατρίδα μας. Εσείς όμως επιλέξατε να επενδύσετε όχι από το περίσσευμα αλλά και από το υστέρημά σας στην Παιδεία και Αγωγή των παιδιών σας, την πιο σίγουρη και ασφαλή επένδυση»

Η Γενική Διευθύντρια - Διευθύντρια του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δρ. Άσπα Χασιώτη, που είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σας καλωσορίζουμε σ’ αυτή την ξεχωριστή γιορτή και σας ευχαριστούμε που είστε απόψε κοντά μας, για να αποχαιρετήσουμε μαζί την τάξη του 2020, έναν χρόνο μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία της αποφοίτησής τους, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επέφερε η πανδημία σε όλον τον κόσμο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η υπόσχεση που δώσαμε ένα χρόνο πριν γίνεται πραγματικότητα και αποχαιρετούμε σήμερα τους μαθητές μας, με την ευχή τα χρόνια που θα έρθουν να είναι γενναιόδωρα μαζί τους, γεμάτα τύχη και ευχάριστες περιπέτειες

Απευθυνόμενη προς τους αποφοίτους τους έδωσε 12 συμβουλές όσοι και οι μήνες του χρόνου που πέρασε: «Να μάθετε να ονειρεύεστε και να τολμάτε. Να κυνηγάτε και να τιμάτε το όνειρό σας σαν να εξαρτιόταν η ζωή σας από αυτό. - Κάντε αυτό που αγαπάτε ή αγαπήστε αυτό που κάνετε. - Να αγαπάτε. Να αγαπάτε πολύ. Να μην την τσιγκουνεύεστε την αγάπη. - Καλή η τεχνολογία, μας έσωσε φέτος, αλλά σαν την ανθρώπινη επαφή δεν έχει. - Να κάνετε πάντα το κάτι παραπάνω. Να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό. Να λέτε το «ευχαριστώ», το «παρακαλώ» αλλά και το «συγγνώμη». Να τον λέτε τον καλό τον λόγο. Να τον έχετε εύκολο. Πρώτα σ' εσάς θα γυρίσει. - Να λέτε πάντα την αλήθεια, για να κοιμάστε ήσυχοι το βράδυ. - Να χαμογελάτε στη ζωή, για να σας χαμογελάει και κείνη. - Ζήστε το σήμερα και δουλέψτε για το αύριο. - Πάρτε πολύ νερό μαζί σας, γιατί το μέλλον έχει πολλή ξηρασία. - Ο παράδεισος δεν είναι χίμαιρα! Είναι δικαίωμα! - Όλα όσα ψάχνετε είναι μέσα σας. - Τέλος, οφείλετε να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα όμορφο ελληνικό καλοκαίρι, λουσμένο στο φως και στη θάλασσα.», προέτρεψε τους αποφοίτους του 2020.

Στην εκδήλωση δόθηκαν βραβεία διακρίσεων σε αποφοίτους που έγιναν δεκτοί σε κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης, απέσπασαν διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς στα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία και σημείωσαν υψηλές επιδόσεις στην πληροφορική, στα Forensics, σε συνέδρια του εξωτερικού, στην ελληνική γλώσσα, στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό, στη ζωγραφική και, φυσικά, στον αθλητισμό.

Το βραβείο «Ευάγγελος Μαντουλίδης» απονεμήθηκε στην απόφοιτο Νεφέλη Κωνσταντινίδου, Ολυμπιονίκη Βιολογίας και φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ τον αποχαιρετιστήριο λόγο εκ μέρους των φετινών αποφοίτων εκφώνησαν οι απόφοιτοι Ζωή Καμοπούλου, φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης της Γαλλίας και ο Στέργιος Μάστορης, φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Boconni της Ιταλίας. Τους αποφοίτους καλωσόρισε στον Σύλλογο Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων, η απόφοιτος Χριστίνα - Διονυσία Σαραντίδου, Δικηγόρος.

Στην τελετή αποφοίτησης, που τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας, παραβρέθηκαν γονείς, συγγενείς των αποφοίτων, εκπαιδευτικοί.