Μια ξεχωριστή παράσταση από την Ομάδα Εν Δυνάμει στα Εκπαιδευτήρια

Μια ξεχωριστή παράσταση από την Ομάδα Εν Δυνάμει στα Εκπαιδευτήρια

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη φιλοξένησαν στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ομάδας Εν δυνάμει, με τίτλο «Κοινωνία Χταποδιών», που αποτελείται από την παράσταση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Γουτού Γουπατού» και από ένα βιωματικό εργαστήριο με θέμα το «άλλο», το «διαφορετικό».

Το βαθιά ανθρώπινο διήγημα «Γουτού Γουπατού» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, γραμμένο πριν από 100 χρόνια, συνομιλεί με αληθινές ιστορίες παιδιών και εφήβων του 21ου αιώνα, τις ακούει και με χιούμορ κλείνει τρυφερά το μάτι σε κάθε άνθρωπο που νιώθει «διαφορετικός».

Μια βουτιά στο μικρό σύμπαν του Μανωλιού του Ταπόη, που τον επετροβολούσαν οι μάγκες της αγοράς, τον εχλεύαζον τα κορίτσια της γειτονιάς, τον εφοβούντο τα νήπια και τα βρέφη. Ο εκφοβισμος και η κοροϊδία μπλέκονται με την τρυφερότητα και τη στοργή, την παραξενιά και την απορία.

Μια ιστορία για την ετερότητα, την αναπηρία, το «άλλο» και το εγώ. Η ιστορία των μικρών περιστατικών καθημερινής βίας και των μεγάλων στιγμών της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της αγάπης.

Σε έναν 6μελή μικτό θίασο, ηθοποιοί με και χωρίς αναπηρία, μεταμορφώνονται, τραγουδούν και αφηγούνται την ιστορία του Μανωλιού που μοιάζει τόσο με τη δική τους ιστορία... Ο θίασος, δύο ηθοποιοί με αναπηρία και τέσσερις χωρίς, αφηγείται σαν σύνολο το διήγημα.

Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Γιώργος - Ζήσης Μπιλιώνης, ενώ ψυχή του όλου εγχειρήματος είναι η Σκηνοθέτης, Ηθοποιός και π. Καλλιτεχνική Διευθύντρια των ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Ιωαννίνων, Ελένη Δημοπούλου. Αυτά που συνδέουν την κ. Δημοπούλου με τα Εκπαιδευτήρια είναι πολλά, γεγονός στο οποίο στάθηκε η κ.Δημοπούλου κατά τον πρόλογο της παράστασης.

Στόχος της παράστασης είναι η κινητοποίηση της σκέψης των μαθητών - θεατών σε καίρια κοινωνικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου, η διαφορετικότητα, ο εκφοβισμός, η αναπηρία, η ισότητα. Σε αυτούς τους άξονες κινήθηκε και η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των συντελεστών και των μαθητών. Με συντονίστρια τη Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Δρ. Άσπα Χασιώτη, έλαβε χώρα μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μαθητών του Γυμνασίου - Λυκείου, του θιάσου και των συντελεστών της σχετικά με τη διαφορετικότητα στην εφηβική ηλικία. Μαζί προσπάθησαν να φέρουν στην επιφάνεια τους λόγους που οδηγούν τον άνθρωπο σε ακραίες συμπεριφορές, καθώς και την αξία της ισότητας. Οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, αναγνώρισαν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ της παράστασης και της καθημερινότητάς τους και στο τέλος χειροκρότησαν με θέρμη όλους τους συντελεστές, συμφωνώντας ότι ήταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους.