Συμμετοχή των Νηπίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού

Συμμετοχή των Νηπίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού

Και η έμπνευση δεν σταματά ποτέ! Τα Νήπια συνεχίζουν το ταξίδι τους στη γνώση με δραστηριότητες υπολογιστικής σκέψης. Συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (EU CodeWeek), συνδύασαν τον προγραμματισμό και τη ρομποτική με τα μαθηματικά, τη γλώσσα, τις τέχνες και την τεχνολογία. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προώθησαν τη δημιουργικότητα, ενίσχυσαν τη δυνατότητα των παιδιών να επιλύουν προβλήματα και να εξοικειώνονται με τη χρήση απλών εντολών προγραμματισμού ενός ρομπότ, όπως με τις εντολές κατεύθυνσης και προσανατολισμού, παύσης και διακοπής. Συμμετείχαν, δηλώνοντας τη δράση τους στον παγκόσμιο χάρτη, εγκρίθηκαν και προχώρησαν στην υλοποίησή της.

Στις δραστηριότητες που ακολούθησαν τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε ρομποτάκια και πάνω σε επιδαπέδιο πλέγμα που δημιούργησαν στις τάξεις τους διένυσαν με το σώμα τους αποστάσεις και διαδρομές στον χώρο με συγκεκριμένη αρχή και τέλος, καταγράφοντας τα βήματά τους. Στη συνέχεια κατάφεραν να προγραμματίσουν τη ρομποτική μελισσούλα «Beebot» να προσεγγίσει τον σωστό αριθμό και να επιστρέψει στη βάση της.

Στην πορεία και με αφορμή τη θεματική ενότητα «Διατροφή», οι μικροί μαθητές χρησιμοποίησαν και πάλι τη ρομποτική μελισσούλα. Πάνω σε ειδικό τετραγωνισμένο περιβάλλον και με τη βοήθεια του ζαριού της υγιεινής διατροφής, το ρομποτάκι τους ακολούθησε τη σωστή πορεία, απέφυγε τις παγίδες των ανθυγιεινών τροφών, γεμίζοντας το καλάθι του με υγιεινές τροφές.

Τέλος, αποφάσισαν να μετατρέψουν το ρομποτάκι τους σε ζωγράφο! Προσάρμοσαν πάνω του έναν μαρκαδόρο και το προγραμμάτισαν να σχεδιάζει κύκλους με τέσσερις κινήσεις. Τα παιδιά, ως γνήσιοι καλλιτέχνες, χρησιμοποίησαν τους κύκλους αυτούς, για να δημιουργήσουν τη δική τους προσωπογραφία και να συνθέσουν με αυτή ένα έργο τέχνης, που ονόμασαν «Τα σταφύλια της φιλίας».

Έτσι, μέσα από αυτές τις βιωματικές δραστηριότητες οι μικροί μαθητές έγραψαν τον δικό τους κώδικα, πραγματοποιώντας τα πρώτα τους βήματα ως ψηφιακοί δημιουργοί.