Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

Η Ρομποτική στα Εκπαιδευτήρια

Πρόγραμμα Σπουδών

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να προσφέρουν στους μαθητές τους δεξιότητες του μέλλοντος, έχουν προσθέσει την Εκπαιδευτική Ρομποτική στο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Πληροφορικής σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Επιπλέον έχουν προσθέσει μία ακόμη ώρα στο μάθημα της Πληροφορικής της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού υλοποιώντας καινοτόμο πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Το πρόγραμμα στοχεύει στο να δώσει τα απαραίτητα εφόδια στους μαθητές για μία πετυχημένη και χαρούμενη επαγγελματική και κοινωνική πορεία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα:

• Να αποκτήσουν δεξιότητες ζωής και ψηφιακές δεξιότητες απαραίτητες για την προσωπική και μελλοντικά την επαγγελματική ζωή τους.

• Να αναπτύξουν τον κριτικό και συνδυαστικό τρόπο σκέψης που απαιτείται για την προσέγγιση, τη διαχείριση και την επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

• Να αναπτύξουν και να εξασκήσουν ηγετικές ικανότητες πολύτιμες για το μέλλον τους.

• Να ανακαλύψουν ενδιαφέροντα και να καλλιεργήσουν αξίες απαραίτητες για τον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό προσανατολισμό τους.

Τμήματα Προετοιμασίας FLL

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη οργανώνουν τμήματα προετοιμασίας για τον διαγωνισμό Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST LEGO League (FLL) με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αποκορύφωμα της προσπάθειας ήταν η διάκριση το 2019 στο Παγκόσμια Πρωτάθλημα Ρομποτικής στο Λίβανο, όπου η ομάδα των Εκπαιδευτηρίων πήρε τη 2η θέση στο Robot Game, 2η θέση στο στο Knockout Cup και τη 2η θέση στην κατηγορία του Robot Design. Έκτοτε πάντα οι ομάδες τους διακρίνονται στους Πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Τη σχολική χρονιά 2021-2022 τρεις ομάδες μαθητών μας, από ΣΤ’ Δημοτικού μέχρι Γ’ Γυμνασίου, προετοιμάζονται να ζήσουν την εμπειρία του διαγωνισμού, ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση "Cargo Connect". Οι ομάδες διαγωνίζονται στην κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός ρομπότ και στη δημιουργία ενός Project Καινοτομίας, τα οποία θα παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή, με ευγενή επαγγελματισμό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, δίνεται βαρύτητα στην τήρηση αξιών και στην ομαδικότητα, καθώς είναι απαραίτητα εφόδια για το μέλλον τους, ενώ επίσης, εξετάζονται σε αυτά και από τους κριτές.

Εν αναμονή, λοιπόν, του Πανελληνίου Διαγωνισμού, οι ομάδες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε κάθε προπόνηση, μαθαίνοντας, διασκεδάζοντας και αναπτύσσοντας δεξιότητες και φιλίες.

Εξωσχολικό Πρόγραμμα Ρομποτικής

Ρομπότ σε διαστημικές αποστολές στον κόκκινο πλανήτη, ηλεκτρονικά βοηθήματα πλοήγησης για τυφλούς, έξυπνες πόλεις, ρομπότ Θησέας στον λαβύρινθο με τον Μινώταυρο και κατασκευές με 3D design και 3D printing είναι μερικά από τα βιωματικά projects των εργαστηρίων Robotixlab που πραγματοποιούνται στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη για μαθητές όλων των βαθμίδων.

Από το 2008, μέσω της μεθόδου "Out of the box learning" της Robotixlab, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων να γίνουν μικροί εφευρέτες, να καινοτομήσουν, να σκεφτούν δημιουργικά, να συνεργαστούν και να κατακτήσουν τη γνώση μέσα από την κατασκευή, τον προγραμματισμό, τον πειραματισμό, την αξιολόγηση και τη βελτιστοποίηση των ιδεών τους. Η μάθηση μετατρέπεται σε μια μοναδική εμπειρία, όπου με παιγνιώδη τρόπο οι μαθητές εξοικειώνονται με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Το πρόγραμμα σχεδιάζεται από τον Μηχανικό Ρομποτικής Α. Κάνουρα και υλοποιείται από έμπειρους εκπαιδευτές, πτυχιούχους Α.Ε.Ι. της Robotixlab.

Exit mobile version