Χριστούγεννα με ιστορίες ξεχωριστές… με εκλεκτούς συγγραφείς

Λίγες μέρες πριν από τις γιορτές οι μαθητές όλων των τάξεων του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη ταξίδεψαν στη μαγεία των εορτών μέσα από ιστορίες ξεχωριστές, ιστορίες πρωτότυπες, ικανές να ξυπνήσουν γλυκές αναμνήσεις σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Χριστούγεννα με ιστορίες ξεχωριστές» οι μαθητές συναντήθηκαν διαδικτυακά με γνωστούς Έλληνες συγγραφείς, που τους αφηγήθηκαν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τις ιστορίες τους, απάντησαν στα ερωτήματά τους και μοιράστηκαν μαζί τους σκέψεις και ευχές για τη νέα χρονιά.

Με σύμμαχο το κέφι και την καλή διάθεση μαθητών και εκπαιδευτικών και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας υπερκεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες, μηδενίστηκαν οι χιλιομετρικές αποστάσεις και τελικά οι συγγραφείς βρέθηκαν κοντά μας, δίνοντας μια ευχάριστη γιορτινή νότα στη σχολική μας καθημερινότητα.

Τα παιδιά με υποδειγματική σοβαρότητα -ως έμπειροι δημοσιογράφοι- διατύπωσαν ερωτήματα και σκέψεις που προβλημάτισαν τους συγγραφείς. Συγχρόνως, οι αυθόρμητες και ειλικρινείς ευχές τους για μια ήρεμη νέα χρονιά με υγεία και χαμόγελα άγγιξαν τις καρδιές όλων μας, μικρών και μεγάλων, καθώς αποτύπωναν ξεκάθαρα όλα όσα τα ίδια σκέφτονται, ελπίζουν και προσδοκούν.

Νήπια και Beatles

Τα Νήπια και τα Beatles είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να φιλοξενήσουν στις τάξεις τους διαδικτυακά τον αγαπημένο συγγραφέα παιδικών παραμυθιών, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, ο οποίος έβαλε τα παιδιά στο κλίμα των Χριστουγέννων. Μέσα από το βιβλίο του “Ο Καλοκάντζαρος σώζει το Καλικαντζαροχωριό” (Πατάκης), ζήσαμε μοναδικές περιπέτειες με τους καλικάντζαρους, γελάσαμε και ζωντανέψαμε ελληνικά έθιμα και παραδόσεις των Χριστουγέννων.

Προνήπια και Blossoms

Τα Προνήπια και τα Blossoms υποδέχτηκαν με χαρά και ενθουσιασμό στις δικές τους τάξεις τη συγγραφέα Ρένα Ρώσση Ζαΐρη, η οποία παρουσίασε στους μικρούς μαθητές την αστεία χριστουγεννιάτικη ιστορία «Ο Αϊ- Βασίλης και το μαγεμένο παστίτσιο», (Ψυχογιός). Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του παραμυθιού, βοηθήσαμε τη μάγισσα Κουκού Κικιριρί Νυχτεριδολιλί να ανακαλύψει τη μαγεία των Χριστουγέννων, βοηθώντας τον Αϊ- Βασίλη να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά και να φέρει χαρά σε κάθε σπιτικό.

Δημοτικό

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι μαθητές της Α’ και της Γ’ Δημοτικού συνομίλησαν με τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση, η οποία παρουσίασε το βιβλίο της «Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Η συγγραφέας αφηγήθηκε παραστατικά τη συγκινητική ιστορία της, απάντησε στα ερωτήματα των μαθητών, ενώ συγκινήθηκε με τις ευχές για τη νέα χρονιά και τα τραγούδια που τα παιδιά της αφιέρωσαν.

Οι μαθητές της Β’ Δημοτικού συνάντησαν διαδικτυακά την Ελένη Δικαίου και με αφορμή το βιβλίο της «Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί» (Πατάκης) μίλησαν για τον βασικό πρωταγωνιστή των εορτών, το χριστουγεννιάτικο έλατο, προβληματίστηκαν γύρω από τα βαθύτερα διδάγματα της ιστορίας, διδάγματα που συνδέονται με το αληθινό μήνυμα των γιορτών και της αφιέρωσαν ένα ψηφιακό δέντρο γεμάτο με ευχές για τη νέα χρονιά.

Τους μαθητές της Δ’ Δημοτικού επισκέφτηκε η μεταφράστρια του βιβλίου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ «Το χριστουγεννιάτικο γουρουνάκι»(εκδόσεις Ψυχογιός). Εκτός από τις ερωτήσεις που διατύπωσαν οι μαθητές στη Σοφία Γρηγορίου για τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου, προβληματίστηκαν γύρω από τα βαθύτερα διδάγματα της ιστορίας, στην οποία κεντρικός ήρωας είναι ένα μικρό παιδί που μετά από πολλές περιπέτειες καταφέρνει να βρει τον αγαπημένο του φίλο, το χριστουγεννιάτικο γουρουνάκι. Μέσα από τις περιπέτειες αυτές υμνείται με έναν μοναδικό τρόπο η αληθινή, γνήσια και ανιδιοτελής φιλία, αυτή που δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή μας και που καταξιώνει την ύπαρξή μας.

Οι μαθητές της Ε’ Τάξης υποδέχθηκαν την Ελένη Πριοβόλου, η οποία, αφού τους αφηγήθηκε μια αληθινή συγκινητική ιστορία, τους έδωσε την ευκαιρία να προβληματιστούν και να μιλήσουν για το θαύμα των Χριστουγέννων και το πραγματικό νόημα των γιορτών.

Με τον συγγραφέα Γιώργο Παναγιωτάκη συνομίλησαν οι μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού. Το βιβλίο του «Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι» (εκδόσεις Πατάκη) ήταν μόνο η αφορμή για μια συζήτηση γύρω από την αξία της φιλίας και της πραγματικής αγάπης στη ζωή μας. Οι μαθητές μέσα από τη συγκινητική ιστορία του Ισιντόρ, μια ιστορία που υμνεί τα όνειρα, τη φιλία και τον αγώνα, ταξίδεψαν σε μια άλλη πραγματικότητα, εντελώς διαφορετική από την καθημερινή μας ζωή, σε μια πραγματικότητα όπου το θαύμα της αγάπης αγκαλιάζει και μεταμορφώνει ολόκληρη τη Γη.

Γυμνάσιο - Λύκειο

Με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Φίλιππος Μανδηλαράς παρουσίασε στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου το βιβλίο του, «Ο Άγιος Βασίλης είμαι εγώ, εσύ και όλοι αυτοί που έχουν καρδιά να αγαπάνε» (Πατάκης), επιχειρώντας μια αναδρομή στην ιστορία της μορφής του Αϊ - Βασίλη ανά τον κόσμο. Μέσα από μια χιουμοριστική περιπέτεια γεμάτη απρόοπτα και μυστικά, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με την οικεία και πολύ αγαπητή μορφή του Αϊ- Βασίλη και στη χαρά που σκορπίζει σε μικρούς και μεγάλους.

Μια συγκινητική αναδρομή στα περασμένα και στον παγωμένο χειμώνα του 1941 – 42 επιχείρησε η Ελένη Πριοβόλου με το βιβλίο της «Τσόκο Μπλοκ» (Καστανιώτης) στους μαθητές της Β’ Γυμνασίου. Μετά από τη συζήτηση με τους μαθητές η συγγραφέας επικεντρώθηκε στο αισιόδοξο μήνυμα του βιβλίου της, πως μέσα από την ποίηση και τη μουσική μπορούν οι άνθρωποι να ξαναβρούν την αγάπη και τη συμπόνοια, εκείνες τις πανανθρώπινες αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου συναντήθηκαν διαδικτυακά με τον Μάνο Κοντολέων και με αφορμή το βιβλίο του «Ιστορίες για τα δικά μου Χριστούγεννα», (Πατάκης) αναζήτησαν το βαθύτερο μήνυμα των γιορτών. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και με εξομολογητική διάθεση ο συγγραφέας ταξίδεψε τους μαθητές σε αλλοτινές εποχές, τόσο διαφορετικές από τη σημερινή, εποχές στις οποίες η μαγεία των Χριστουγέννων άφηνε ανεξίτηλα τα σημάδια της στη σκέψη και στην καρδιά όλων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν διαδικτυακά και οι φίλοι των Εκπαιδευτηρίων από τα Ομογενειακά Σχολεία της Ίμβρου και της Κωνσταντινούπολης. Πιο συγκεκριμένα, στις διαδικτυακές βιβλιοπαρουσιάσεις παραβρέθηκαν μαθητές από:

• το Ζωγράφειο Γυμνάσιο - Λύκειο

• τη Μεγάλη του Γένους Σχολή

• το Ζάππειο

• το Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου

• το Δημιουργικό Εργαστήρι Αγίας Τριάδας.

Όλα τα παιδιά από τα Ομογενειακά Σχολεία «ρούφηξαν» τις ιστορίες των συγγραφέων και τα διδάγματά τους, ονειρεύτηκαν και ταξίδεψαν μαζί μας, με την ευχή η νέα χρονιά να είναι ήρεμη και δημιουργική.

Μπορεί η σύγχρονη πανδημία να έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας, δεν μπορεί όμως να αλλάξει τη μαγεία των Χριστουγέννων και να κάμψει το δικαίωμα όλων – και κυρίως των παιδιών- στο όνειρο. Γιατί μόνο όταν ονειρεύεται κάποιος, μπορεί να βγει νικητής.