Συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022

Οι ψηφιακοί πολίτες μοιράζονται υπεύθυνα τη φωνή τους…

Την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου τρεις μαθητές - εκπρόσωποι της Δ΄ Δημοτικού, συμμετείχαν ενεργά στη διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Παρατηρητήριο Πρόληψης και Διαχείρισης Κρίσεων, το Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», το ΝΟΗΣΙΣ και οι «Φίλοι του Τεχνικού Μουσείου». Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι εργασίες που δημιούργησαν οι μαθητές την προηγούμενη σχολική χρονιά κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος Digital Citizenship.

Ο εκπαιδευτικός Γρηγόριος Βογιατζής και οι τρεις μαθητές της Δ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων παρουσίασαν με παραστατικό τρόπο τις εργασίες, που είχαν ως στόχο να ενημερώσουν τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου για τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά και να τους ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την ενδεδειγμένη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν οι υπεύθυνοι πολίτες, κάθε φορά που πλοηγούνται στο διαδίκτυο.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο του προγράμματος Digital Citizenship, αφού οι μαθητές αρχικά ενημερώθηκαν για τους κανόνες χρήσης των πιο σημαντικών ψηφιακών μέσων, στη συνέχεια παρουσίασαν στην τάξη τις διαδικτυακές τους εμπειρίες, ενώ, παράλληλα, κατέγραψαν τρόπους για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν και που απειλούν τους μη ενημερωμένους ψηφιακούς πολίτες. Στη συνέχεια, οι μαθητές ανέπτυξαν ψηφιακή δραστηριότητα. Δουλεύοντας με ψηφιακά εργαλεία, δημιούργησαν τις δικές τους αφίσες με κεντρικό άξονα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Δεν έμειναν όμως εκεί! Αποφάσισαν να εκτυπώσουν τις αφίσες τους και να τις χαρίσουν σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, με σκοπό να προωθήσουν την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Τις αφίσες αυτές παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις δράσεων επιλεγμένων σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» και μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω live streaming στη διεύθυνση https://www.webtv.kmaked.eu, ενώ θα παραμείνει αναρτημένη στον ιστότοπο της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας και του Δικτύου, για να είναι στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Αξίζει να αναφερθεί πως το πρόγραμμα Digital Citizenship αποτελεί τα τελευταία χρόνια σταθερό πρόγραμμα των Εκπαιδευτηρίων. Οι μαθητές όλων των τάξεων, από την Α΄ μέχρι και την ΣΤ΄ Δημοτικού, το υλοποιούν κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ηλικιακής τους ομάδας, με στόχο την εκπαίδευση υπεύθυνων και ψηφιακά ενημερωμένων πολιτών.