95η Διεθνής Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων - Νόβι Σαντ 2022

95η Διεθνής Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων - Νόβι Σαντ 2022

Οι μαθήτριες Κ. Καραγκίτση και Μ. - Λ. Σαμόζι - Καλλιγκάτση (Β΄Λυκείου) συμμετείχαν στην 95η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, που πραγματοποιήθηκε στο Νόβι Σαντ της Σερβίας από τις 5 έως τις 12 Μαρτίου, με τη συμμετοχή περίπου 300 ατόμων από 40 διαφορετικές χώρες. Οι μαθήτριες ήταν μέλη της ελληνικής αποστολής που συγκροτήθηκε μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής, η οποία διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα της συνεδρίασης ήταν «Bridging The Culture Gap» και οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με την ανεύρεση τρόπων που θα βοηθήσουν την προώθηση της ενότητας εντός και εκτός της ΕΕ.

Η ημερήσια διάταξη της συνόδου περιλάμβανε δύο ημέρες συγκρότησης ομάδας, τρεις ημέρες εργασιών των επιτροπών, μια πολιτιστική ημέρα και δύο ημέρες Γενικής Συνέλευσης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών των επιτροπών, οι σύνεδροι ασχολήθηκαν με την ανοιχτή πρωτοβουλία των Βαλκανίων, τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση εντός της Ένωσης, την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση, τη δημοσιονομική συνοχή, τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ψηφιακή εποχή, την υποστήριξη του λαϊκού αθλητισμού, την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, τα δελτία εμβολιασμού, τη διαπεριφερειακή συνδεσιμότητα καθώς και την προώθηση επιλογών μεταφοράς χωρίς άνθρακα.

Το ψηφίσματα στα οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες στάλθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το τελικό αποτέλεσμα της 95ης Διεθνούς Συνόδου, με στόχο να δώσει μια εικόνα για την οπτική των νέων για φλέγοντα παγκόσμια ζητήματα.