Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος «beAWARE» από τον Δρ. Τάσο Καρακώστα σε μαθητές των Εκπαιδευτηρίων

Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος «beAWARE» από τον Δρ. Τάσο Καρακώστα σε μαθητές των Εκπαιδευτηρίων

Μια ανάσα πριν από την προκριματική φάση του Διαγωνισμού Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST LEGO League (FLL), οι μαθητές μας εξακολουθούν να μοιράζονται τις καινοτόμες ιδέες τους με ειδικούς και επιστήμονες. Η ομάδα «LEGObots» επικοινώνησε αυτή τη φορά με τον Δρ. Τάσο Καρακώστα, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Ο Δρ. Τάσος Καρακώστας συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «beAWARE» για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής και της Ομάδας Διάσωσης, στη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση υπηρεσιών υποστήριξης, όταν συμβαίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με το «beAWARE», ειδικά προγραμματισμένα drones εκτελούν αυτοματοποιημένες πτήσεις για την ανίχνευση ανθρώπων ή ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο, συνδυάζοντας τα μετεωρολογικά δεδομένα με την ανάλυση οπτικών δεδομένων και στέλνοντας σήμα στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω κινητοποίηση.

Ο κ. Καρακώστας παρουσίασε με εξαιρετικά κατανοητό τρόπο το ερευνητικό πρόγραμμα στα παιδιά. Μέσα από βίντεο, εικόνες και αναλυτικές περιγραφές, μετέφερε σε αυτά την πορεία της έρευνας. Επιπλέον, απάντησε στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των παιδιών, κάνοντας ακόμη πιο σαφές το περιεχόμενο και τη διαδικασία του προγράμματος.

Γεμάτοι αυτοπεποίθηση πλέον οι LEGObots και σίγουροι ότι μπορούν να δουν την ιδέα τους να γίνεται πραγματικότητα, είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Ευχαριστούμε τον κ. Τάσο Καρακώστα για τη θερμή ανταπόκριση στην πρόσκληση των μαθητών και του ευχόμαστε ευημερία και κάθε επιτυχία στο επιστημονικό του έργο!