Τα καθαρά νερά είναι ευθύνη όλων μας!

Τα καθαρά νερά είναι ευθύνη όλων μας!

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και πιο συγκεκριμένα του άξονα ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Οικολογία - Παγκόσμια & Τοπική Φυσική Κληρονομιά, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού υλοποίησαν το Project: «Θερμαϊκός Κόλπος: Τα καθαρά νερά είναι ευθύνη όλων μας». Υποδέχτηκαν στην τάξη τους την εκπρόσωπο της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea.

Η υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Αναστασία Χαρίτου, μίλησε για τα υδάτινα απορρίμματα, τις επιπτώσεις τους στα οικοσυστήματα και τους τρόπους μείωσης των απορριμμάτων στην καθημερινότητα τόσο των μαθητών όσο και της σχολικής κοινότητας. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν ενεργά στο πρόγραμμα, διατύπωσαν με ενδιαφέρον τις ερωτήσεις τους και έδωσαν ραντεβού τον Μάιο να πάρουν μέρος σε εθελοντική δράση καθαρισμού των ακτών.

Αφού πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση σχετικά με τη μόλυνση που ο Θερμαϊκός Κόλπος έχει υποστεί, ανατέθηκε στα παιδιά ως εργασία για το σπίτι να αναρτήσουν υλικό σε ένα padlet, δηλαδή σχετικές με το θέμα ηχογραφήσεις, μαρτυρίες παππούδων και γιαγιάδων από τα παιδικά τους ακόμη χρόνια, φωτογραφίες και ζωγραφιές.

Το padlet Θερμαϊκός Κόλπος: Τα καθαρά νερά είναι ευθύνη όλων μας! (padlet.com) περιέχει άφθονο και εντυπωσιακό υλικό.

Ενώνοντας ήχο και εικόνα και με τη βοήθεια του προγράμματος δημιουργίας βίντεο Stop motion κάθε τμήμα ανέλαβε να φτιάξει τη δική του ιστορία για τους τρόπους μείωσης των απορριμμάτων στη θάλασσα. Τα πρωτάκια μας έφτιαξαν τις δημιουργίες τους και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Μπορείτε να δείτε τα βίντεο, πατώντας πάνω στο κάθε τμήμα:

Α1

Α2

Α3

Α4

Α5

Α6

Την ίδια χρονική περίοδο αναρτήθηκε μέσω της πλατφόρμας των καθηκόντων ένα ερωτηματολόγιο (forms) με τη μορφή υπερσυνδέσμου. Μέσα από τη συμπλήρωσή του σκοπός ήταν η διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με τις συνήθειες των κατοίκων της Θεσσαλονίκης που επιβαρύνουν το περιβάλλον και η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον βαθμό καλλιέργειας οικολογικής συνείδησης.

Ήταν μια όμορφη και διδακτική εμπειρία για τους μικρούς μας μαθητές!