Συναισθήματα… με λόγια και εικόνες!

Συναισθήματα… με λόγια και εικόνες!

Πώς νιώθεις σήμερα; Τι σε κάνει να χαμογελάς από χαρά; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Τι χρώμα θα «έβαφες» την αγάπη και τη φιλία;

Τα Προνήπια προσπάθησαν να ξετυλίξουν το γιγάντιο «κουβάρι των συναισθημάτων» στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «Συναισθήματα με λόγια και εικόνες». Μέσα από διαφορετικές διδακτικές προσεγγίσεις, μπήκαν στη διαδικασία να μάθουν να εκφράζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους, είτε είναι θετικά, όπως η χαρά, η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, είτε είναι αρνητικά, όπως ο θυμός, ο φόβος και η ζήλια.

Συζητήσαμε με τα παιδιά και ανταλλάξαμε απόψεις για τα συναισθήματα που τους ξυπνούν διάφορες καταστάσεις στην καθημερινότητά τους. Ξεφυλλίσαμε, διαβάσαμε και εξηγήσαμε βιβλία για τα συναισθήματα, παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε σχετικές εικόνες. Κάναμε δραματοποιήσεις και εκδηλώσαμε τα συναισθήματά μας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Ακούσαμε μουσική και εκφραστήκαμε μέσα από αυτή. Δημιουργήσαμε εικαστικά έργα και συμμετείχαμε σε διαδικτυακά και παιχνίδια που αποσκοπούσαν στο δέσιμο της ομάδας της τάξης μας. Επίσης, οι μικροί μας μαθητές υποδέχτηκαν την ψυχολόγο του σχολείου μας, την κυρία Όλγα Ζηκοπούλου, η οποία,με τη βοήθεια του Μάκη του Χελωνάκη και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν, να αποδεχτούν και να διαχειριστούν καταστάσεις στις οποίες κυριεύονται πολύ εύκολα από το συναίσθημα του θυμού.

Για άλλη μια φορά τα παιδιά έμαθαν, συζητώντας, διασκεδάζοντας, δημιουργώντας και εκφράζοντας συναισθήματα!