Λαμπρή τελετή αποφοίτησης 2022

Λαμπρή τελετή αποφοίτησης των μαθητών της Γ΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη

Αποχαιρετισμός στις δυσκολίες αλλά και στις συγκινήσεις και στη μαγεία της σχολικής ζωής σήμανε για τους φετινούς αποφοίτους της Γ΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη με μια λαμπρή τελετή αποφοίτησης, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου - Λυκείου, την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022.

Ήταν μια γιορτή γεμάτη αναμνήσεις, ευχές, μουσική, στιγμιότυπα από τη μαθητική ζωή και συγκινητικές ομιλίες.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σταύρος Α. Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών, Αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καλαφάτης, απευθυνόμενος στην αρχή της ομιλίας του προς τους νέους αποφοίτους, αφού επεσήμανε ότι «φιλοδοξία και πεποίθηση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι να σηκώσουμε την Εκπαίδευση πιο ψηλά», τόνισε: «Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, του Industry 4.0 και της ψηφιακής επικοινωνίας, έχουμε μπροστά μας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Η εξειδικευμένη γνώση αποκτά υπεραξία. Κυνηγήστε την. Να είστε προετοιμασμένοι, βασισμένοι στις γνώσεις, τις αρχές και τις αξίες που διδαχθήκατε. Να είστε οπλισμένοι όχι με φόβο αλλά με δύναμη και θάρρος. Να σκέφτεστε και να δράτε ως πολίτες του κόσμου, για να κερδίσετε το αύριο που είναι ήδη παρόν. Και όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης: «Έχετε τα πινέλα, έχετε και τα χρώματα. Ζωγραφίστε τον παράδεισο και μπείτε μέσα σ΄ αυτόν». Εμείς οι μεγαλύτεροι είμαστε δίπλα σας, αρωγοί, όπου χρειαστεί, στα βήματά σας».

Στη συνέχεια ο κ. Καλαφάτης, απευθυνόμενος πάντα στους αποφοίτους, τους έδωσε τις δικές του συμβουλές για τη νέα πραγματική ζωή που αρχίζει: «Ως σήμερα, στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, μάθατε να συμμετέχετε ενεργά και με ελεύθερο πνεύμα στη μαθησιακή διαδικασία. Διδαχτήκατε, πάνω από όλα, την ευθύνη και τον σεβασμό προς τους άλλους. Αναζητήσατε, σε ένα ιδανικό περιβάλλον, την αριστεία και την καινοτομία στην εκπαίδευση. Εισπράξατε την αγάπη και το ενδιαφέρον των καθηγητών σας. Στα χρόνια του σχολείου αναπτύσσονται οι πρώτες δοκιμασίες, η ευγενής άμιλλα, οικοδομείται η ανθρώπινη προσωπικότητα, δοκιμάζονται έννοιες, όπως η συλλογικότητα και η συνέργεια. Έννοιες που οι απόφοιτοι θα συναντήσετε και στη μετέπειτα πορεία σας στη ζωή και στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Προετοιμαστήκατε κατάλληλα, ώστε να γίνετε δυναμικοί και αφοσιωμένοι πολίτες, πρωταγωνιστές του σήμερα και του αύριο - όποιον δρόμο κι αν επιλέξετε. Γιατί οι ευκαιρίες τώρα ανοίγονται μπροστά σας. Κι έχετε πάρει τα κατάλληλα εφόδια. Να γνωρίζετε ότι ο κόσμος από εδώ και στο εξής θα διαμορφώνεται από εσάς! Είμαι βέβαιος ότι θα τον παραδώσετε καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκατε!»

Δείτε την ομιλία του κ. Καλαφάτη εδώ.

Τον αποχαιρετιστήριο λόγο προς τους αποφοίτους εκφώνησε η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, Αικατερίνη Μαντουλίδου, η οποία, αφού ευχαρίστησε τους γονείς των αποφοίτων για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια, απευθυνόμενη προς τους αποφοίτους, τους προέτρεψε να ακολουθήσουν στη ζωή τους το παράδειγμα ζωής του ιδρυτή των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, του μεγάλου δασκάλου και οραματιστή Ευάγγελου Μαντουλίδη. «Ο Ευάγγελος Μαντουλίδης υπήρξε μαχητής της ζωής από τη μέρα που γεννήθηκε, σε χρόνια δυσκολότερα από τα σημερινά. Για εσάς, τους εκλεκτούς, υπερήφανους αποφοίτους των Εκπαιδευτηρίων του Ευάγγελου Μαντουλίδη, το παράδειγμα της ζωής του ας αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα που, καθώς θα ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια της ζωής, θα σας βοηθάει να ξεπερνάτε τις δυσκολίες. Να διεκδικείτε με αρχές, αξίες και ιδανικά ένα καλύτερο αύριο για σας και για τη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Γενική Διευθύντρια, Διευθύντρια Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων, Δρ. Άσπα Χασιώτη, που είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, απευθυνόμενη προς τους αποφοίτους, τόνισε χαρακτηριστικά: «Τώρα ξέρετε τι χρειάζεται, για να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει και όλοι ελπίζουμε, γονείς και δάσκαλοι, ότι έχουμε παράσχει τα σωστά εφόδια που θα τους κάνουν πραγματικότητα, που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε κρίσιμες συνθήκες και να απαντήσετε στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας… Τώρα θα τραβήξετε μπροστά, με βήματα σίγουρα και ασφαλή, θα ακολουθήσετε το δικό σας όνειρο και θα φτιάξετε τον δικό σας μοναδικό κόσμο. Η ζωή είναι αδιανόητα μεγάλη και εξαιρετικά απρόβλεπτη. Η τράπουλα θα μοιραστεί πολλές - πολλές φορές, οι έσχατοι θα γίνουν πρώτοι και θα ξαναγίνουν έσχατοι. Ασφαλή σχέδια, σίγουρες επενδύσεις δεν υπάρχουν - το απέδειξε άλλωστε περίτρανα και η πανδημία, η οποία μας πήρε και μας σήκωσε, εδώ και 2 ½ χρόνια. Η μόνη, συνεπώς, πυξίδα που έχει νόημα να συμβουλεύεστε, βρίσκεται μέσα σας. Όσοι την ακολούθησαν, ακόμα και αν έχασαν, δεν χάθηκαν. Όσοι την αγνόησαν, καταδίκασαν τους εαυτούς τους σε “επιτυχημένες” ίσως πλην “σκυφτές” ζωές. Την ομιλία της έκλεισε με τα λόγια του μεγάλου οραματιστή και σπουδαίου αγωνιστή, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Αν δεν μπορείς να πετάξεις, τότε τρέξε, αν δεν μπορείς να τρέξεις, τότε περπάτα, αν δεν μπορείς να περπατήσεις, τότε μπουσούλησε, αλλά ό,τι κι αν κάνεις πρέπει να συνεχίσεις να προχωράς».

Το βραβείο «Ευάγγελος Μαντουλίδης» απονεμήθηκε στην απόφοιτο Πετρούλα Τζάρτζη, στη μαθήτρια που ξεχώρισε για το ήθος και τις επιδόσεις της σε διεθνές και πανελλήνιο επίπεδο, η οποία εκφώνησε και τον αποχαιρετιστήριο λόγο εκ μέρους των φετινών αποφοίτων.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι απόφοιτοι ’22, Ελένη - Χρυσοβαλάντου Αθανασιάδου, Αστέριος Αργυρόπουλος, Νέιθαν - Κυριάκος Μοσέρ και Ελένη Τριαρίδου.

Τους αποφοίτους καλωσόρισε στον Σύλλογο Αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων, η κ. Ιωάννα - Ίρις Παπαδοπούλου, Δρ. Μαθηματικών, απόφοιτη ’02, Α΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Συλλόγου Αποφοίτων. Μάλιστα, ο Σύλλογος Αποφοίτων τίμησε τους αποφοίτους που διακρίθηκαν, πετυχαίνοντας πρώτες θέσεις στα ελληνικά ΑΕΙ την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Στην τελετή αποφοίτησης παραβρέθηκε ο απόφοιτος της τάξης του ’18 Ραφαήλ Τσιάμης, (Harvard University) Υποψήφιος Master’s Degree Μαθηματικών, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας (ΕΥΡ), ο οποίος μοιράστηκε με τους αποφοίτους την εμπειρία του από τη φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Στην εκδήλωση δόθηκαν βραβεία διακρίσεων σε αποφοίτους που έγιναν δεκτοί σε κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης, απέσπασαν διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς στα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία και σημείωσαν υψηλές επιδόσεις στην πληροφορική, στα Forensics, σε συνέδρια του εξωτερικού, στην ελληνική γλώσσα, στη μουσική, στο θέατρο, στον χορό, στη ζωγραφική και, φυσικά, στον αθλητισμό.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε τιμητική βράβευση εκλεκτών μελών του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, με αφορμή την αφυπηρέτησή τους. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι: Φλωρεντία Μπαθρέλλου, Ελευθερία Χωρινού, Καλλιόπη Καπαώνη, Θεογένης Ιωαννίδης. Εμφανώς συγκινημένη η Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, Αικατερίνη Μαντουλίδου ανέφερε: «Σήμερα αποχαιρετούμε τέσσερις άξιους και πολύτιμους συνεργάτες, που ο καθένας άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στη ζωή μας και στην πορεία των Εκπαιδευτηρίων. Αλλά και τα Εκπαιδευτήρια ήταν για αυτούς το δεύτερο σπίτι τους, η μεγάλη τους οικογένεια. Σας ευχαριστώ όλους θερμά για την εξαιρετική συνεργασία, τις όμορφες αλλά και τις δύσκολες στιγμές που μοιραστήκαμε και σας ευχόμαστε να απολαύσετε τα χρόνια που έρχονται και να περάσετε όμορφα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα».