Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα καινοτόμων - Stream δράσεων, Art & Science Days 2022

Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα καινοτόμων - Stream δράσεων, Art & Science Days 2022

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη για την καλύτερη προσαρμογή, την άμεση εξοικείωση, τη δημιουργική απασχόληση και την προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά υποδέχτηκαν τους μαθητές στα Art & Science Days προγράμματα 2022.

Κύριος στόχος των προγραμμάτων είναι να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στον κόσμο των STREAM (Science, Technology, Reading, Engineering, Art and Mathematics). Τα καινοτόμα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων και άλλων σχολείων της πόλης και της ευρύτερης περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δημόσιων και ιδιωτικών και παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ.

Τα Art & Science Days περιλαμβάνουν:

  • Μαθηματική Σκέψη και Λογική, 1 - 2 και 5 - 7 Σεπτεμβρίου 2022 (για μαθητές Β΄ Γυμνασίου έως Γ΄ Λυκείου)

Από την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, 54 μαθητές από Β΄ Γυμνασίου έως και Γ΄ Λυκείου, τόσο των Εκπαιδευτηρίων όσο και άλλων σχολείων, παρακολούθησαν το πρόγραμμα της Μαθηματικής Σκέψης και Λογικής. Το πρόγραμμα διοργανώνεται στα Εκπαιδευτήρια εδώ και 16 χρόνια, με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπαιδευτικών, εκπροσώπων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και ολυμπιονικών. Ήταν μία ιδέα του ιδρυτή των Εκπαιδευτηρίων Ευάγγελου Μαντουλίδη και στοχεύει στη δωρεάν προετοιμασία των μαθητών για τις απαιτητικές εξετάσεις της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, τις Βαλκανιάδες και τις Ολυμπιάδες Μαθηματικών.

«Ενδιαφέρον πρόγραμμα, που δίνει την ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας στα μαθηματικά», Γεωργία Κ.

«Ήρθαμε σε επαφή με ειδήμονες μαθηματικούς, που μας μεταλαμπάδευσαν χρήσιμες γνώσεις για τη μελλοντική μας πορεία», Θωμάς Π.

«Αυτό το πρόγραμμα μάς ενίσχυσε την αγάπη μας για τα μαθηματικά», Τίμος Κ.

  • Εισαγωγή στη Μαθηματική Σκέψη και Λογική, 7 - 8 Σεπτεμβρίου 2022 (για μαθητές Α΄ Γυμνασίου)

Την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, 18 μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, τόσο των Εκπαιδευτηρίων όσο και άλλων σχολείων, παρακολούθησαν το πρόγραμμα Εισαγωγή στη Μαθηματική Σκέψη και Λογική. Σκοπός του προγράμματος είναι να προσελκύσει την προσοχή των μαθητών που έχουν έφεση στα Μαθηματικά, μέσω προσεκτικά σχεδιασμένων ασκήσεων, οδηγώντας τους προς την ουσιαστική κατανόηση των μαθηματικών εννοιών. Στόχος του είναι η εξοικείωσή τους με μαθηματικές έννοιες που ξεπερνούν τα σχολικά εγχειρίδια. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και απαραίτητο σε μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας.

  • Μαθηματικά Παιχνίδια, 5 - 6 Σεπτεμβρίου 2022 (για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού)

Τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, 39 μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, τόσο των Εκπαιδευτηρίων όσο και άλλων σχολείων, παρακολούθησαν το πρόγραμμα Μαθηματικά Παιχνίδια. Σκοπός του προγράμματος είναι η καθοδήγηση και η παρακίνηση των παιδιών, ώστε να προσεγγίσουν τις βασικές έννοιες των Μαθηματικών, συνδυάζοντας τη γνώση με την ψυχαγωγία. Οι μαθητές ασχολούνται με την επίλυση μαθηματικών γρίφων και σπαζοκεφαλιών, με παιγνιώδεις και πρωτότυπες βιωματικές, μαθηματικές δραστηριότητες, που τους βοηθούν να αγαπήσουν τα Μαθηματικά.

  • Lets Talk Day, 6 Σεπτεμβρίου 2022 (για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού)

Οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού συγκεντρώθηκαν, για να εξοικειωθούν με τη φιλοσοφία του Debate και του Group Discussion μέσω παιχνιδιών και ενός ευχάριστου debate. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και επικοινώνησαν στα αγγλικά, εκφράζοντας τις σκέψεις και τις απόψεις τους.

  • Debate Day, 5 - 6 Σεπτεμβρίου 2022 (για μαθητές Α΄ Γυμνασίου έως Γ΄ Λυκείου)

Μαθητές του μεταμεσημβρινού τμήματος Debate - Forensics των Εκπαιδευτηρίων και μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια παρακολούθησαν το φθινοπωρινό Debate Camp της Πανελλήνιας Ένωσης Forensics στην αγγλική γλώσσα, που φέτος φιλοξένησαν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη. Το Debate Camp πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προετοιμασίας των μαθητών ενόψει του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Forensics, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο 2023, στο Κολλέγιο Αθηνών - ΗΑΕF, στην Αθήνα.

  • Αγώνες Λόγου, 5 Σεπτεμβρίου 2022 (για μαθητές Α΄ Γυμνασίου έως Γ΄ Λυκείου)

Μαθητές από διάφορα σχολεία της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ρητορικά γνωρίσματα μέσα από μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση, που φέτος έγινε διά ζώσης. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους διττούς λόγους, τον αυθόρμητο και προτρεπτικό λόγο, την εκφραστική ανάγνωση καθώς και να εξοικειωθούν με τους βασικούς κανόνες μιας εικονικής δίκης. Πρόκειται για αγωνίσματα που οξύνουν την κριτική σκέψη, βελτιώνουν την επιχειρηματολογία και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των μαθητών.

  • Mandoulides Robo- coders Days, 8 - 9 Σεπτεμβρίου 2022 (για μαθητές Δ΄ Δημοτικού έως Γ΄ Γυμνασίου)

Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Art & Science Days», τα Εκπαιδευτήρια διοργάνωσαν και φέτος την επιτυχημένη δράση Robo - Coders, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή, 8 και 9 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου - Λυκείου και απευθυνόταν σε μαθητές της Δ΄ Δημοτικού - Γ΄ Γυμνασίου όλων των σχολείων της πόλης.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν βιωματικά τη σχεδίαση, τον προγραμματισμό και τις λειτουργίες ενός ρομπότ συνδυάζοντας διαθεματικά το σχέδιο, τη μουσική, τον προγραμματισμό και τη ρομποτική.

Οι μαθητές γνώρισαν σύνθετες έννοιες της εκπαιδευτικής ρομποτικής, αναπτύσσοντας την υπολογιστική τους σκέψη, την ικανότητα λήψης αποφάσεων, τη συνεργασία και την ανάληψη ευθύνης. Χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό εξοπλισμό, κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν ρομπότ που θα ανταποκρίνονται, όπως ορίζουν τα σενάρια των αποστολών που τους ανατίθενται, επιλύοντας δομημένα και ημιδομημένα προβλήματα. Με αυτές τις γνώσεις οι μαθητές είναι έτοιμοι να λειτουργούν αυτόνομα στην κατασκευή και παραμετροποίηση των ρομπότ. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλα τα παιδιά της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Art & Science Days προγράμματα 2022 μπορείτε να δείτε εδώ.