Η φοιτητική ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki» στα εργαστήρια των Εκπαιδευτηρίων

Η φοιτητική ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki» στα εργαστήρια των Εκπαιδευτηρίων

Στις 10 Οκτωβρίου επισκέφθηκε το Γυμνάσιο - Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων, εκπροσωπώντας την ομάδα «iGEM Thessaloniki», ο κ. Η. Πηλιανίδης, φοιτητής της Ιατρικής του ΑΠΘ και απόφοιτος του σχολείου.

Ο κ. Πηλιανίδης παρουσίασε σε μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού, στον χώρο του Εργαστηρίου Βιολογίας - Χημείας, το project της «iGEM Thessaloniki» και τη Συνθετική Βιολογία. Συζήτησε με τα παιδιά για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε εκ νέου μικροοργανισμούς προς όφελος της ιατρικής, της γεωργίας ή της μεταποίησης. Απάντησε στις ερωτήσεις τους, οι οποίες παραδέχθηκε ότι ήταν πιο λεπτομερείς και ενδιαφέρουσες από ό,τι θα περίμενε από μαθητές της ηλικίας τους.

Το εργαστήριο περιελάμβανε επίσης παρατήρηση ιστολογικών δειγμάτων στο μικροσκόπιο και μάθημα για το πώς λειτουργούν αυτά, μαζί με επίδειξη βακτηριακής καλλιέργειας σε τρυβλία Petri και εξήγηση για το πώς μπορεί αυτή να πραγματοποιηθεί.

Η ομάδα «iGEM Thessaloniki» αποτελεί μια ερευνητική, διεπιστημονική ομάδα προπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ, η οποία πρόκειται να συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM (International Genetically Engineered Machine), που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι κατά την περίοδο 26 - 28 Οκτωβρίου 2022, εκπροσωπώντας το ΑΠΘ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Το φετινό project της ομάδας, με τίτλο «Theriac», αφορά στη δημιουργία ενός μοριακού εργαλείου που εξειδικεύεται στην ανίχνευση καρκινικών κυττάρων, παρέχει σήμα ανίχνευσης και απελευθερώνει θεραπευτικά μόρια, προσφέροντας έτσι: στοχευμένη θεραπεία, αυξημένη ακρίβεια στη στόχευση και λιγότερες παρενέργειες. Επιπλέον, θετικά του εργαλείου είναι η ευελιξία του για εφαρμογή σε διάφορους τύπους καρκίνου αλλά και η οικονομικότερη εφαρμογή της μεθόδου σε σύγκριση με υπάρχουσες.

Το project της iGEM υπόκειται στον τομέα των Theranostics, που ολοένα και περισσότερο βρίσκει εφαρμογή στην εξατομικευμένη ιατρική και στην ιατρική ακριβείας. Επί του παρόντος, τα theranostics αποτελούν ένα νέο, πολλά υποσχόμενο και με αρκετές δυνατότητες εργαλείο της ιατρικής.