«Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!»

«Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!»

Τις μέρες αυτές του Οκτωβρίου νιώθουμε διαφορετικά προσμένοντας να γιορτάσουμε όλοι οι Έλληνες την Εθνική μας Εορτή για την 28η Οκτωβρίου.

Ο τίτλος ενός παραμυθιού, ένα ερώτημα, «Γιατί οι μεγάλοι να κάνουμε πόλεμο;» που διαβάστηκε στις σχολικές αίθουσες, σε συνδυασμό με την Εθνική μας Εορτή που γιορτάζεται σε κάθε ελληνική γωνιά της γης, στάθηκε η αφορμή να ετοιμάσουμε όμορφες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Στο προαύλιο του σχολείου μας κάναμε παρέλαση στο άκουσμα των εμβατηρίων, καλέσαμε στις τάξεις μας τους μικρούς μαθητές του σχολείου μας και υψώνοντας τις ελληνικές μας σημαίες,  τις οποίες χρωματίσαμε, απαγγείλαμε με περηφάνια τα ποιήματά μας! Τραγουδήσαμε τραγούδια και χορέψαμε όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, σε έναν μεγάλο κύκλο ενώνοντας τα χέρια και τις φωνές μας.

Επίσης, φορέσαμε λευκά περιστέρια στους καρπούς των χεριών μας, φτιάξαμε όμορφες κατασκευές και μέσα από την προβολή πλούσιου εποπτικού υλικού γνωρίσαμε την ιστορία μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου γνώρισαν τη ζωή και το έργο του πολιούχου της πόλης μας, του Αγίου Δημητρίου. Παράλληλα, τα Νήπια επισκέφθηκαν την ιστορική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης και θαύμασαν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες της. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά της εκκλησίας και νιώθοντας δέος, οι μικροί μας μαθητές ταξίδεψαν σε μια άλλη εποχή βλέποντας από κοντά τις φυλακές που φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης.

Επιστρέφοντας στις σχολικές αίθουσες, μία ευχή ήχησε από όλους: «Χρόνια πολλά Ελλάδα», «Ζήτω η 28η Οκτωβρίου του 1940»!