Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των ανεξάρτητων σχολείων της Ευρώπης

ECNAIS School Visit

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των ανεξάρτητων σχολείων της Ευρώπης.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο ECNAIS - ΣΙΣ

Την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο ξενοδοχείο The Met Hotel το μεγάλο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εθνικών Ομοσπονδιών Ανεξάρτητων Σχολείων (ECNAIS-European Council of National Associations of independent Schools), το οποίο φέτος είχε ως θέμα: «ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ».

Το ECNAIS (www.ecnais.org) είναι ο φορέας που εκπροσωπεί τα ανεξάρτητα μη κρατικά σχολεία όλης της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων της Ελλάδας, στον οποίο φέτος εμπιστεύτηκε το ECNAIS τη διοργάνωση του φετινού συνεδρίου. Στο ECNAIS συμμετέχουν 22 εθνικές ομοσπονδίες ανεξάρτητων σχολείων από τις ακόλουθες χώρες: Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Λευκορωσία και Τουρκία.

Επί τρεις ολόκληρες μέρες στελέχη ανεξάρτητων σχολείων από την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσοντας έναν γόνιμο διάλογο γύρω από ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό, αφού οι κοινωνικές - οικονομικές - πολιτιστικές αλλαγές θέτουν τις βάσεις για μια νέα τάξη πραγμάτων, καθώς η πανδημία του COVID-19 διατάραξε, ως γνωστόν, αρκετές από τις κοινωνικές σταθερές, αλλάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα όλων μας αλλά και των σχολείων.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου, την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης του ECNAIS και διενεργήθηκαν αρχαιρεσίες, ενώ τη δεύτερη μέρα, Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, ακολούθησαν οι εισηγήσεις και οι παρουσιάσεις πέντε σχολείων της πόλης: του Κολλεγίου Ανατόλια, του Αριστοτέλειου Κολλεγίου, των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, του Ελληνικού Κολλεγίου και των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα για σχετικό μαθητικό debate που το ECNAIS θα διοργανώσει τον Απρίλιο του 2023 στην Πορτογαλία.

Την τρίτη μέρα, Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα σχολεία και να γνωρίσουν από κοντά το περιβάλλον τους. Δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και δημιουργήθηκαν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με προτάσεις για συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε διοργανώσεις όλων των ευρωπαϊκών σχολείων.
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, διαδικτυακά, και ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Άγγελος Χαριστέας, εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης και των τοπικών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

 


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΙΣ