«Code Week» στο Νηπιαγωγείο

«Code Week» στο Νηπιαγωγείο

«Code Week» στο Νηπιαγωγείο

Το φθινόπωρο είναι η εποχή, όπου η κωδικοποίηση έχει τη γιορτή της! Για μια ακόμη χρονιά, τα Νήπια των Εκπαιδευτηρίων συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού. Με δραστηριότητες που προωθούνε τον ψηφιακό γραμματισμό, οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες μάθανε να συγγράφουν τους δικούς τους κώδικες, διεύρυναν τις γνώσεις τους για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας. Επίσης, ανέπτυξαν δεξιότητες και ικανότητες που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους σε βάθος χρόνου.

Αρχικά, αφού χρησιμοποίησαν τη ρομποτική μελισσούλα BeeBot και έβαλαν τον εαυτό τους σε ρόλο ρομπότ, συμμετείχαν σε δραστηριότητες χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, είχαν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν παιχνίδια διαδρομών, όπου το ένα νήπιο καθοδηγούσε το άλλο. Μέσα από μια διαδρομή εμποδίων κατάφεραν να γνωρίσουν βασικές έννοιες του χώρου.

Στην πορεία και με αφορμή τη θεματική ενότητα «Διατροφή», οι μικροί μαθητές και μαθήτριες χρησιμοποίησαν και πάλι τη ρομποτική μελισσούλα. Πάνω σε ειδικά τετραγωνισμένο περιβάλλον και με τη βοήθεια του ζαριού της υγιεινής διατροφής, το ρομποτάκι τους ακολούθησε τη σωστή πορεία, απέφυγε τις παγίδες των ανθυγιεινών τροφών και γέμισε το καλάθι του μόνο με υγιεινές τροφές.

Στη συνέχεια, τα Νήπια ασχολήθηκαν με δραστηριότητες pixelart, όπου χρωμάτισαν τα κουτάκια - τετράγωνα (pixel) ανάλογα με το χρώμα και τη θέση που δίνονταν από τον κώδικα. Με αυτήν τη διασκεδαστική μέθοδο, ανέπτυξαν την παρατηρητικότητά τους και έμαθαν την τέχνη της αποκρυπτογράφησης.

Τέλος, ανέβασαν τις δραστηριότητες τους στον ευρωπαϊκό χάρτη κωδικοποίησης και έλαβαν όλοι το βραβείο τους.

Συλλογή φωτογραφιών