Επίκαιρος Λόγος: «Δωρεά Οργάνων» από τον Δρ. Γεώργιο Τσουλφά 

Επίκαιρος Λόγος: «Δωρεά Οργάνων» από τον Δρ. Γεώργιο Τσουλφά

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Επίκαιρος Λόγος» επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήρια την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου ο Δρ. Γεώργιος Τσουλφάς, Καθηγητής Χειρουργικής στο ΑΠΘ και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Ο κ. Τσουλφάς ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ και Β΄ Λυκείου και συζήτησε μαζί τους για το θέμα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων.

Τα Εκπαιδευτήρια είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που με την καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ενημερώνει μαθητές και γονείς, κυρίως όμως διδάσκει στους μαθητές του από νωρίς την αξία της ζωής και της προσφοράς. Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της Μεταμόσχευσης.

Τα Εκπαιδευτήρια στηρίζουν την τεράστια προσπάθεια του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με μια σειρά δράσεων, διαλέξεων, webinars και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στόχο έχουν τη σωστή πληροφόρηση, την καταπολέμηση της άγνοιας και την καλλιέργεια της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

«Η δωρεά οργάνων είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα: Ότι η ζωή συνεχίζεται», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στην καμπάνια του, τονίζοντας ότι «η ενημέρωση, η αγάπη, η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι οι λέξεις «κλειδιά» για να νικηθούν οι προκαταλήψεις και τα ταμπού, που πηγάζουν από την άγνοια.

Για να έχουμε όλοι μας το δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία της δωρεάς οργάνων. Δεν είναι μόνο πράξη αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπό μας, είναι κυρίως στάση ζωής που, αν την υιοθετήσουμε όλοι, τότε το όφελος θα επιστρέψει σε εμάς, στους συγγενείς μας και στα οικεία μας πρόσωπα.