Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στα Εκπαιδευτήρια

Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, πιστά στο ραντεβού τους με την ελληνική παράδοση, διοργάνωσαν το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στις 15 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων.

Σε μια όμορφη και συγκινητική βραδιά οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’, Δ’ και Ε’ Δημοτικού παρουσίασαν σε γονείς, συγγενείς και φίλους χορούς από τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θράκη και κατάφεραν να αποσπάσουν το πιο θερμό χειροκρότημα. Πιο συγκεκριμένα, η Γ΄ Δημοτικού χόρεψε τους χορούς της Ηπείρου «Συρτό στα τρία», «Νερατζιά», «Πωγωνίσιο» και «Φυσούνι». Η Δ΄ Δημοτικού παρουσίασε χορούς από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, όπως τον «Κοφτό», τα «Τσουράπια», τα «Παλαμάκια» και τον «Συρτό Μακεδονίας». Τέλος, η Ε΄ Δημοτικού χόρεψε στους ρυθμούς της Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης με τους χορούς «Καστρινός», «Σφαρλής», «Ζωναράδικος» και «Ποδαράκι».

Στη συνέχεια οι μαθητές των ομίλων παραδοσιακών χορών πήραν τη σκυτάλη και, χορεύοντας ποντιακούς χορούς, ξεσήκωσαν το κοινό. Τη γιορτή έκλεισαν η χορευτική ομάδα των Αποφοίτων, Γονέων και Φίλων των Εκπαιδευτηρίων και ο όμιλος παραδοσιακών χορών του Λυκείου με χορούς της Μικράς Ασίας. Η ομάδα του Λυκείου χόρεψε τον «Συρτόμπαλο», το «Σε καινούρια βάρκα μπήκα», τον «Γρήγορο Χασάπικο» και τον «Καρσιλαμά». Η ομάδα των Αποφοίτων, Γονέων και Φίλων παρουσίασαν τους χορούς «Γεωργίτσα», «Κανελόριζα», «Πολίτικο Χασάπικο» και «Κόνιαλη».

Όλες οι ομάδες με τη ζωντάνια και τον δυναμισμό τους, ως άξιοι συνεχιστές των γενεών που πέρασαν από τα Εκπαιδευτήρια, απέδειξαν τη συνέχεια στην εκμάθηση των παραδοσιακών χορών και τη σύνδεσή τους με τις ευρύτερες δράσεις των Εκπαιδευτηρίων.

Ο ρυθμός, η ζωντάνια και η συγκίνηση κορυφώθηκαν  και το  ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά.

Συλλογή φωτογραφιών