Ψωνίζω συνετά - δεν σκορπάω τα λεφτά! «Η Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος»

Ψωνίζω συνετά, δεν σκορπάω τα λεφτά! «Η Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος»

Οι μικροί μας μαθητές και οι μικρές μας μαθήτριες, με αφορμή το παραμύθι «Η Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος», κατανόησαν τη χρησιμότητα των χρημάτων, τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες που καλύπτονται με αυτά και σκέφτηκαν σωστούς τρόπους διαχείρισης και εξοικονόμησής τους.

Γνώρισαν την έννοια της αποταμίευσης, τη διαχώρισαν από εκείνη της φιλαργυρίας και έφτιαξαν τους δικούς τους κουμπαράδες θέτοντας έναν στόχο: «τι θα κάνω με τα χρήματα που θα μαζέψω».

Έμαθαν, όμως, ότι δεν αγοράζονται τα πάντα με τα χρήματα και συνειδητοποίησαν ότι τα χρήματα δεν είναι το σπουδαιότερο αγαθό στη ζωή των ανθρώπων.

Μέσα από καρτέλες αναφοράς και σχετικό εποπτικό υλικό, έμαθαν σχετικές παροιμίες και αινίγματα, γνώρισαν την ιστορία των νομισμάτων, το σημερινό νόμισμα της Ελλάδος, το «ευρώ», τις μορφές του και τις υποδιαιρέσεις του.

Κατανόησαν την αγοραστική αξία του ευρώ και όλα όσα έμαθαν τα εφάρμοσαν στο «μαγαζάκι» που φτιάξαμε στις τάξεις παίζοντας τον ρόλο του «ταμία» και του «πελάτη» που πραγματοποιεί αγορές.

Μέσα από αυτά τα παιχνίδια ρόλων μπόρεσαν να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες της δεκάδας και της μονάδας, της πρόσθεσης και της αφαίρεσης, εντάσσοντας έτσι αβίαστα τα μαθηματικά στο καθημερινό τους παιχνίδι.

«Η Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος» -Ψωνίζω συνετά, δεν σκορπάω τα λεφτά!