1ο Βραβείο: «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες»

1ο Βραβείο: «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες»

Το 1ο βραβείο απέσπασαν οι μαθητές Α. Κωστούλη (Β΄ Λυκείου), Ν. Αστεριάδου, Α. Παπαδόπουλος και Π. Χατζηκαλλίας (Γ΄ Λυκείου) στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» στην κατηγορία Ταινίες Μυθοπλασίας σε συνεργασία με το  Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου και το Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού.

Ο διαγωνισμός υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.

Στόχοι του διαγωνισμού αυτού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα και την Ομογένεια) τον Κυπριακό Ελληνισμό, να κατανοήσουν το εθνικό μας πρόβλημα (το Κυπριακό), να προβληματίζονται και να νοιάζονται για αυτό και να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτό, να διεκδικούν την επανένωση της Κύπρου, να κατανοούν και διεκδικούν τα δημοκρατικά ιδεώδη καλλιεργώντας πνεύμα αγάπης, αποδοχής, ομόνοιας και να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες χιλιάδες Ελληνόπουλα ζουν σε χώρες του εξωτερικού προσπαθώντας να διατηρήσουν τη γλώσσα και την εθνική τους ταυτότητα.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 259 σχολικές μονάδες και περίπου 13.000 μαθητές και μαθήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και από την Ομογένεια. Υποβλήθηκαν συνολικά 1359 μαθητικές δημιουργίες με διηγήματα, εικαστικά έργα (ζωγραφιές, αφίσες, σκίτσα, τρισδιάστατες κατασκευές), εφημερίδες, παραμύθια, ταινίες (σποτ, μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης) και πρότζεκτ.