Επίσκεψη αποφοίτου στη Γ΄ Γυμνασίου

Η απόφοιτος Άλκηστις Γιωγιού επισκέφθηκε τα Εκπαιδευτήρια την Παρασκευή 28 Απριλίου και συνομίλησε με μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου για τη σχέση τους με την πολιτική, τα κοινωνικά προβλήματα, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και όσα «φαίνεται» να μας χωρίζουν - ενώ στ’ αλήθεια μας ενώνουν.

Αφορμή στάθηκε το ευρωπαϊκό project «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» ή αλλιώς «European Living Library», το οποίο δημιουργήθηκε από την οργάνωση της κα. Γιωγιού «MoveIt», σε συνεργασία με το δίκτυο CONNECT International και με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Europe for Citizens» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της «Ζωντανής Βιβλιοθήκης» είναι η θραύση των στερεοτύπων και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων. Έτσι, άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων, ηλικιακών, θρησκευτικών και κοινωνικών ομάδων γίνονται για λίγο «βιβλία» και μοιράζονται την ιστορία τους σε όποιον από το κοινό επιθυμεί να τα «διαβάσει».

Οι μαθητές παρακολούθησαν ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωντανή Βιβλιοθήκη», στο οποίο μερικά από τα «βιβλία» περιέγραφαν τις εμπειρίες τους και ανέλυαν τις απόψεις τους. Έτσι, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικά υπόβαθρα, καλλιεργώντας τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και συζητώντας για τους δικούς τους προβληματισμούς.