Ημερίδα: Γενετικές Εξετάσεις για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας - Διατροφή - Μεταβολισμός

Στο πλαίσιο της ευαισθησίας που επιδεικνύουν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη για το θέμα της διατροφής και συνακόλουθα και της παχυσαρκίας, την Πέμπτη, 4 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων Ημερίδα με θέμα: «Γενετικές Εξετάσεις για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας - Διατροφή - Μεταβολισμός».

Η παχυσαρκία, ειδικά η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, αποτελεί μία από τις πλέον χαρακτηριστικές καταστάσεις της εποχής μας. Τα ποσοστά της παγκοσμίως αυξάνονται, σε βαθμό που άτυπα μπορεί να παρομοιαστεί με μία «πανδημία». Άλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει πλέον την παχυσαρκία ως νόσο.

Διοργανωτής της Ημερίδας ήταν η εταιρεία Βιοτεχνολογίας DNA Therapeutics, που εδράζεται στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία αυτή προσφέρει υπηρεσίες Γενετικής, με στόχο τη δημιουργία, τυποποίηση και εμπορευματοποίηση γενετικών τεστ κλινικής αξιολόγησης. Η Ημερίδα πραγματεύτηκε κυρίως το πώς η διατροφή και η κληρονομικότητα επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Επίσης οι παρουσιαστές εξήγησαν πώς είναι δυνατόν με σύγχρονες μεθόδους Γενετικής να διερευνηθεί η ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, να απορροφά σίδηρο και ασβέστιο, καθώς και η πιθανή προδιάθεσή του για δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη. Δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι οι τεχνικές αυτές παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την προδιάθεση ανάπτυξης παχυσαρκίας και για τον έλεγχο της καρδιαγγειακής υγείας.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου και είχαν την ευκαιρία να θέσουν ενδιαφέροντα ερωτήματα στους παρουσιαστές, τόσο όσον αφορά το αντικείμενο της Ημερίδας, όσο και σχετικά με τις προσωπικές σπουδές που ακολούθησαν και πώς αυτές τους βοήθησαν στη μετέπειτα επαγγελματική πορεία τους.