SMART EDUCATION: 5η Online Ημερίδα για εκπαιδευτικούς

SMART EDUCATION: 5η Online Ημερίδα για εκπαιδευτικούς

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες συμμετέχοντες από την Ελλάδα και την Oμογένεια - συμπεριλαμβανομένης μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών - παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την 5η Online Ημερίδα SMART EDUCATION «5G: Νέα εποχή για την εκπαίδευση». Την ημερίδα διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη το Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021, με σκοπό την ενημέρωση για τη νέα εποχή που διαμορφώνεται στην εκπαίδευση λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά από τη Livemedia και το Facebook και Youtube των Εκπαιδευτηρίων, οι διακεκριμένοι στο γνωστικό τους αντικείμενο ομιλητές, ανέλυσαν στους εκπαιδευτικούς την αναγκαιότητα των αλλαγών στην εκπαίδευση, το 5G ως καταλύτη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, θετικά vs αρνητικά, την καλλιέργεια τεχνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, τις έξυπνες αίθουσες διδασκαλίας με την ψηφιακή εκπαίδευση, μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και καλύτερη συνεργασία μεταξύ συνομηλίκων, τα εργαλεία της Microsoft και την αξιοποίησή τους στη διδασκαλία αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα και τις ψυχολογικές και κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν παράλληλα οι μαθητές.

Συγκεκριμένα:  

Η Έλενα Ζαγλαρίδου, Education Future Skills Development Lead, Microsoft Central Eastern Europe, στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της αναφέρθηκε στις δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξουν οι μαθητές, για να είναι έτοιμοι για το μέλλον.

Το θέμα της ομιλίας του Μάνου Βαρβαρίγου, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ήταν «Οι νέες τεχνολογίες πίσω από τα 5G δίκτυα και οι εφαρμογές τους».

Στις «τεχνολογίες 5ης Γενιάς και πώς θα επηρεάσουν την ζωή μας» αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Παπαδιάς, Eκτελεστικός Διευθυντής Δικτύου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας και Καθηγητής Πληροφορικής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Η Μαρία Μπούρα, Director, Marketing, Communications, Government & Industry Relationsat Ericsson ανέπτυξε το δικό της θέμα με τίτλο: «5G Μια ανοικτή πλατφόρμα καινοτομίας».

«Ως ξένο σώμα στην ημερίδα» χαρακτήρισε τον εαυτό της η κ. Μαρίνα Οικονόμου - Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, ΕΚΠΑ, η οποία μας μετέφερε στον κόσμο της ανθρώπινης και κοινωνικής ψυχής και μίλησε όχι για ηλεκτρονικά δίκτυα αλλά για κοινωνικά, όχι για ψηφιακές δεξιότητες αλλά για ψυχολογικές και κοινωνικές, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της περιπέτειας της Covid 19.

Τη σκυτάλη πήρε ο Σταύρος Δημητριάδης, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ, ο οποίος μίλησε για την Τεχνητή νοημοσύνη στο Σχολείο: Γιατί χρειάζεται και πώς μπορεί να διδαχθεί,

ενώ ο Χαρίτων Πολάτογλου, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ μίλησε για τις Προσομοιώσεις για την ενίσχυση της STEM εκπαίδευσης.

Τέλος ο Βασίλης Οικονόμου, Διευθυντής Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης, Κολλέγιο Αθηνών | Ελληνο - Αμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κολλέγιο ανέπτυξε το θέμα με τίτλο «Επαυξημένη, Εικονική… και Πραγματικότητα (MixedReality). Σύγχρονη διδακτική παρέμβαση ή/και… εργαλείο εξατομικευμένης διερευνητικής μάθησης;»

Στο δεύτερο μέρος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με εκπαιδευτικούς που έχουν εντάξει τις τεχνολογίες Microsoft στη διδασκαλία τους (τα εργαλεία του Office 365: Teams, OneNote, OneDrive, Booking, SharePoint, Sway, Forms, FlipGrid, MinecraftEDU κ.λπ.) και να δουν πώς μπορούν να αναπτύξουν τόσο τις δικές τους δεξιότητες όσο και των μαθητών τους.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων των Εκπαιδευτηρίων ως Microsoft Showcase School και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Microsoft και με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη. Χορηγοί επικοινωνίας: Livemedia, Μακεδονία, Makthes.gr, Τύπος Θεσσαλονίκης, TyposThes.gr, Status fm 107.7, viosimi.gr, GR Times.gr, KA-Business.gr και Οικονομική επιθεώρηση/Greek business file.

Την επιμέλεια, τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Αικατερίνη Μαντουλίδου, Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη AE, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Θέρμης, ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ και η Dina Ghobashy, Senior Manager, Education Leader ship at Microsoft.


«Ένα μεγάλο μπράβο για την σημερινή ημερίδα!!! Παρακολούθησα όλο το Α΄ Μέρος και αρκετό από το Β' Μέρος, λόγω διακοπής ίντερνετ που συμβαίνει συχνά τελευταία στο Μόναχο. Όμως ήταν αρκετό για την ενημέρωσή μου. Συνεχίστε έτσι ψηλά και δυνατά!» Evaggelos T.


«Καλημέρα από Λουμπουμπάσι Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό» Παναγιώτα Κ.


«Συγχαρητήρια για την επιλογή των εισηγητών... καθώς και στους εισηγητές για τις εξαιρετικές εισηγήσεις τους!» Vicky M.


«Συγχαρητήρια για την υπέροχη ημερίδα σας!!! Καλή επιτυχία από Θεσσαλονίκη!!!» Μαρία Χ.