«Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»

E. Tsouvalas Speach: 25th March Celebration
Φώτο:

Διπλή γιορτή η σημερινή, γιορτή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γιορτή καλών ειδήσεων για τον ερχομό του Σωτήρα  και λύτρωσης των ανθρώπων από το σκότος του θανάτου και της αμαρτίας αλλά και γιορτή Ευαγγελισμού για τη λύτρωση του γένους  από το σκότος της τούρκικης σκλαβιάς.

Η σημερινή ημέρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται  ως μια εορταστική επέτειος με σημαιοστολισμούς, παρελάσεις και άλλες τιμητικές εκδηλώσεις, αλλά σαν μια ευκαιρία που μας υποχρεώνει να αναζωπυρώσουμε την ιστορική μας κληρονομιά, αντιλαμβανόμενοι το ιερό μας χρέος, συνειδητοποιώντας την ταυτότητά μας και επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο μας ως έθνος και ως πολίτες.

Καλούμαστε σήμερα όλοι οι Έλληνες, σε δύσκολες συνθήκες και βιώνοντας πρωτόγνωρες εμπειρίες, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τα ιστορικά γεγονότα και τα ηρωικά επιτεύγματα των Ελλήνων Αγωνιστών του 1821, που αψηφώντας τον θάνατο, επαναστάτησαν και πολέμησαν για το “αδύνατο”, πέρα από κάθε λογική, με πίστη, με πείσμα και κατέκτησαν την πολυπόθητη ελευθερία της πατρίδας μας.

Κάθε Έλληνας έχει χρέος να τιμά και να κρατά μέσα του τις αξίες και τα ιδανικά των ηρώων του 1821. Σήμερα που η Πατρίδα όσο ποτέ άλλοτε αντιμετωπίζει προβλήματα, σήμερα που η χώρα μας διέρχεται κρίση οικονομική, ηθική και πνευματική, σήμερα που ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και τα ιδανικά είναι έννοιες αμφισβητούμενες, οφείλουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά να πιστέψουμε και πάλι στις αξίες που για αιώνες εξέθρεψαν Αγίους και Ήρωες. Να μην ξεχάσουμε ποτέ τις αξίες εκείνες που τα 400 χρόνια σκλαβιάς δεν κατόρθωσαν να τις εξαφανίσουν από τις καρδιές των Ελλήνων. Οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε με κάθε κόστος. Οφείλουμε να μην αφήσουμε μέσα στην παγκοσμιοποίηση που βιώνουμε να ισοπεδωθούν τα πάντα.

Η Ελλάδα δεν είναι μονάχα παλιά δόξα αλλά αδιάκοπη ζωή και δράση δική μας. Η Ελλάδα είναι κάτι που δεν πεθαίνει, είναι ο αιώνιος έρωτας των Ελλήνων για τη ζωή και την ελευθερία.

Τι άραγε μας δείχνει το ’21; Πέρα απ’ όλα δείχνει την αγάπη για μια ανεξάρτητη ζωή, δείχνει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αγωνιστές του ’21 δε μας πρόσφεραν τα όπλα τους. Αυτά είναι απαρχαιωμένα και βρίσκονται στα μουσεία. Μας πρόσφεραν το αθάνατο μήνυμα ότι ο άνθρωπος νοείται άνθρωπος μόνο ως ελεύθερος ζώντας σε συνθήκες ελευθερίας.

Επομένως σήμερα το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Μας καλεί να ακούσουμε τις θεϊκές συμβουλές και ν’ αγαπήσουμε αληθινά τον συνάνθρωπό μας. Μας καλεί να επαναστατήσουμε ενάντια σ’ όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα στη ζωή μας που μας οδηγούν σε ηθικό μαρασμό. Μας καλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ώστε να βελτιωθούμε ως άτομα και ως πολίτες.

Ανάληψη ευθύνης λοιπόν, που τις τελευταίες μέρες, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ακούστηκε πολύ, προβλήθηκε έντονα, μας έκανε να σωπάσουμε, να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε με αφορμή αυτή την ανάληψη ευθύνης την ανάγκη αφύπνισης και δράσης.

Καθίσταται αναγκαία λοιπόν η αφύπνισή μας και η προβολή αντιστάσεων άμυνας σε οτιδήποτε μας υποδουλώνει πνευματικά και ψυχικά.

Χρέος μας δεν είναι παρά να διδαχθούμε από την ιστορία και να στολίσουμε με νέες δάφνες τη δόξα της Πατρίδας μας, να προσθέσουμε νέες σελίδες σ’ αυτήν και ως ελεύθεροι ηθικά πολίτες να κλείσουμε στις καρδιές μας τους στίχους από τις ωδές του Ανδρέα Κάλβου: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε «να στήσουμε και πάλι μες στο ουράνιο θείο φως, μια Ελλάδα τρισμεγάλη». Ας μην ξεχνούμε εξάλλου πως, μέσα από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες γεννιέται η μεγαλύτερη ελπίδα.

Η 25η Μαρτίου δεν επιτρέπει και δεν συγχωρεί τη λήθη. Είναι αποδεδειγμένο πως οι λαοί που ξεχνούν, που δεν γνωρίζουν, είναι καταδικασμένοι να ζήσουν με δυσμένεια.

Η 25η Μαρτίου απαιτεί εθνική ενότητα και ομοψυχία. Οφείλουμε σήμερα να διεκδικήσουμε την εθνική μας ενότητα. Κατά τον Μακρυγιάννη: “Τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, σοφοί, και αμαθείς πολιτικοί στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι”. Ενώ ο Γέρος του Μοριά στην Πνύκα στα Γυμνασιόπαιδα είπε: «Εις εσάς μένει να ιάσετε και να στολίσετε τον τόπο όπου εμείς ελευθερώσαμε και για να γίνει τούτο πρέπει να έχετε την ομόνοια, τη θρησκείαν και την φρόνιμον ελευθερία”.

Τα μεγάλα κατορθώματα των Ελλήνων αγωνιστών έχουν καταγραφεί για να γίνουν φώτα για όλους εμάς, για εσάς, τις νεότερες γενιές. Τη χρωστάμε σε όσους θυσίασαν τα πάντα και σε όσους δεν γεννηθήκαν ακόμη. Σήμερα πρέπει κάθε  πρόκληση να την  αντιμετωπίζουμε με το κεφάλι ψηλά, με πίστη και με αγάπη για τον ανθρωπισμό. Είμαστε κληρονόμοι και χρωστάμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στα παιδιά μας τους καρπούς αιώνων πολιτισμού, αγώνων και δημιουργίας του λαού μας.

Η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν φτάνει να κατακτηθεί ΜΟΝΟ μία φορά αλλά χρειάζεται συνεχής αγώνας με πίστη, με θυσίες, με ομόνοια.


Εκφωνήθηκε στη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου 2023
Ε. Τσουβαλάς, Φιλόλογος, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

Share

Άρθρα που θα σας ενδιέφεραν

Nutrition-myths-EL
Γενικά άρθρα

Μύθοι για την διατροφή και την παχυσαρκία

Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα της υγιεινής διατροφής. Δεν είναι μόνο τα τηγανητά και τα λιπαρά που προκαλούν παχυσαρκία και προβλήματα υγείας. Είναι

Γενικά άρθρα

Η παγκόσμια ελίτ

Τον Ιούνιο του 2023, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που απαγόρευε στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια να χρησιμοποιούν φυλετικά κριτήρια στις εισαγωγές (η λεγόμενη θετική