Σημάδια ότι είστε έτοιμοι για προσαρμοσμένη διδασκαλία

A Teacher In A Classroom
Φώτο:

Υπάρχουν 5 παράγοντες που καθορίζουν εάν είστε κατάλληλοι να εφαρμόσετε μια προσαρμοστική λύση μάθησης στην τάξη σας.

Μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοση

Γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση: Οι μαθητές σας δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο και η διδασκαλία σας πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να καλύπτει τον μέσο μαθητή. Και αν σας λέγαμε ότι δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό πλέον; Πόσο καλύτερο θα ήταν το μαθησιακό αποτέλεσμα; Το διδακτικό υλικό που βασίζεται στην προσαρμοσμένη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη στους μαθητές που έχουν ανάγκη και να επιτρέπει σε εκείνους που σημειώνουν πρόοδο να προχωρήσουν με τον δικό τους ρυθμό. Εσείς θα κάνετε αυτό που ξέρετε καλύτερα, θα γίνετε δηλαδή η πηγή έμπνευσης για κάθε μαθητή ανεξαιρέτως.

 

Μεγάλο φάσμα ύλης

Υπάρχει μεγάλη ύλη που πρέπει να καλυφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν μπορείτε να προβλέψετε πόσο γρήγορα οι μαθητές σας θα κατανοήσουν την κάθε έννοια; Ενδεχομένως αναλώνετε πολύ χρόνο για να διαφοροποιήσετε το διδακτικό υλικό και για να προσαρμόσετε τα μαθήματα στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών σας. Παρόλο που ενεργείτε ως το άτομο που είναι επιφορτισμένο με την επιμέλεια του μαθησιακού περιεχομένου και τη διευκόλυνση της μαθησιακής διαδικασίας, όπως επεξηγείται σε αυτό το εύχρηστο άρθρο της ιστοσελίδας Faculty Focus, η τεχνολογία μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά. Εξ ορισμού, τα προϊόντα προσαρμοσμένης διδασκαλίας προσαρμόζουν το περιεχόμενο για κάθε μαθητή. Αυτό σας εξοικονομεί χρόνο έτσι ώστε να είστε σε θέση να διδάξετε, να εμπνεύσετε και να βοηθήσετε πραγματικά τους μαθητές σας προκειμένου να φτάσουν σε άριστο επίπεδο.

 

Συγκέντρωση μαθητών

Κατά πάσα πιθανότητα δεν ευθύνεστε εσείς. Ίσως οι μαθητές σας δεν είναι προετοιμασμένοι, νιώθουν απογοήτευση ή χρειάζονται επιπλέον στήριξη για να κατανοήσουν το μάθημά σας. (Κυκλοφορεί μια νέα μελέτη η οποία εξετάζει ένα εργαλείο το οποίο μετρά τα ηχητικά κύματα της τάξης σας ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό το ποσοστό της ενεργητικής μάθησης). Ένα από τα οφέλη της τεχνολογίας όσον αφορά την προσαρμοσμένη διδασκαλία είναι η ικανότητα της να αυξήσει τη συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ένα προσαρμοσμένο προϊόν χρησιμοποιεί αλγόριθμους προσφέροντας με τον τρόπο αυτό τις κατάλληλες ασκήσεις που ανταποκρίνονται στο επίπεδο των μαθητών. Το αποτέλεσμα; Οι μαθητές συμμετέχουν πιο ενεργά και συγκεντρώνονται περισσότερο.

 

Θα εκπλαγείτε πολλές φορές από την απόδοση της τάξης

Έχετε διδάξει ποτέ σε κάποια τάξη όπου το επίπεδο συμμετοχής είναι πολύ καλό, οι μαθητές φαίνεται να συμμετέχουν ενεργά και να παραδίδουν ανελλιπώς τις εργασίες για το σπίτι αλλά όταν έρθει η ώρα των εξετάσεων, πολλοί απ’ αυτούς δεν τα πάνε και τόσο καλά; Δεν είστε μέντιουμ. Μέχρι τη στιγμή που θα αξιολογήσετε την τάξη σας, ενδεχομένως να είναι πολύ αργά για να τους βοηθήσετε σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τα πανεπιστήμια έχουν αρχίσει να συνδέουν δεδομένα με διάφορους κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες προκειμένου να κατανοήσουν και να ενισχύσουν τις πιθανότητες επιτυχίας των φοιτητών. Σε επίπεδο τάξης, η μαθησιακή τεχνολογία σάς παρέχει λεπτομερή, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την πρόοδο των μαθητών σας και τα γνωστικά τους κενά ενώ παράλληλα μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τα μαθήματά σας σε πραγματικό χρόνο.

 

Έχετε καλύτερα αποτελέσματα όταν δουλεύετε κατ’ ιδίαν με κάποιον μαθητή, αλλά δεν μπορείτε να πετύχετε το ίδιο με ολόκληρη την τάξη

Εάν μπορούσατε να δώσετε στον κάθε μαθητή σας αμέριστη προσοχή, αυτό θα αύξανε κατακόρυφα τις πιθανότητες επιτυχίας. Αλλά δυστυχώς είστε μόνο ένα άτομο απέναντι σε ολόκληρη τάξη και αυτή η αναλογία είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.

Το κορυφαίο πλεονέκτημα ενός προσαρμοσμένου προϊόντος είναι ότι επιτρέπει στον κάθε μαθητή την εξατομικευμένη καθοδήγηση που έχει ανάγκη και που θέλετε να του προσφέρετε. Αυτό σας δίνει το ελεύθερο να εστιάσετε σε αυτό που αγαπάτε περισσότερο όσον αφορά τη διδασκαλία.

 

Πηγές:

facultyfocus.com
insidehighered.com
er.educause.edu


Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

Share

Άρθρα που θα σας ενδιέφεραν

Τwo kids sitting in a dark room and looking with interest to internet on digital pad
Τεχνολογία

Τα social media βλάπτουν την υγεία των νέων

Η πολύωρη χρήση των κοινωνικών δικτύων και οι βλαπτικες επιδράσεις τους στην ψυχοσωματικη υγεία των νέων αλλά και στις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Τι μάθαμε από την τηλεκπαίδευση
Τεχνολογία

Τι μάθαμε από την τηλεκπαίδευση

Η αποτίμηση της τηλεκπαιδευσης ως προς την αποτελεσματικότητα της μάθησης και τον αντίκτυπο που είχε στη συνολική εικόνα των μαθητών.