1 στους 10 ανθρώπους αντιμετωπίζουν την αρνητική επίδραση της δυσλεξίας. Οι δυσλεκτικοί μαθητές προσπαθώντας να ακολουθήσουν το πρόγραμμα του σχολείου είναι υποχρεωμένοι να βιώσουν τις άσχημες επιπτώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης και αποδοχής.
Χωρίς να προσδοκούν κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη, τα δυσλεκτικά παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν «πίσω» και να πείσουν τους εαυτούς τους ότι μειονεκτούν. Τα ίδια και οι γονείς τους θα πρέπει να αναζητήσουν ποικίλους και νέους τρόπους για μελέτη, μέχρι να ανακαλύψουν αυτόν που τους ταιριάζει. Με την κατάλληλη καθοδήγηση οι δυσλεκτικοί έφηβοι μπορούν να ξεπεράσουν τις δυνατότητές τους.
Τι είναι η δυσλεξία;
Η δυσλεξία είναι διαταραχή ανάγνωσης, όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται με την ανάγνωση ανεξάρτητα με τη νοημοσύνη τους. Το φάσμα της δυσλεξίας είναι ευρύ και ποικίλο και επιδρά με εξαιρετικά μεταβαλλόμενους τρόπους. Εάν δοθεί η κατάλληλη βοήθεια, τα άτομα με δυσλεξία μπορούν σήμερα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στα μαθήματα του σχολείου. Μερικές φορές είναι πιο δυνατοί στις καλλιτεχνικές, αθλητικές, μουσικές και κοινωνικές δεξιότητες. Εάν το παιδί σας χρειάζεται ενθάρρυνση, θα βρείτε εδώ μερικούς από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους που είχαν δυσλεξία. Στη λίστα βρίσκεται και ο Αϊνστάιν.
Ενδείξεις δυσλεξίας
Παραθέτουμε ενδεικτικά περιπτώσεις δυσλεξίας:
- Θεωρούν ότι είναι δύσκολο να διαβάσουν δυνατά ή να επαναλάβουν το περιεχόμενο.
- Πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν, όταν διαβάζουν ή όταν κάνουν τα καθήκοντά τους.
- Αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ορθογραφία.
- Αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τις γραπτές δοκιμασίες εγκαίρως.
Είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν ένα από τα παραπάνω θέματα και να μην έχουν δυσλεξία.
Πριν θεωρήσετε ότι το παιδί σας είναι δυσλεκτικό, σας προτείνουμε να μιλήσετε με έναν ειδικό.
Η υποστήριξη από το σχολείο
Εάν το παιδί σας έχει διαγνωσθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με δυσλεξία, πρέπει να ενημερώσετε τους δασκάλους τους. Θα έχετε επιπλέον το δικαίωμα να ζητήσετε πρόσθετη βοήθεια/στήριξη εκτός μαθήματος και περισσότερο χρόνο για τις εξετάσεις.
Η μελέτη στο σπίτι
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, το παιδί σας θα χρειάζεται επιπρόσθετη στήριξη, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα συμβαδίζει με τους υπόλοιπους συμμαθητές του. Είναι πραγματικά αγχωτικό να μείνει πίσω. Οι γονείς πρέπει να επιμείνουν σ’ αυτό και να ενθαρρύνουν το παιδί τους να μελετά. Η εκπαίδευση στην τάξη είναι ίδια σε όλα τα προγράμματα σπουδών. Αλλά στο σπίτι οι γονείς έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να χρησιμοποιούν τις μεθόδους, τα βιβλία και τα εργαλεία που η ακαδημαϊκή έρευνα θεωρεί κατάλληλα για τους διάφορους τύπους μαθητών. Το σχολείο μπορεί να γίνει πιεστικό/απαιτητικό: απαιτητικοί και αυστηροί δάσκαλοι, συμμαθητές που εκφοβίζουν και είναι δύσκολο να κατανοήσουν τη γνώση. Το σπίτι τους είναι το μόνο μέρος όπου μπορούν να αναζητήσουν ενθάρρυνση.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές:
1. Προσαρμόστε την εκπαίδευσή τους
Τα άτομα με σύνθετη δυσλεξία συνήθως μαθαίνουν καλύτερα με ένα διαφορετικό στιλ εκπαίδευσης από αυτό που πρέπει να κοιτάζουν ένα βιβλίο, να αντιγράφουν ή να απομνημονεύουν πράγματα. Για παράδειγμα, η οπτική εκμάθηση ανασύρει δεδομένα καλύτερα δημιουργώντας σχεδιαγράμματα στο μυαλό και περιγράμματα.
Ακουστική μάθηση είναι όταν οι μαθητές, οι οποίοι έχουν δυσλεξία, μαθαίνουν, ακούγοντας. Αυτό το είδος εκπαίδευσης μπορεί να τους ταιριάζει περισσότερο. Για παράδειγμα, θα ανταποκριθούν καλύτερα, αν κάποιος τους εξηγεί το μάθημα μπροστά τους. Επιπλέον, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ή να παρακολουθούν βίντεο, για να μπορέσουν να μάθουν.
Το κανονικό μάθημα κλειδώνει όχι μόνο το μυαλό αλλά και το σώμα τους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει γράφω εξισώσεις στον αέρα. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να δοκιμάσουν διαφορετικές στρατηγικές και να ανακαλύψουν πια τους ταιριάζει καλύτερα.
2. Ανακαλύψτε βιβλία που εκτιμούν – Προτείνετε βιβλία που θα τους ενδιέφεραν
Ακόμα και οι μαθητές που δεν έχουν δυσλεξία, δεν ενθουσιάζονται πάντα με τα σχολικά βιβλία. Τα βιβλία δεν προκαλούν μόνο ενθουσιασμό αλλά μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες ανάγνωσης. Βοηθήστε τους να βρουν βιβλία που θα τους ενθουσιάσουν!
3. Διατηρήστε καθαρό και οργανωμένο τον χώρο που μελετούν
Η τάξη στον χώρο μελέτης αποτελεί μια πρόκληση για όλους τους μαθητές, ειδικά για αυτούς με δυσλεξία. O χώρος αυτός θα πρέπει να αφορά ειδικά τη μελέτη και εδώ θα πρέπει να αποθηκεύουν το εκπαιδευτικό υλικό. Στον χώρο αυτό θα διατηρούν/φυλάσσουν τα βιβλία τους, τα τάμπλετ, τα πρόχειρα τετράδια, το πρόγραμμα και τα στυλό.
Προετοιμασία για τις εξετάσεις
Η περίοδος που γράφουν εξετάσεις μπορεί να είναι τρομακτική για όλους τους μαθητές ειδικά για αυτούς με δυσλεξία. Σε κάθε περίπτωση, με μια μεθοδολογία που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, μπορούν να αποδώσουν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, από τους συμμαθητές τους. Εάν έχει γίνει επίσημα διάγνωση θα πρέπει να τους παρέχεται όχι μόνο βοήθεια (όπως φορητός υπολογιστής), αλλά και πρόσθετος χρόνος, για να ολοκληρώσουν την εξέταση. Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές με δυσλεξία να αποδώσουν καλά στις εξετάσεις τους:
1. Μελετάτε με ένα συμμαθητή
Συνήθως τα παιδιά με δυσλεξία λειτουργούν καλύτερα, όταν βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με άλλους μαζί. Τους βοηθάτε, όταν βρίσκεται κάποιον συμμαθητή τους, για να μελετάνε μαζί. Υπάρχουν σχολεία που οργανώνουν μικρές ομάδες μελέτης και έτσι βοηθούν πολύ στην εκπαίδευση.
2. Οργανώστε τις σπουδές τους
Αποφύγετε δραματικές κινήσεις/αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Οργανώστε το πρόγραμμα μελέτης του με χρονοδιάγραμμα, στόχους και ορόσημα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα βρουν τον ρυθμό τους και θα προετοιμασθούν κατάλληλα για τα τεστ.
3. Ξεκούραση
Είναι εξαντλητική η προσπάθεια να καλύψει κάποιος όλη την ύλη, ειδικά τα παιδιά με δυσλεξία. Με διαλείμματα 30 λεπτών στο πρόγραμμα θα αισθάνονται λιγότερη καταπίεση.
4. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή τους
Οι δυσλεξικοί μαθητές πιθανότατα θα βιώσουν τις κακές επιπτώσεις της χαμηλής αυτοπεποίθησης την ώρα του τεστ. Πείτε τους ότι δεν πρέπει να ενδιαφέρονται για το σκορ, αλλά για την κατανόηση της ύλης. Βοηθήστε τους υπενθυμίζοντας τους πολλούς εξαιρετικά επιτυχημένους ανθρώπους που είχαν δυσλεξία, αλλά τα κατάφεραν περίφημα στη ζωή. Οι γονείς είναι πάντα ανήσυχοι για την απόδοση των παιδιών τους στα τεστ. Αλλά όλοι πρέπει να θυμούνται ότι ανάμεσα στους μαθητές που γράφουν ένα τεστ υπάρχει ένας καλλιτέχνης, ένας μουσικός, ένας αθλητής και ένας επιχειρηματίας και όλοι αυτοί έχουν διαφορετική αντίληψη και επίδοση στα διάφορα θέματα. Πείτε τους ότι «ο κόσμος είναι το στρείδι τους», αλλά πρέπει να εργαστούν σκληρά γι’ αυτό. Μην σκεφτείτε ποτέ ότι όλοι οι μηχανικοί και οι γιατροί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο.
5. Προσλάβετε ή βρείτε έναν δάσκαλο
Ο δάσκαλος μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά με δυσλεξία. Παράλληλα με τον καθημερινό αγώνα που δίνουν μέσα στην τάξη, ο δάσκαλος μπορεί να τους βοηθήσει να επαναλάβουν ό,τι χρειάζεται με τον δικό τους ρυθμό. Μπορεί να επικεντρωθεί ξεκάθαρα στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τροποποίηση του προγράμματος, ώστε να ταιριάζει με το μαθησιακό στιλ των μαθητών με δυσλεξία.