Καινοτομία & STREAM

Καινοτομία

Η προετοιμασία των μαθητών για την ένταξή τους στην κοινωνία της γνώσης προϋποθέτει την ένταξη των καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων στο πρόγραμμα του σχολείου.

Τα Εκπαιδευτήρια συνδέουν τις νέες τεχνολογίες με τις νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, για να μεταμορφώσουν τη μάθηση και να εμπνεύσουν τους μαθητές τους, ενεργοποιώντας εμπειρίες που έχουν συνάφεια με την αγορά εργασίας του σήμερα και του αύριο.

Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας

Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη - Ζωγράφειο Λύκειο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιείται από την άνοιξη του 2012 ένα πρωτότυπο και ευφυές διεθνές μαθητικό συνέδριο Λογοτεχνίας στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια και το Ζωγράφειο Λύκειο, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας «Η λογοτεχνία αλλιώς»

«Απ’ τες εννιά» όπως θα έλεγε και ο Κ.Π. Καβάφης ξεκίνησε διαδικτυακά η 1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας με τον ευφάνταστο τίτλο «Η λογοτεχνία αλλιώς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κώστας Γιαβής, η οποία συνδιοργανώνεται από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης στις 15 και 16 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

170 μαθητές από 22 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ, 46 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και 50 εκλεκτοί εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις, ερωτήσεις και προβληματισμούς σχετικά με τη διδασκαλία της λογοτεχνίας σήμερα.

Τα θέματα των συζητήσεων, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Livemedia.gr ήταν:

 • Η διδασκαλία της λογοτεχνίας στο Λύκειο σήμερα
 • Το ιδανικό μάθημα λογοτεχνίας - Προτάσεις  για τη διδασκαλία και την ανάγνωση
 • Διδάσκεται η ποίηση;
 • Ο ρόλος του αναγνώστη, ο ρόλος του συγγραφέα, ο ρόλος του δασκάλου της λογοτεχνίας
 • Δημιουργική γραφή ή έκθεση;
 • Οι λογοτέχνες αλλιώς: οι ξένοι κλασικοί, η επιστημονική φαντασία, τα κόμικς
 • Πώς αντιστέκεται το βιβλίο στη φαντασμαγορία των νέων τεχνολογιών;
 • Σύγχρονες Οδύσσειες και απαγορευμένα κείμενα
 • Λογοτέχνες εξομολογούνται: επιλογές, δύσκολες στιγμές, χαρές και αδιέξοδα
 • Η λογοτεχνία στο πανί και στη σκηνή
 • Η λογοτεχνία και η αναζήτηση νοήματος

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom και αναμεταδόθηκε από το Livemedia.gr.  Περισσότερες πληροφορίες


Πρόγραμμα

Δελτίο
Τύπου

Αφίσα

Μπάνερ

Δείτε τη συνάντηση

To 7o Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: 

«Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος»

που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 10  έως τις 14 Απριλίου στο Ζωγράφειο  Λύκειο. Η συμμετοχή των συνέδρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Τετρακόσιοι πενήντα περίπου σύνεδροι, μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαεννέα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πόλη συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους. Αν ο Αντώνης Σαμαράκης μπορούσε να δει πόσα παιδιά πρόφεραν το όνομά του σε αυτό το συνέδριο, θα ήταν ευτυχισμένος. Το διαβεβαίωσε άλλωστε και η σύζυγός του, Ελένη Σαμαράκη, που πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία.

Η ζωή και το έργο του Αντώνη Σαμαράκη αναδείχθηκαν μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις συζητήσεις που  πραγματοποιήθηκαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πόσο επίκαιρος και προφητικός  είναι πάντα ο Αντώνης Σαμαράκης μέσα από το έργο του.

Παράλληλα, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την πεζογραφία και την ποίησή του, τη σχέση του με την ιστορία και τη γλώσσα και εξετάστηκαν οι λόγοι που οδήγησαν στο να «πολυμεταφραστεί» το έργο του.

To 7o Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας μεταδόθηκε ζωντανά από την Livemedia.


Πρόγραμμα

Δελτίο
Τύπου

Αφίσα
 
Δείτε το συνέδριο

Φωτογραφίες

Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς

14 - 18 Μαρτίου 2018, Κωνσταντινούπολη        

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Ζωγράφειο Λύκειο.

Για πέντε μέρες, από τις 14 έως και τις 18 Μαρτίου, μαθητές από είκοσι σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) της Ελλάδας, της Πόλης, της Κύπρου και της Αμερικής μαζί με τους δασκάλους τους συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του Κωνσταντινουπολίτη συγγραφέα της Γενιάς του ’30 Γιώργου Θεοτοκά.

Το 2019 το συνέδριο αφιερώνεται στον αιώνιο έφηβο, τον Αντώνη Σαμαράκη!


Πρόγραμμα

Δελτίο
Τύπου

Αφίσα

Δείτε το συνέδριο
 
Φωτογραφίες

 

Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου
30 Μαρτίου - 03 Απριλίου 2016, Θεσσαλονίκη

Το 5o Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με τίτλο: «Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου», που διοργάνωσε το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ολοκληρώθηκε. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη, από 30 Μαρτίου μέχρι και 03 Απριλίου, λόγω των τραγικών γεγονότων στην Πόλη και ήταν αφιερωμένο στην ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και στα 25 χρόνια της Πατριαρχίας Του. Τριακόσιοι περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαοκτώ σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική και την Πόλη συναντήθηκαν με διακεκριμένους επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους.

Ένα μοναδικό ταξίδι με τα φτερά του ονείρου, με «τέχνη, τύχη και τόλμη» στους συμπαντικούς δρόμους που χάραξε η ποίηση του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην οικουμενικότητα του Ελύτη, τους βυζαντινούς απόηχους του «Άξιον Εστί», αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις μεταφράσεις των έργων του, την αριθμολογία, την ηλιακή μεταφυσική, το εικαστικό έργο του ποιητή και προσεγγίστηκε η θεωρητική του σκέψη και η ιδιαίτερη λογοτεχνική του γλώσσα.


Πρόγραμμα

Δελτίο
Τύπου

Αφίσα

Δείτε το συνέδριο

Φωτογραφίες

Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν
1
2 - 15 Μαρτίου 2015, Κωνσταντινούπολη

Το 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν», που διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 12 έως τις 15/03/2015 στο Ζωγράφειο Λύκειο. Η συμμετοχή των συνέδρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τριακόσιοι περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαέξι σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πόλη συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους. Μια μοναδική, σπάνια συνεύρεση τιμής για τον μεγάλο μας ποιητή και πεζογράφο Γ. Βιζυηνό.

Η τραγική ζωή και το πολύπλευρο έργο του Γ. Βιζυηνού αναδείχθηκαν μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Οι σύνεδροι ακολούθησαν τον Γ. Βιζυηνό στο μεγάλο ταξίδι της ζωής του από τη Βιζύη στην Πόλη, στην Κύπρο, στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης μέχρι τον τραγικό θάνατό του στην Αθήνα. Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις διαδρομές του Βιζυηνού, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ποίηση και την πεζογραφία του, με τις τεχνικές και τη σημασία των ψυχαναλυτικών και ιδεολογικών ερμηνειών του, τις μορφές της σάτιρας που συναντάμε στο έργο του, τις απόψεις του για τη γλώσσα και προσεγγίστηκε η θεωρητική του σκέψη και η ιδιαίτερη λογοτεχνική του γλώσσα.


Πρόγραμμα

Δελτίο Τύπου

Αφίσα

Δείτε το συνέδριο

Φωτογραφίες

Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη
20 - 23 Μαρτίου 2014, Κωνσταντινούπολη

Το 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη ολοκληρώθηκε. Οι καρδιές, όμως, των συνέδρων και όσων είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν χτυπούν ακόμη στον ρυθμό του.

Οι εκατόν ογδόντα (180) μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαπέντε (15) Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, του Βόλου, των Χανίων, της Λευκωσίας, της Πόλης και της Νέας Υόρκης σε συνδυασμό με την παρουσία επιστημόνων, συγγραφέων και ποιητών, μουσικών, ηθοποιών αποτέλεσαν μια μοναδική πηγή δημιουργίας που ξεπέρασε με τη δύναμη, την πρωτοτυπία και τη φαντασία της ακόμη και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες των οργανωτών.


Πρόγραμμα
 
Δελτίο Τύπου

Αφίσα
 
Δείτε το συνέδριο

Φωτογραφίες

150 Χρόνια Κ. Π. Καβάφης
11 - 14 Απριλίου 2013, Κωνσταντινούπολη

Το 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας για τα 150 χρόνια του Κωνσταντίνου Καβάφη στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη ολοκληρώθηκε.

Οι εκατόν πενήντα μαθητές από δεκατρία (13) Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και της Αιγύπτου σε συνδυασμό με την παρουσία εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων, συγγραφέων και ποιητών, μουσικών, ηθοποιών και ερμηνευτών, καθώς και δημοσιογράφων αποτέλεσαν μια μοναδική πηγή δημιουργίας που ξεπέρασε με τη δύναμη, την πρωτοτυπία και τη φαντασία της ακόμη και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες των οργανωτών.


Πρόγραμμα

Δελτίο Τύπου

Αφίσα
 
Δείτε το συνέδριο

Φωτογραφίες

100 + 1 Χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
15 - 18 Μαρτίου 2012, Κωνσταντινούπολη

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «100 + 1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου, το οποίο διοργάνωσαν από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου 2012 στην Κωνσταντινούπολη, το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Με το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα ήρθαν σε επαφή συγγραφείς, πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες με μαθητές από όλη σχεδόν την Ελλάδα και την Πόλη για την από κοινού μελέτη και προσέγγιση του έργου του Παπαδιαμάντη.  Συγκεκριμένα στο συνέδριο πήραν μέρος 142 μαθητές από 12 σχολεία της Ελλάδας και 3 της Πόλης, 40 εκπαιδευτικοί, 3 συγγραφείς, 2 ηθοποιοί, 1 κληρικός, 6 πανεπιστημιακοί και η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ πραγματοποιηθήκαν 8 συνεδρίες, 21 αναγνώσεις διηγημάτων, 1 θεατρική παράσταση, 4 θεατρικά δρώμενα και 1 έκθεση με καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών στις αίθουσες του Ζωγραφείου Λυκείου, σε εκκλησίες αλλά και «εν πλω» στο Βόσπορο.


Πρόγραμμα
 
Δελτίο Τύπου

Αφίσα

Δείτε το συνέδριο

Φωτογραφίες

1η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας «Η λογοτεχνία αλλιώς»

Στο πλαίσιο του ετήσιου Διεθνούς  Μαθητικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως και τα Εκπαιδευτήρια  Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης σκοπεύουν να αναβιώσουν τον Ζωγράφειο Αγώνα. Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου».

Διεθνής διαγωνισμός λογοτεχνίας «Ζωγράφειος Αγών» 2018 με θέμα:

«Στις γειτονιές της Πόλης»

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Διηγήματος «Ζωγράφειος Αγών» με θέμα «Στις γειτονιές της Πόλης», σύμφωνα με την απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι τα εξής:

1η θέση Τίτλος Διηγήματος Στα πόδια της αιώνιας άνοιξης
Ψευδώνυμο Αναστασιάδου Μαγδαληνή
Ονοματεπώνυμο Πέτρου Νεκταρία
2η θέση Τίτλος Διηγήματος Τα σταυροδρόμια των λαών
Ψευδώνυμο Περότης
Ονοματεπώνυμο Παρασκευουλάκου Βασιλική
3η θέση Τίτλος Διηγήματος Η πόλη του πατέρα
Ψευδώνυμο Θεοδώρου Κωνσταντίνα
Ονοματεπώνυμο Ιορδάνου Κατερίνα

Κριτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών
Θέμης Πάνου, Ηθοποιός, Συγγραφέας
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας
Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια


Όροι συμμετοχής

Αφίσα

Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα:
«Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική»

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Διηγήματος «Ζωγράφειος Αγών» με θέμα «Κωνσταντινούπολη: πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική», σύμφωνα με την απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι τα εξής:

1η θέση Τίτλος Διηγήματος Μπιτ Παζάρ
Ψευδώνυμο Νικόλαος Παρθένης
Ονοματεπώνυμο Δώρα Καραθανάση
2η θέση Τίτλος Διηγήματος Καθημερινότητα
Ψευδώνυμο Ιππότης με το Ρόδο
Ονοματεπώνυμο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης
3η θέση Τίτλος Διηγήματος Κωνσταντινούπολη, πόλη αληθινή ή πόλη ονειρική
Ψευδώνυμο Τσάφαρ Καμνένλης
Ονοματεπώνυμο Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου

Κριτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)
Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών
Κωνσταντίνος Μπλιάτκας, Δημοσιογράφος
Θέμης Πάνου, Ηθοποιός, Συγγραφέας
Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας
Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια


Αφίσα

Case Studies

Εδώ και πολλές δεκαετίες τα Case Studies έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και συγκεκριμένα στις νομικές, οικονομικές και ιατρικές σχολές.

Τα Case Studies είναι αληθινές ιστορίες που συνδέουν την ακαδημαϊκή γνώση με την καθημερινότητα. Μέσω των Case Studies οι μαθητές αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο και καλούνται να επιλύσουν έναν προβληματισμό επιστημονικής και ηθικής φύσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τη διδασκαλία επιστημονικών θεμάτων αλλά και για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος.

Στόχοι:

 • Ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
 • Καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος.
 • Σύγχρονα επιστημονικά προβλήματα.
 • Κυρίαρχη επιρροή θετικών επιστημών (STEM).


Case Studies

Flipped Classroom:
Η τάξη αλλάζει...

Με το πρόγραμμα Flipped Classroom, σύγχρονα online μαθήματα προσφέρουν στους μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου ένα συναρπαστικό «ταξίδι γνώσεων» στα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία, καθώς οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν την παράδοση νωρίτερα στο σπίτι τους!

Έτσι οι καθηγητές αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε επιπλέον ασκήσεις και συνεργάζονται με όλους τους μαθητές μέσα στην τάξη, κάνοντας την παράδοση ευχάριστη και δημιουργική.


Flipped Classroom

Watch & Learn:
Η προετοιμασία για τις πανελλαδικές αλλάζει...

Τα Εκπαιδευτήρια με ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που εφαρμόζουν αποκλειστικά στην Ελλάδα, παρέχουν στους μαθητές της Α’, Β' και Γ΄ Λυκείου τη δυνατότητα για περαιτέρω εξάσκηση πάνω σε θέματα αρχαίων ελληνικών, νεοελληνικής γλώσσας, μαθηματικών, φυσικής και χημείας κατά το πρότυπο των πανελλαδικών εξετάσεων, online, στο σπίτι τους.

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να:

 • Παρακολουθήσουν πρωτότυπα θέματα κατά το πρότυπο των πανελλαδικών εξετάσεων, λυμένα και απαντημένα με υποδειγματικό τρόπο, όπως το εξεταστικό σύστημα ορίζει και απαιτεί.
 • Εξοικειωθούν με το σύστημα και τις απαιτήσεις των εξετάσεων.
 • Εξασκηθούν στην αντιμετώπιση απαιτητικών θεμάτων διαφορετικού βαθμού δυσκολίας.


Watch & Learn

Watch & Learn
Login

Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας

Τα Προγράμματα Επιχειρηματικότητας είναι προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού βασισμένα στις αρχές της βιωματικής μάθησης, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν μέσα από την παρατήρηση και τη διάδραση με στελέχη ενός οργανισμού ή μιας εταιρίας.

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι τέσσερις εβδομάδες, χωρισμένες σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι μαθητές εισάγονται στις βασικές αρχές λειτουργίας μιας εταιρίας και στη δεύτερη φάση των Προγραμμάτων αποκτούν βιωματική εμπειρία στους χώρους της, με καθημερινή παρουσία, συμμετοχή σε συναντήσεις, διάλογο με στελέχη και εξοικείωση με το αντικείμενο.


Πρόγραμμα
2019

Πρόγραμμα
2018

Πρόγραμμα
2017

Πρόγραμμα
Τρώμε Υγιεινά

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής των ίδιων των μαθητών και των οικογενειών τους καθιστούν πολλές φορές δύσκολη την καθιέρωση ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής. Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη εκπαιδεύουν τους μαθητές τους και παράλληλα ευαισθητοποιούν τους γονείς τους σε θέματα υγιεινής διατροφής, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα «Τρώμε υγιεινά στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη».

 • Δωρεάν πρωινό σε Παιδικό Σταθμό & Νηπιαγωγείο
 • Προαιρετικό Πρόγραμμα Σίτισης για όλους τους μαθητές.
 • Αναγραφή των θερμίδων και των θρεπτικών συστατικών στις ατομικές συσκευασίες γευμάτων, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής.
 • Ενημερωτικές ετικέτες με θερμιδομετρική ανάλυση και ποσοστιαία καταγραφή των θρεπτικών συστατικών των τροφών που συνοδεύουν τα προϊόντα των κυλικείων.

Ένας αστροναύτης στο διάστημα με δίπλα του το λογοτυπο του mission x

Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε τη συμμετοχή μας σ’ ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Mission X: Train Like an Astronaut», μια διεθνή εκπαιδευτική καινοτομία που εστιάζει στην καλή φυσική κατάσταση και την υγιεινή διατροφή και μαθαίνει στους μαθητές να ζουν όπως οι αστροναύτες.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, υπό την επίβλεψη του ESERO-UK και εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Τρώμε υγιεινά στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη».

Το πρόγραμμα θα εκπονηθεί από όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου στο χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο ως και τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Στη διάρκεια ενασχόλησης με αυτό και ανάλογα με την ηλικιακή ωριμότητα των μαθητών, θα εφαρμοστούν συγκεκριμένες δράσεις απόλυτα προσαρμοσμένες στο γνωστικό επίπεδο των παιδιών.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος της NASA βασίζονται στην έρευνα της ανθρώπινης υγείας και της καλής φυσικής κατάστασης, τόσο στη γη όσο και στο διάστημα, και αναπτύσσονται σε συνεργασία με επιστήμονες του διαστήματος και επαγγελματίες της φυσικής αγωγής, οι οποίοι συνεργάστηκαν στενά με αστροναύτες.

Κατά τη διάρκεια του καινοτόμου προγράμματος Mission X οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων θα πάρουν μέρος σε δραστηριότητες που προσομοιάζουν με εκείνες που ακολουθούν όσοι ταξιδεύουν στο διάστημα.

Έτσι οι μαθητές μας, ανάλογα με την τάξη τους, θα συμμετέχουν στις ακόλουθες δράσεις:

 • Whats your space height (υπολογισμός βάρους και  ύψους στο διάστημα),
 • Energy of an astronaut (σύνταξη λίστας με τις υγιεινές τροφές που μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας σε έναν αστροναύτη),
 • Reduced gravity, Low fat (διάκριση των επιβλαβών  για την υγεία όλων μας λιπαρών ουσιών στις τροφές που καθημερινά καταναλώνουμε),
 • Τaste in space (χαρτογράφηση των περιοχών της ανθρώπινης γλώσσας, αναφορά στον τρόπο με τον οποίο διάφορες αισθήσεις επηρεάζουν τη γεύση μας).

Επιπρόσθετα, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων θα εμπλακούν στις ακόλουθες δράσεις με στόχο τη θωράκιση και τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης:

 • Agility astro course
 • Base station walkback
 • Build an astronaut core
 • Explore and discover
 • Do a spacewalk
 • Climb a Martian mountain
 • Crew training
 • Jump for the moon

Μέσα από αυτό το περιπετειώδες ταξίδι στον γοητευτικό κόσμο του διαστήματος οι μαθητές όχι μόνο θα ενημερωθούν για την καλή φυσική κατάσταση και την υγιεινή διατροφή, αλλά και θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να γίνουν η επόμενη γενιά εξερευνητών της καλής φυσικής κατάστασης.