Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας

Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας

Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη - Ζωγράφειο Λύκειο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιείται από την άνοιξη του 2012 ένα πρωτότυπο και ευφυές διεθνές μαθητικό συνέδριο λογοτεχνίας στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια και το Ζωγράφειο Λύκειο, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο λογοτεχνίας απευθύνεται σε μαθητές λυκείου και αφιερώνεται κάθε χρόνο στη ζωή και το έργο ενός μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Κάθε σχολείο συμμετέχει στο μαθητικό συνέδριο με μια ομάδα που αποτελείται από 5 - 8 μαθητές. Οι μαθητές παρουσιάζουν εισήγηση διάρκειας 15 λεπτών ή θεατρικό δρώμενο, εικαστική σύνθεση, μουσική σύνθεση, video. Κάθε ομάδα συνεργάζεται με έναν ειδικό σύμβουλο, καθηγητή πανεπιστημίου, λογοτέχνη, ερευνητή. Παράλληλα πραγματοποιούνται απαγγελίες, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής, συζητήσεις εν πλω στον Βόσπορο και ξεναγήσεις στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη. Στο συνέδριο εκλεκτοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών έρχονται σε επαφή με μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μοιράζονται τη γνώση και απολαμβάνουν τη φιλοξενία και τη θέρμη των Ελλήνων της Πόλης. Την ευθύνη της διοργάνωσης του μαθητικού συνεδρίου έχουν η Άσπα Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων και ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου.

Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος

To 7o Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: 

«Αντώνης Σαμαράκης. Ο αιώνιος έφηβος»

που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 10  έως τις 14 Απριλίου στο Ζωγράφειο  Λύκειο. Η συμμετοχή των συνέδρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Τετρακόσιοι πενήντα περίπου σύνεδροι, μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαεννέα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πόλη συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους. Αν ο Αντώνης Σαμαράκης μπορούσε να δει πόσα παιδιά πρόφεραν το όνομά του σε αυτό το συνέδριο, θα ήταν ευτυχισμένος. Το διαβεβαίωσε άλλωστε και η σύζυγός του, Ελένη Σαμαράκη, που πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία.

Η ζωή και το έργο του Αντώνη Σαμαράκη αναδείχθηκαν μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις συζητήσεις που  πραγματοποιήθηκαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πόσο επίκαιρος και προφητικός  είναι πάντα ο Αντώνης Σαμαράκης μέσα από το έργο του.

Παράλληλα, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την πεζογραφία και την ποίησή του, τη σχέση του με την ιστορία και τη γλώσσα και εξετάστηκαν οι λόγοι που οδήγησαν στο να «πολυμεταφραστεί» το έργο του.

To 7o Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας μεταδόθηκε ζωντανά από την Livemedia


Πρόγραμμα
Συνεδρίου

Δελτίο
Τύπου

Αφίσα
Συνεδρίου
  
Φωτογραφίες
Συνεδρίου

 

Ο Κων/πολίτης Γιώργος Θεοτοκάς

Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς

14 - 18 Μαρτίου 2018, Κωνσταντινούπολη        

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο λογοτεχνίας «Ο Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Ζωγράφειο Λύκειο.

Για πέντε μέρες, από τις 14 έως και τις 18 Μαρτίου, μαθητές από είκοσι σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) της Ελλάδας, της Πόλης, της Κύπρου και της Αμερικής μαζί με τους δασκάλους τους συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του Κωνσταντινουπολίτη συγγραφέα της Γενιάς του ’30 Γιώργου Θεοτοκά.

Το 2019 το συνέδριο αφιερώνεται στον αιώνιο έφηβο, τον Αντώνη Σαμαράκη!


Πρόγραμμα
Συνεδρίου

Δελτίο
Τύπου

Αφίσα
Συνεδρίου

Φωτογραφίες
Συνεδρίου

 

Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου

Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου
30 Μαρτίου - 03 Απριλίου 2016, Θεσσαλονίκη

Το 5o Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με τίτλο: «Οδυσσέας Ελύτης. Ο ποιητής του Αιγαίου», που διοργάνωσε το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ολοκληρώθηκε. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη, από 30 Μαρτίου μέχρι και 03 Απριλίου, λόγω των τραγικών γεγονότων στην Πόλη και ήταν αφιερωμένο στην ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και στα 25 χρόνια της Πατριαρχίας Του. Τριακόσιοι περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαοκτώ σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική και την Πόλη συναντήθηκαν με διακεκριμένους επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους.

Ένα μοναδικό ταξίδι με τα φτερά του ονείρου, με «τέχνη, τύχη και τόλμη» στους συμπαντικούς δρόμους που χάραξε η ποίηση του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην οικουμενικότητα του Ελύτη, τους βυζαντινούς απόηχους του «Άξιον Εστί», αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις μεταφράσεις των έργων του, την αριθμολογία, την ηλιακή μεταφυσική, το εικαστικό έργο του ποιητή και προσεγγίστηκε η θεωρητική του σκέψη και η ιδιαίτερη λογοτεχνική του γλώσσα.


Πρόγραμμα
Συνεδρίου

Δελτίο
Τύπου

Αφίσα
Συνεδρίου

Φωτογραφίες
Συνεδρίου

Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν

Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν
1
2 - 15 Μαρτίου 2015, Κωνσταντινούπολη

Το 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν», που διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις 12 έως τις 15/03/2015 στο Ζωγράφειο Λύκειο. Η συμμετοχή των συνέδρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τριακόσιοι περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαέξι σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πόλη συναντήθηκαν με επιστήμονες, λογοτέχνες, ηθοποιούς και δημοσιογράφους. Μια μοναδική, σπάνια συνεύρεση τιμής για τον μεγάλο μας ποιητή και πεζογράφο Γ. Βιζυηνό.

Η τραγική ζωή και το πολύπλευρο έργο του Γ. Βιζυηνού αναδείχθηκαν μέσα από τις πρωτότυπες ιδέες και δράσεις των μαθητών, τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν. Οι σύνεδροι ακολούθησαν τον Γ. Βιζυηνό στο μεγάλο ταξίδι της ζωής του από τη Βιζύη στην Πόλη, στην Κύπρο, στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης μέχρι τον τραγικό θάνατό του στην Αθήνα. Η θεματολογία του Συνεδρίου ήταν πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις διαδρομές του Βιζυηνού, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ποίηση και την πεζογραφία του, με τις τεχνικές και τη σημασία των ψυχαναλυτικών και ιδεολογικών ερμηνειών του, τις μορφές της σάτιρας που συναντάμε στο έργο του, τις απόψεις του για τη γλώσσα και προσεγγίστηκε η θεωρητική του σκέψη και η ιδιαίτερη λογοτεχνική του γλώσσα.


Πρόγραμμα
Συνεδρίου

Δελτίο Τύπου
Συνεδρίου

Αφίσα
Συνεδρίου

Φωτογραφίες
Συνεδρίου

Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη

Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη
20 - 23 Μαρτίου 2014, Κωνσταντινούπολη

Το 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γ. Σεφέρης. Από τη Σμύρνη στην Πόλη», που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη ολοκληρώθηκε. Οι καρδιές, όμως, των συνέδρων και όσων είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν χτυπούν ακόμη στον ρυθμό του.

Οι εκατόν ογδόντα (180) μαθητές και εκπαιδευτικοί από δεκαπέντε (15) Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, του Βόλου, των Χανίων, της Λευκωσίας, της Πόλης και της Νέας Υόρκης σε συνδυασμό με την παρουσία επιστημόνων, συγγραφέων και ποιητών, μουσικών, ηθοποιών αποτέλεσαν μια μοναδική πηγή δημιουργίας που ξεπέρασε με τη δύναμη, την πρωτοτυπία και τη φαντασία της ακόμη και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες των οργανωτών.


Πρόγραμμα
Συνεδρίου
 
Δελτίο Τύπου
Συνεδρίου

Αφίσα
Συνεδρίου

Φωτογραφίες
Συνεδρίου

150 Χρόνια Κ. Π. Καβάφης

150 Χρόνια Κ. Π. Καβάφης
11 - 14 Απριλίου 2013, Κωνσταντινούπολη

Το 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας για τα 150 χρόνια του Κωνσταντίνου Καβάφη στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, που διοργανώθηκε από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη ολοκληρώθηκε.

Οι εκατόν πενήντα μαθητές από δεκατρία (13) Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και της Αιγύπτου σε συνδυασμό με την παρουσία εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων, συγγραφέων και ποιητών, μουσικών, ηθοποιών και ερμηνευτών, καθώς και δημοσιογράφων αποτέλεσαν μια μοναδική πηγή δημιουργίας που ξεπέρασε με τη δύναμη, την πρωτοτυπία και τη φαντασία της ακόμη και τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες των οργανωτών.


Πρόγραμμα
Συνεδρίου

Δελτίο Τύπου
Συνεδρίου

Αφίσα
Συνεδρίου

Φωτογραφίες
Συνεδρίου

100 + 1 Χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

100 + 1 Χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
15 - 18 Μαρτίου 2012, Κωνσταντινούπολη

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «100 + 1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου, το οποίο διοργάνωσαν από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου 2012 στην Κωνσταντινούπολη, το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Με το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα ήρθαν σε επαφή συγγραφείς, πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες με μαθητές από όλη σχεδόν την Ελλάδα και την Πόλη για την από κοινού μελέτη και προσέγγιση του έργου του Παπαδιαμάντη.  Συγκεκριμένα στο συνέδριο πήραν μέρος 142 μαθητές από 12 σχολεία της Ελλάδας και 3 της Πόλης, 40 εκπαιδευτικοί, 3 συγγραφείς, 2 ηθοποιοί, 1 κληρικός, 6 πανεπιστημιακοί και η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ πραγματοποιηθήκαν 8 συνεδρίες, 21 αναγνώσεις διηγημάτων, 1 θεατρική παράσταση, 4 θεατρικά δρώμενα και 1 έκθεση με καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών στις αίθουσες του Ζωγραφείου Λυκείου, σε εκκλησίες αλλά και «εν πλω» στο Βόσπορο.


Πρόγραμμα
Συνεδρίου
 
Δελτίο Τύπου
Συνεδρίου

Αφίσα
Συνεδρίου

Φωτογραφίες
Συνεδρίου